• Dewideda? Autor: ~Inwestdyzio [5.173.86.*]
    Jak myślicie czy w tym roku będzie dewid.i jaka ?kiedy może być info?
  • Re: Dewideda? Autor: ~OBSER [31.61.183.*]
    Jak przeznaczą 20% zysku netto za 2023 r. na poczet dywidendy to wyjdzie jakieś 15 gr. Ewentualnie jest jeszcze 10 mln zł na poczet zaliczek. Mogę z tego dołożyć. Czyli 10 mln zł / 18 773 800 akcji upoważnionych do dywidendy, daje jakieś 53 gr na akcję (dodatkowo do tych 15 gr). Lepiej niech kurs rośnie. Na razie warzywniak. W piątek już powinno być lepiej
  • Re: Dewideda? Autor: ~Xaas [213.241.61.*]
    Dywidenda wyniesie 15% zysku netto - zgodnie z polityką dywidendową. Nie będzie extra dywidendy bo nie ma extra wyników.
  • Re: Dewideda? Autor: ~OBSER [31.61.183.*]
    Z tymi 10 mln zł to chyba nie do końca jest tak jak napisałem. Ogólnie zgodnie z polityką dywidendową to 15% zysku netto Bowim przeznacza na dywidendę. Bowim z tego co pamiętam przeznaczył odpowiednio: 30% w 2022 r. i 20% w 2023 r.
  • Re: Dewideda? Autor: ~Xaas [213.241.61.*]
    Jedyne przypadki wyższej niż 15% wypłaty dywidendy to ostatnie dwa lata "anormalnych" zysków. Ich polityka to 5-15% wypłaty zysku, w praktyce chyba zawsze wypłacali 15%. Tymi 10 mln zł się nie przejmuje, to tylko techniczny zabieg, który umożliwiał zaliczkową wypłatę dywidendy (znowu z tych anormalnych poziomów zysków). 2023 - to już koniec kokosów, więc powrót do normy.

Mogę się oczywiście pomylić, tak jak w ocenie wyników czwartego kwartału (choć dalej uważam, że to inżynieria finansowa - bawią się rezerwami i wyceną nieruchomości inwestycyjnych, aby przypudrować wyniki). Jednak tym razem niespecjalnie widać powóc, aby miało być inaczej. Chyba, że gorzej - tak jak w przypadku Cognora, który ogłosił brak dywidendy za 2023. Ale Cognor to producent, realizujący duży projekt inwestycyjny, więc ich decyzja ma trochę inne uzasadnienie. Raczej nie zakładam, że Bowim powie "nie ma dywidendy za 2023".
  • Re: Dewideda? Autor: ~OBSER [5.184.120.*]
    Na dywidendzie jeśli chodzi o Bowim to najbardziej zależy zarządowi w końcu mają większościowy pakiet. Co do Cognora, to sprawdza się to przed czym wczoraj ostrzegałem.
    Ale nie zdziwię się jak wyciągną kurs Cognora na plus. Po tym co ostatnio widziałem. Ryzykowna gra… Obecnie przypomina mi to grę w kasynie.
    Może doprecyzuje z tą dywidendą. W Bowim jest 3 dużych udziałowców, którzy mają po 21,18% udziałów. Więc wystarczy, że jeden wyrazi chęć wypłaty dywidendy to reszta raczej będzie zgodna. W Cognorze jest jeden duży większościowy udziałowiec/prezes (77,08% udziałów).
  • Re: Dewideda? Autor: ~Iggy [31.0.33.*]
    OBSER ale wiesz co będzie jak Bowim zrobi to co Cognor z dywidendą?
    Trójka z przodu?
    Iggy, dla mnie to dywidendy może nie być. Nawet jestem za tym by nie wypłacili w tym roku. Bowim będzie grany niebawem… Na razie tego nie widać po obrotach. Niedawno było zbieranie akcji z rynku do poziomu 7,2 zł. Liczę na to, że wkrótce będzie powtórka z rozrywki i kurs poleci powyżej 7,2 zł!
    Ale jak TFI wyrzuci swoje 1.7tys pkc to też zrobi swoje
    Hehe, Iggy to fakt
    1.7 tys na początek potem cześć graczy zrobi to samo
    Tutaj prawie nie ma kto oddawać akcji. Iggy kupiłeś ten GreenX? Ja niedawno ostrzegałem by nie wchodzić nawet na DT.
  • Re: Dewideda? Autor: ~Iggy [31.0.77.*]
    Kupiłem i sprzedałem ze stratą
    Dobrze, że sprzedałeś. Greenx nie wygląda ciekawie. Gdyby nie automat to by obroty były znacznie mniejsze. Dla mnie spekulacyjny balon, który wyczerpał swój potenciał. Przynajmniej na obecnych poziomach cenowych.
  • Re: Dewideda? Autor: ~Iggy [31.0.77.*]
    Też tak myślę
    Okaże się że stary miał rację hehe
  • Re: Dewideda? Autor: ~OBSER [5.184.103.*]
    Jeśli ktoś się zastanawia nad Cognorem to osobiście bym nie wchodził. Za duże ryzyko. Ewidentnie widać ruchy spekulacyjne na kursie. Dodatkowo można się spodziewać spadku kursu pod wyniki I kwartału (15.05). Nakłady na walcownie będą miały wpływ na zysk Cognora. Podejrzewam, że pod to będzie gra spekulantów. Oczywiście mogę się mylić, ale radzę zachować ostrożność.
  • Re: Dewideda? Autor: ~Anka [46.205.211.*]
    Nie myliles się ,jesteś z tej grupy nielicznych merytorycznych ludzi którzy wiedzą co piszą,zobaczcie forum Orlen ,TSG,CCC ,co tam za chlew się wylewa
  • Re: Dewideda? Autor: ~OBSER [5.184.103.*]
    Dziękuję :) Na profilu Bowim można powiedzieć, że spokój w porównaniu do innych spółek (Orlen ,TSG,CCC). To fakt.
  • Re: Dewideda? Autor: ~oko [31.182.6.*]
    ~Anka - jak nie ma żadnego zainteresowania spółką, to nie ma też graczy i piszących na forum. Jedyny OBSER co zbierani ciągle widzi i jeszcze lata będzie widział....
[x]
BOWIM 0,00% 4,96 2025-11-10 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.