Spłata z powództwa Alior jest ograniczona do wartości nieruchomości, także Larq nie będzie wykładał tych środków z własnej kieszeni. Poza tym to jest dług na poczet inwestycji zaciągnięty przez NextBike, także e razie czego Larq będzie mógł się domagać zwrotu przez Nextbike jeśli coś zostanie wyegzekwowane przez Alior. Chyba, że Nextbike upadnie, ale póki co wszystko dobrze spłaca i realizuje postępowanie restrukturyzacyjne. Najgorszą sytuacja w tej sytuacji jest bankructwo Nextbike, natomiast mają całkiem sporo różnych kontraktów, najgorsze po Covidzie mają za sobą, także wyjdą na prostą za parę lat.
Tylko rentowność działalności Nextbike w ciągu kilku najbliższych lat będzie równe 0, gdyż cały ich "zyskow" idzie na spłacanie zaległości po nieudanej inwestycji.
Wycena spolki jest obecnie wyceniona bardzo nisko, dlatego w dalszym czasie uważam, że jesteśmy na etapie akumulacji i jeszcze wiele dobrego przed nami.
Ja zakładam powrót na 3 zł w tym tygodniu. Wartość aktywów na 1 akcję to ponad 4 zł, a jak widać Spółka potrafi konwertować aktywa na cash po wartości z wyceny
Myślę, że będzie teraz chwiląa na stabilizację kursu na obecnych poziomach. Zobaczymy czy w najbliższym czasie pojawi się jakaś nowe Espi. Natomiast sam raport za 1q 2024 także powinien być solidny, także pod koniec miesiąca raczej upatrywałbym kolejną próbę przełamania poziomu 3,00.
Kapitalizacja 30 mln zł
Cash 27 mln zł
Wartość innych aktywów (Synergic, YouLead, Nextbibe, nieruchomość na Powiślu) mini 30 mln zł
To obrazuje skalę niedoszacowania Larq
Jakiś drobny zysk wykażą za 1q2024, zatem wartość księgowa pewnie znów będzie zwiększona po raporcie. Bardziej mnie ciekawi jakie mają plany na zagospodsrowanie tej gotówki po Brand24.
Ciekawa nowa inwestycja bądź przeznaczenie cześć tych środków na dywidendę pozwoli urosnąć na ponad 3 PLN.
Wartość księgowa na akcje 4,47 PLN, także kolejny wzrost na akcji tym razem o 0,13 PLN, układ z Alior, wierzytelności zgłędem Nextbike na ponad 6 mln...czekamy na dalsze info to zrobią z resztą gotówki ze sprzedaży Brand24. Kurs powinien zacząć oscylować tutaj bardziej w okolicach 3 PLN...cierpoiwosci.
Bez większej reakcji na GPW dzisiaj, mimo znakomitych wiadomości. Skorzystałem z okazji i dokupiłem. Czy po rozliczeniu sprzedaży Brand24 będzie można zacząć marzyć o jakiejś małej dywidendzie. Zarząd i Rada mają akcje, więc czemu nie wypłacić sobie trochę?