link powyżej. Jestem w szoku tym bardziej że natknąłem się na taką informację przypadkowo. Nie było informacji ... 4.99% bo przy 5% musieli by się ujawnić ? Ustawa im zabrania przekraczać 5 % czy zaraz dokupią i poinformują jak będą mieli np 10 % ? Ktoś wie ? Może nie długo będzie jakaś rekomendacja :) Diabła bym się szybciej spodziewał niż takie info...
a swoją drogą... jak niby kupili te 100 tys akcji ? nie kojarzę takich obrotów pod koniec marca/początek kwietnia tego roku. Kupili poza rynkiem ? A jak tak to od kogo ? Nie powinno być informacji ? The Dust im sprzedał czy co ? Ktoś coś wie ?
TFI publikują sprawozdania co pół roku. Nie mają innego obowiązku dzielić się informacjami co kupują, kiedy i od kogo chyba, że przekroczą 5%, ale to podaje spółka, którą TFI kupował.
Więc jeżeli 28.03.2024 podali do informacji, że mają THD to od ~10.2023 mogli spokojnie po cichu zbierać. 11.03 w 30 minut po 6-7PLN ktoś zebrał 30k akcji. to jest 30% tego co ma fundusz. Licząc że mogli zbierać od października i średnio miesięcznie przypadało 20 dni obrotów, to musieli do tego 11.03 zbierać po 700akcji dziennie. Dużo. Ale przez ten okres było sporo dni gdzie obroty były >10k prawie pod 20k gdzie mogli zebrać trochę więcej.
Widać teraz dla kogo spółdzielnia działała. Zwłaszcza, że nagle od okolic kwietnia na forum zrobiło się dosyć cicho. Co się pokrywa z datą wydania przez fundusz sprawozdania.
Współczuję, jak mają 4,99 to mogą sypać ile wlezie do zera bez jakiegokolwiek espi. To się Panowie władowali...z resztą podobnie Cig, tam też taki ułański fundusz :]
Na 7-9 skupowaliby jakby wszystko w marcu kupili. Od końca października do 1/3 lutego kurs był non stop ponad 10pln a poniżej 9 na stałe spadł dopiero w marcu. Gdzie dwa największe wolumeny tygodniowe to początek lutego i poziom 8.5-10 i 12 marca z zassanymi 30k po ~6pln. No i całościowy wolumen za marzec nie dobija do 100k. Więc musieli kupować przynajmniej w lutym powyżej 9pln.
Tym lepiej dla nas , mi chodziło głównie o 8-12 marca
Vol po 60k , 70k , 210k zl
Wcześniej sporo sesji po 40-50 k plus pewnie trochę w lutym .
Jak brali drożej to lepiej dla nas.