Wypełniam online, na stronie gov-pl mam wygenerowany PIT-38. Wszystko ładnie, automatycznie zaciągnęło pita wystawionego przez Aliora i wygenerowało PIT-38
Ale razem z PIT-8C od Aliora mam jeszcze dywidendę na osobnej kartce zestawienie która wpłynęła mi w 2023.
Problem w tym, że nie widzę tej dywidendy w PITcie a od 2023 biura maklerskie nie ściągają podatku z automatu.
Ile % podatku od dywidendy odprowadzaliscie i w których polach co wpisywaliscie? Totalnie nie wiem co gdzie wpisać/poprawić a pani w US rozłożyła ręce...
Dziękuję za pomoc.
Inne źródła pole 22 na picie, możesz wpisać konto która wpłynęła Ci na konto, tak będzie prościej (poprawnie powinno policzyć się kwotę po kursie poprzedzający dzień wypłaty dywidendy, ale koszt przewalutowania też jest kosztem więc, kwota którą wpłynęła na konto powinna być ok)
Ja nie wpisałem, przyjęło, dywidendę przewalutowal mi dom maklerski i odjął prowizję. 19% policzyłem od tej ostatniej kwoty która została na koncie maklerskim
Pit 38,pole 45...19 procent od kwoty otrzymanej dywidendy po przeliczeniu po kursie z dnia poprzedzającego otrzymanie dywidendy na rachunek maklerski....
Na Twój e-pit tego nie zrobisz, bo nie podświetla tych pól. Pozostaje ręczne wypełnienie druku pit. Pozycja 45, jak podali przedmówcy. Wpisujesz wartość wyliczonego podatku 19% z kwoty dywidendy. Kurs też podali przedmówcy. Jeżeli to jedyny dochód z dywidendy z zagranicy , powtarzasz tą kwotę w pozycjach 47 i 49. Uiszczasz podatek w US. Sprawdź jeszcze, czy to na pewno jedyny tego typu dochód. Pozdrawiam.
Teraz już nie pamiętam bo to wysłałem i mogę zobaczyć tylko cały pit. Z tego co kojarzę Trzeba wejść w pierwszą sekcje z przychodami i kosztami i tam są różne opcje. Chyba kolega to dobrze opisał. Tylko jak się ma zysk w roku to pozycja 49 będzie inna jak 47, w końcu to suma podatku do zapłaty
Udało się dodać na podatki-gov-pl wystarczy edytować pole Dochód i później pojawią dodatkowo opcje i jest zryczaltowany podatek od przychodów... później można wpisywać i pit sam się uzupełni. Pola 45 47 49 uzupełniły się :).
Dzięki Wam Kochani! :*
Szkoda tylko, że trzeba będzie zapłacić Teb podatek. W tym roku była strata i myślałam, że skompensuje ten podatek, ale wychodzi na to, że jedno nie wpływa na drugie :p
Zuch dziewczyna :) W przyszłym roku jak będziesz miała kosmiczne zyski z królowej Ukrainek to sobie odbijesz, niestety jak nie masz na ike IKZE akcji to zawsze będzie podatek. Wcześniej też był, tylko 15% pobierany u źródła a 4% w picie.
Bardzo dziękuję, nie wiem czemu pani z US taki problem mi z tym miała i nie była w stanie nic powiedzieć, na pewno w tym roku sporo osób się z tym zgłosiło odkąd biura maklerskie przestały pobierać podatek od dywidend.
Czyli tylko pole 45 i to samo w 47 i 49 (dywidenda była tylko z Astarty), pole 46 - zero, pole 22 - pominąć.
Opiszę, jak Ja to zrobiłem. Nie chcę wprowadzić Cię w błąd, więc potwierdź te informacje w US, żeby nie było :). poz. 22 pominąć, nie handlowałaś akcjami zagranicznymi. Poz. 46 - zero (Astarta nie pobrała i nie zapłaciła żadnego podatku od Twojej dywidendy za granicą - Cypr (kraj rezydencji podatkowej Astarty nie pobiera takich podatków)). Poz. 45, 47, 49 - ta sama kwota (wyliczonego podatku). U mnie w E-PIT - PIT38 poz. 45 nie jest aktywna, stąd musiałem to zrobić ręcznie na druku z US. Kwotę z poz. 49 uiściłem w US. Powodzenia.