Czyli kwestia zaangażowania DC w Saule jest pewna. Dziwna trochę ta kolejność. Sądziłem, że najpierw będzie komunikat o objęciu akcji przez DC24, a chwilę później o pożyczce.
Kolejna ciekawa sprawa, to termin spłaty tej pożyczki - całkiem sporej, bo 4,5 mln euro, która ma nastąpić zaledwie za kilka miesięcy, bo do 31 sierpnia. Czyżby w już w wakacje miała się wyjaśnić sprawa z inwestorem? Czy sprzedaż (część lub całość) czy też pójdą w licencje?
Jak obstawiacie?
Podpisana została umowa pożyczki pomiędzy Saule S.A. – spółką zależną Emitenta i DC24 ASI Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie [dalej Inwestor]. Na mocy podpisanej umowy Inwestor udzielił Saule SA pożyczki w kwocie do 4.586.326,93 EUR, która zostanie wykorzystana na działalność operacyjną Saule SA, w tym spłatę niektórych zobowiązań. Spłata pożyczki ma nastąpić do 31 sierpnia 2024 roku https://www.bankier.pl/wiadomosc/Saule-Technologies-S-A-Udzielenie-przez-DC24-pozyczki-spolce-zaleznej-8734834.html
Taki krótki termin oddania pożyczki, to też uważam że po prostu do końca sierpnia będzie wszystko rozstrzygnięcie. I bardzo dobrze, pewnie DC24 nie ma tyle cierpliwości jak inni inwestorzy saule (z nami tu włącznie). I bardzo dobrze, albo robimy pieniądze albo do widzenia.
Co do kierunku w jakim pójdą, ja stawiam na licencjonowanie, tym bardziej że z japończykami są już wstępnie umówieni na budowę pierwszej fabryki. Takich umów można podpisać w praktycznie w każdym kraju na świecie np. na wyłączność i czerpać profity przez lata, bez większego zaangażowania finansowego i osobowego. P. Olga mogłaby się tylko zajmować tym co lubi - rozwijaniem i doskonaleniem technologii.
Chociaż mam jeszcze cichą nadzieje że jakieś KE czy inne EBI mógłby wrzucić kasę w ramach budowy przemysłu OZE na terenie EU o czym od kilku lat mówią władze unijne. Saule ze swoją nową technologią fajnie się w to wpisuje. Ale to raczej moje pobożne życzenia ;)
Ja też liczę na środki z KPO. Może to nie jest pobożne życzenie? Idealnie się Saule w to wpisuje. Przecież mają już sporo grantów z UE i nawet Timmermans odwiedzał ich fabrykę jakiś czas temu.
Niemniej wygląda na to, że do końca sierpnia sprawa się wyjaśni. Dobrze. Wóz albo przewóz.
Fabryke gwoździ chyba bo produktu jak nie było tak nie ma. A słoneczko to lubi na iventy i sumity jeździć bo co niby rozwijać i udoskonalać jak nic nie ma.
Na produkt pozarynkowy. np. cena jest calkowicie niekonkurencyjna więc nawet tego nie zaprezentowali. I pojmijcie nikogo normalnego nie obchodzą jakieś certyfikaty. Aby odnieść sukces najważniejsza jest jakość/cena. Chinczycy mają w d... jakiś tuw a produkują 90% na świat.
Należy przeczytać ze zrozumieniem, czyli: - Columbus dostanie zwrot 7 mln PLN pożyczki (prezes DC24 jest znaczącym udziałowcem Columbusa) - na potrzeby DC24 zostaną dodrukowane za 3 mln PLN akcje Saule S.A. - reszta, czyli 10 mln PLN będzie służyło na podtrzymanie przy życiu SauleTech - w zamian DC24 będzie mogło objąć 18 967 485 akcji SauleTech w cenie ok. 1,00 PLN, a tym samym będzie głównym rozgrywającym.
To nie jest straszenie, ale fakty. Jest szansa na 90 gr za akcję
AMA trollu zacznij czytać ze zrozumieniem. Na razie Saule Tech dostało 20 mln PLN (MOGĄ, ALE NIE MUSZĄ DOSTAĆ POŻYCZKĘ DO 40 mln PLN), a warranty określają cenę maksymalna. Czyli na dzisiaj DC24 ma ok. 19 mln akcji po ok. 1,10 PLN, jeżeli do 30 czerwca zdecyduje się na objęcie akcji, bo obecnie są głównym rozgrywającym