Dnia 2024-04-26 o godz. 18:12 ~Janko napisał(a): > No nie jest żle :) co na to nasz wielonik z spółdzielni Mopsu na peronie 1 zł ghost_mem/azatem/mattisrattii/f-b/anka/prezes/i setka jego wcieleń :)))
Musi teraz mocniej wyć bo ładny zysk mamy a on na peronie 1 zł stoi haha :)))
Wcale nie jest tak różowo.
Zwracam uwagę na zysk operacyjny czyli ile firma zarobiła z głównego obszaru swojej działalności.
Zysk ten r/r spadł o 9mln. Przy wyższych przychodach r/r widać zatem zwiększenie kosztów działalności czego się spodziewaliśmy. Dlatego trzeba zwiększać skalę działalności i jednocześnie ciąć koszty.
Spodziewałem się dużo gorszego raportu ale nie jest źle firma firma to widzi i tnie koszty zmniejsza zatrudnienie a przychody ładnie dalej rosną i tendencja po pierwszym kwartale też to pokazuje
Zwracam uwagę na nadal słabo działający kanał sprzedaży internetowej. W 2023 roku wzrósł on jedynie r/r o ok. 0,7 mln. zł. czyli zaledwie ok. 2%.
Nie podoba mi się, jako akcjonariuszowi, list Prezesa. Jest to zbitek ogólników nie odnoszący się do wielu ważnych kwestii jak chociażby porażki związanej z Top Sekret.
Zasadniczo jedynym sensownym źródłem porównawczym jest rek. BPS i obiektywnie patrząc zysk netto jest lepszy o 12% względem prognozy z ostatniej jej aktualizacji dla przypomnienia z ceną docelową 7,3 zł.