racja, czyli te srednio 75mln/rok, daje nam troszke powyzej 9zl/akcje (brutto) minimum na rok - czyli jakies 7% DY przy dzisiejszym kursie. Nie ma lepszej lokaty. To tez sugeruje, ze akcje powinny spokojnie wyskoczyc w okolice >200zl, zeby DY stal sie w miare normalny (ok. 5%).
Dajmy jakiś margines na sytuacje nadzwyczajne, utraty zysków itp i patrząc ostrożnościowo może być mniej. Poza tym autor wątku przyjął 4 lata za lata 2024-2028 a jest to lat 5. Czyli nie 75 mln rocznie tylko 60 mln zysku rocznie na dywidendę, ale to i tak nie ma znaczenia bo to dzielenie skóry na niedźwiedziu.
Przeoczyłem: Polityka dywidendowa określa długoterminowy cel w zakresie minimalnego poziomu dywidendy, która będzie wyliczana na podstawie osiąganych wyników skonsolidowanych, a nie jednostkowych. Związane jest to ze zmianami organizacyjnymi w Grupie Emitenta, które obowiązują od 1 sierpnia 2022 r. (...) Powyższa polityka dywidendowa obowiązuje począwszy od podziału zysku za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r. Wcześniej wysokość dywidendy była wyliczana na podstawie osiąganych wyników jednostkowych.
Dywidenda stanowi więc ładne 52%...grubo powyżej 30%.
a skad Ci wyszlo 52%? nigdzie nie widze precyzyjnego skonsolidowanego zysku netto po odjeciu lotosu, jako bazy do policzenia procentu dywidendy. wiec chyba sobie go wyliczyles w przyblizeniu.
sorry, moze jestem slepy, ale nie zauwazylem nigdzie wynikow za czwarty kwartal, a tym bardziej za 4 kwartal bez zysku za lotos. sa wyniki za 3 kwartaly i i zysk za rok z dodanym zyskiem za lotos. pisze o tym w drugim watku. mozesz wiec ewentualnie odjac zysk za lotos z rocznego i wyjdzie Ci 73 mln brutto. ale to nie jest netto.
Na to ja się rozpędziłem. Wziąłem ostatnie info o wynikach kwartalnych jako zysk netto a nie EBITDA. Interia rozbija wyniki na kwartały, ale na 4kw trzeba będzie poczekać. Trzy poprzednie są.
P.S. Żeby po 4 miesiącach od zakończenia kwartału nie było jasnej informacji ile firma straciła/zarobiła oznacza problem z polityką informacyjną i przejrzystością. Wiem, że jest to firma o chyba najlepszym podejściu do inwestorów, ale komunikacja z rynkiem w okresach turbulencji rynkowych/wojny na Ukrainie, przemian w spółce mogłaby być znacznie lepsza i częstsza.
Przecież wystarczy otworzyć skonsolidowane sprawozdanie finansowe. Skonsolidowane sprawozdanie z całkowitych dochodów. Wynik netto 488.5, zysk z tytułu okazyjnego nabycia wykazany odrębnie jako element wyniku: 435m, zatem wynik netto bez tego zysku: 53.5m PLN
Bzdurą jest zarzucanie mi błędów w wyliczeniu, podczas gdy obejmuje ono zarówno korekty wycen wpływów księgowych zw. z obrotem biopaliwami i olejem napedowym oraz księgowy zysk z tyt.okazyjnego kupna Lotosu. Wyliczenie jest poprawne i tyle w temacie.
nie goraczkuj sie tak. nikt Ci nie zarzuca bledu w wyliczeniach, podales po prostu skorygowany wynik netto, ktory nie jest i nigdy nie byl podstawa liczenia ile procent zysku stanowi dywidenda. podstawa do wyliczenia tego jest skonsolidowany zysk ksiegowy netto czyli bez korekt o zapasy, NCW itd, ale z korekta za Lotos. i takiej liczby nigdzie nie ma.
Jest. Kilka postów wyżej podałem link do sprawozdania. Skonsolidowany zysk netto (po wszelkich wymaganych korektach) wynosi 63.3M zl i jest jedyną legitną podstawą do obliczenia dywidendy za ubiegły rok. Wszelkie inne podawane tutaj i ówdzie kwoty są błędne, oszukańcze, okrutnie zwodnicze i najprawdziwiej nieprawdziwe.
PS. Jeśli babcia ma problem ze wzrokiem, może najwyższy czas odwiedzić najbliższego okulistę. Oczywiście mam na myśli prywatną wizytę, bo na miejsce z przydziału przyjdzie poczekać do kolejnej rocznej konferencji Unimotu.
Moze te dwa cytaty pomoga Ci zrozumiec, jesli nie, to juz nie odpowiadaj wiecej, moze jeszcze ewentualnie napisz do spolki, pewnie chetni Ci to pomoga zrozumiec polityke dywidendowa.
Jednocześnie Emitent informuje, że rekomendacja Zarządu dotycząca wypłaty dywidendy jest zgodna z polityką dywidendową Emitenta, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 12/2023 z 20 kwietnia 2023 r. Ponadto, podstawa do wyliczenia dywidendy nie uwzględnia zysku z tytułu okazyjnego nabycia akcji LOTOS Terminale S.A., o którym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 6/2024 z 19 kwietnia 2024 r., z uwagi na jego księgowy, niepieniężny i jednorazowy charakter.
A teraz fragment wspomnianego raportu:. W związku z tym, Zarząd Emitenta przyjął, że w przypadku osiągnięcia w danym roku obrotowym skonsolidowanego zysku netto, Zarząd Emitenta będzie rekomendował ZWZ wypłatę dywidendy w takiej wysokości, aby stanowiła ona minimum 30 proc. skonsolidowanego zysku netto, z zastrzeżeniem, że rekomendacja Zarządu będzie każdorazowo zależała od sytuacji operacyjno-finansowej Grupy Emitenta, w tym od: 1. sytuacji płynnościowej, 2. przewidywanych wydatków inwestycyjnych, 3. kosztów oraz możliwości pozyskania finansowania, 4. warunków i klauzul umów finansowych, 5. wymogów prawa i regulacji wewnętrznych Spółki.