• Panikarze Autor: ~Rozsadny [149.156.124.*]
    Widzę, że pojawiło się na forum dużo ekspertów straszących spadkami, tylko nie wzięli pod uwagę tego, że wyniki są już dawno w cenie, więc pod co ma to spadać?

Perspektywy są bardzo dobre, spółka cały czas inwestuje. Wyniki mimo wszystko nie są złe: 2.7mld przychodu przy 200 bańkach zysku, gdzie Bowim przy 2mld ma 13 baniek zysku.

Skoro przy przestoju produkcji są takie wyniki, to ja jestem spokojny, mam swoją strategię i chętnie dokupię od panikarzy. Jestem pewny, że niedługo będziemy już w zupełnie innym miejscu :-)

Wiadomo, szkoda, że nie ma dywidendy, ale wolę żeby spółka aktywnie inwestowała zgromadzony kapitał, co przełożony się w przyszłości na większy wzrost kursu, niż dostać jakieś drobniaki tylko żeby zachować zasadę " spółki dywidendowej".

Czekam na wasze konstruktywne przemyślenia w tej sprawie.
  • Re: Panikarze Autor: ~dr_ab [80.94.16.*]

Eksperci od spadków nie kierują się odgrzewaniem kotleta o wynikach, które nikogo nie zaskoczyły, tylko kierują się swoja strategią, co widać było po ruchach kursu przed i po wynikach.

W przyszłości to jest pewna śmierć i brak dywidendy na Cog, a nie większy wzrost kursu tej spółki.

Skoro spólka ma zysk to powinna wypłacić dywidendę zgodnie ze swoją zadeklarowaną polityką dywidendową, z perspektywy leszcza to prezes okazał się kmiotem.

Niw wiem jak u Ciebie z matematyką, ale jest takie chłopskie przysłowie: "ziarnko do ziarnka...", tak więc drobniaki z dywidendy to może dostają ciułacze z kilkoma akcjami na rachunku.

Pisanie że "chętnie dokupię od panikarzy" jest żałosne, bo widać jak te przechwałki działają na spadkach kursu, ile by nie spadło to zawsze ktoś napisze, że będzie na oślep kosił od panikarzy ... a jak mawiał klasyk : "z trendem nie wygrasz".

• Re: Panikarze Autor: ~Rozsadny [149.156.124.*]
    Tak się składa, że skończyłem matematykę i umiem logicznie rozumować, mam też większą wiedzę od Ciebie w kontekście statystki.

Jedyne co mówi twój wpis, to:
    Brak dywidendy na ten moment => pewna śmierć spółki

Sam się zastanów czy jest to merytoryczne z twojej strony. Do tej pory myślałem, że to właśnie dzięki inwestycją danej spółki ,dywidenda jest coraz większa, a kurs rośnie, ale idąc twoją logiką, to kurs spółki rośnie, gdy wypłaca ona dywidendę, a nie gdy zbiera coraz większe kawałki ciasta na rynku.

Cóż, jedni zarabiają, a drudzy oddają kapitał - wedle rozkładu Gaussa, słyszałeś?
  • Re: Panikarze Autor: ~nowy [95.214.217.*]
    Dodam że na dywidendę nie było ani grosza za to prezes wypłacił sobie i zarządowi 24 mln plus obligacje… więc póki co ulica może się przyglądać a zarabiać biedzie prezes stąd też uważam że spółka zaczyna być miało wiarygodną i zaczynam być sceptyczny co dalszych wzrostów…
  • Re: Panikarze Autor: ~pytek [37.109.144.*]
    bo mamy zaszczyt "współpracować" z krulem.
  • Re: Panikarze Autor: ~dr_ab [80.94.16.*]
    Dnia 2024-04-28 o godz. 20:04 ~pytek napisał(a):
    > bo mamy zaszczyt "współpracować" z krulem.

krul miewał skłonności do przeinwestowywania, oby brak dywidendy nie był sygnałem nawrotu tej choroby.

Był zysk, to mógł dać kilka groszy dywid. i uzasadnić inwestycjami, brak dywidendy to kiepski sygnał, a radość leszczy z braku dywidendy to metafizyczne zjawisko.
  • Re: Panikarze Autor: ~Split [37.248.155.*]
    Rok temu w kwietniu dywidendowa spolka Torpol pierwszy raz nie wypłaciła dywidendy i przekierowała kasę na kapitał zapasowy, stało się to przy kursie 20pln. Kurs po tej informacji spadł do 15stu pln, proszę z łaski swojej sprawdzić gdzie jest dziś.
  • Re: Panikarze Autor: ~TNT [77.108.177.*]
    Dnia 2024-04-28 o godz. 20:11 ~Split napisał(a):
    > Rok temu w kwietniu dywidendowa spolka Torpol pierwszy raz nie wypłaciła dywidendy i przekierowała kasę na kapitał zapasowy, stało się to przy kursie 20pln. Kurs po tej informacji spadł do 15stu pln, proszę z łaski swojej sprawdzić gdzie jest dziś.

A dziwnym trafem wskaźniki finansowe obu spółek są zbliżone.

Torpol: C/WK - 1,47 i C/Z - 7,36
    Cognor: C/WK - 1,21 i C/Z - 6,13

Więc może i Cognor czekają podobne wzrosty w ciągu najbliższych 12-tu i 24 miesięcy jakie miały miejsce na Torpolu (77% i 158%).
    Pieniądze na giełdzie zazwyczaj płyną od szybkich do cierpliwych.
  • Re: Panikarze Autor: ~Jonasz [89.234.222.*]
    Może i panikarze mieli rację bo kurs faktycznie zanurkował ale według mnie dotyczy to krótkiego terminu. W dalszej perspektywie ja tu widzę poprawę koniunktury i zwiększone moce produkcyjne Cognora. Jeśli kogoś wystraszył brak dywidendy to chyba tylko ciułaczy, którzy chcieli szybko nabić sobie zysków. Na giełdzie nie ma tak łatwo. Czasami trzeba zaczekać by perspektywy się zmaterializowały. Nie mam pojęcia kiedy kurs odpali ale gdy to zrobi będzie to skokowo jak do niedawna. Właśnie dlatego, że nie wiem kiedy to nastąpi wolę posiadać akcje niż wyczekiwać tego momentu by nie obudzić się za późno.
  • Re: Panikarze Autor: ~abc [87.204.106.*]
    Patrz! Kapitał zapasowy !
  • Re: Panikarze Autor: ~Jan [31.61.185.*]
    A ile wynosi kapitał początkowy?
  • Re: Panikarze Autor: ~Wyklęty [83.10.35.*]
    Ja liczyłem że będzie brak dywidendy oraz slabe wyniki które udalą kurs. Nie ukrywam przed raportem sprzedawalem wszystko co miałem na duzym plusie i bałem się że źle zrobiłem. Tutaj jest giełda trzeba ryzykować żeby zarobić jak tego nie rozumiesz idź daj zarabiac bankom na twoich złotówkach ulokowanych na lokacie xD cog poprosze jeszcze raz do 7.5 żebym mógł drugi pakiet odkupic.
  • Re: Panikarze Autor: ~pytek [37.225.57.*]
    taaa daj Ci Boze.Ja "w plecy " dobry samochod.Ciekawi mnie tylko kto przed wynikami podniosl kurs?
  • Re: Panikarze Autor: ~Moimzdaniem [31.61.240.*]
    I to jest bardzo dobre pytanie. Moimzdaniem to ten sam podmiot albo grupa która kupuje dziś. Moimzdaniem chodzi o zbrojeniowke- współpraca z Hanwa.
  • Re: Panikarze Autor: ~Frank [46.134.125.*]
    Pod co ma spadać?

Pod tragiczne wyniki pierwszego kwartału..
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.204.13.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Panikarze Autor: ~Xyz_ [46.204.13.*]
    Panikarze..? Zj..by!!
  • Re: Panikarze Autor: ~Althor [89.64.26.*]
    A kysz stąd. Jak najdalej trollu OMLowski od Cognorka!
  • Re: Panikarze Autor: ~Moimzdaniem [31.60.108.*]
    Z drugiej strony powiedzmy głośno to co powiedziano na wynikach za rok 2023- pierwszy kwartał q1 2024 - był słaby , więc spadzie będą miały ucztowanie. Będzie można znów dobrać.
[x]
COGNOR -2,75% 6,54 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.