Z raportu wynika, że spółka zgromadziła ca15 milionów środków w gotówce /przy 8,6 mln. na koniec ub. roku/ więc do końca czerwca będzie około 20 na luzie, co nasuwa myśl o mozolnym gromadzeniu na dywidendę 8 zł, zarząd jak to zarząd 5-6, plus szefowie jak zawsze dodatkowo, przypuśćmy 2-3. Zakładając normalność na Dzieciątko dodatkowo 2-3 zł stąd dywidenda roczna by mogła być około 11/12 zł tak jak pisałem wcześniej. Dalej idąc analogią finansową /nie profilową/ oraz skłonnością dywidendową spółek, jak zawsze z powodzeniem porównując do Kęt, mamy: w tej chwili kurs 840 zł i dywidenda plus minus pięć razy mniejsza to i kurs 5 razy mniejszy, czyli nasz kurs docelowy gdzieś około 170 zł -można by było się spodziewać o ile rynek zachowa się normalnie. Ale czy się zachowa i czy takie będą dane dywidendowe na 100% nie wiemy? Kęty na pewno mają relatywnie nieproporcjonalny PR ale nasi akcjonariusze choć nie zawsze cierpliwi coraz bardziej znają firmę No to poczekamy zobaczymy
Więcej niż zeszłoroczny zysk to teraz raczej nie dadzą. Jak będzie 8 to będę zadowolony. Dami pisze o ostatnio stosowanej drugiej racie czyli dodatkowej dywidendzie wypłacanej końcem roku z zysku gdy dywidendy nie wypłacono. I też mam nadzieję że w tym roku taka się pojawi bo jeszcze sporo jest do wypłacenia a inwestycja póki sprzedaż jest niższa nie ma sensu
Przypominam, że z 2021 pozostało około 11 zł nie rozdysponowanego zysku, stąd przy założeniu, że faktycznie drugi kwartał by był dobrze wylądowany, to szefowie wzorem roku ub., mogą jeszcze dwa złote dodać po uzgodnieniu z zarządem już nawet teraz, zważywszy, że wypłaty spodziewam się w okresie czerwiec- sierpień. Ale nie uprzedzajmy faktów..
Tak jak pisałem wziąłem trochę ale później fundusze się skończyły i trochę żal. Ale Tobie zdaje się wtedy pisałem, że pociąg Ci odjedzie...No chyba, że tę setkę sztuk ,co przez chwilę stała po 100 zł, Ty też żeś wziął?
Mikuś, przy tym poziomie rekom.dywidendy z progu, zyskach zatrzymanych lat ub. oraz poziomie prawdopodobnych zysków roku bieżącego, kurs co najmniej godziwy ja obecnie szacuję na poziomie 140 zł. No to o czym tu mówić, nawet Twój zakup w cenie 110 zł wydaje się być nad wyraz opłacalny. I tyle w temacie