Na początku maja powinny się pojawić szacunki wyników za pierwszy kwartał. To że będą wyższe niż rok temu to raczej pewne. Marże lądowe prawie na podobnym poziomie. No i dojdą wpływy z asfaltów. 100mln skonsolidowanego zysku netto powinni przekroczyć.
Twoje prognozy sa dokladnie odwrotne od prognoz analityka bm mbanku: W 1Q'24 oczekujemy EBITDA w wysokości 27 mln PLN, głównie ze względu na wciąż niskie kontrybucje segmentu ON/Bio (premia lądowa w 1Q poprawiła się w porównaniu z poprzednim kwartałem, ale nadal była poniżej naszych założeń na cały rok) i negatywną sezonowość w Bitumenach. Zobaczymy kto bedzie mial rajce.
Małe sprostowanie: pisząc o 100 milionach miałem na myśli EBITDA nie zysk netto (taka chwilowa pomroczność ;-) A ten hurra optymizm wynika z założenia, że nastąpiło częściowe przesunięcie sprzedaży. Te kontrakty które były wstrzymane w 4kw bo marże były ujemne, zostaną zrealizowane w Ikw. Wolumeny sprzedaży pokażą czy miałem rację. Liczę, że też bituminy coś ekstra dorzucą. Prezes wspominał o ewolucji w sprzedaży asfaltów, więc zakładam że i tutaj będzie pozytywne zaskoczenie.