• Pierwszy system na swiecie. Autor: ~nowy [31.0.126.*]
    To, co wyróżnia luonOS na tle konkurencji, to fakt, iż jest to pierwszy na świecie system, którego centrala komunikuje się z aplikacją wyłącznie poprzez Apple HomeKit. Kluczowe znaczenie ma tutaj pełna ochrona prywatności użytkowników – luonOS nie wymaga logowania, a wszystkie dane są przetwarzane i przechowywane lokalnie.

FF to 260 tys akcji , kapitalizacja 10 mln zł jesli system sie sprawdzi to zapewne znajdzie sie kupiec np za 25 mln Euro , to chyba niewiele.Moze juz niebawem
  • Re: Pierwszy system na swiecie. Autor: ~Ab [46.134.128.*]
    Ciekawe jak to się rozwinie, tymczasem kapitalizacja jak najgorszego NewConnectowego śmiecia
  • Re: Pierwszy system na swiecie. Autor: ~mtomi [78.11.146.*]
    To jest w tej chwili moim zdaniem jedyna przewaga nad resztą "Chińczyków". Inna sprawa, że z mojego niemałego doświadczenia z używania automatyki domowej wynika, iż trzeba mieć niezłą paranoję by nie używać Aquary, Merossa, innych Sonoffów z powodu obawy o ... no właśnie o co? Jakie znaczenie ma dla załóżmy monitorującego swoje urządzenia Chińczyka, że 3 razy dziennie żarówka świeci na czerwono, raz na niebiesko, a gniazdko do którego podłączyłem opiekacz nazwane przeze mnie Sandwicher opieka kanapkę 2 minuty po czym jest automatycznie wyłączane. Jedyne co mi przychodzi do głowy to kamery i zamki oraz czujniki otwarcia. Ale tu używam już trochę bardziej zaufanej marki - Eufy. Koniec końców i tak chcąc korzystać z dobrodziejstw chmury Apple iCloud (przy korzystaniu z HomeKit - jak Luon) dajemy dostęp do nagrań Apple...
    Jest to niewątpliwie zaleta ale raczej dla ludzi, którzy bardzo się boją "czegoś" lub... mają coś do ukrycia ;)
    Według mnie to nie tyle co bezpieczeństwo, a wygoda. Do tego powinno się dążyć, bo mnie osobiście wkurza że do wszystkiego trzeba zakładać konto, telewizor - musisz mieć konto, kamerka w samochodzie - musisz mieć konto, niedługo lodówka i pralka będą mieć ekran logowania
    Większość aplikacji sprzętu do automatyki ma już opcję zaloguj z: Apple/Google/Facebook co upraszcza temat do kliknięcia jednego max dwóch przycisków bez wpisywania jakichkolwiek danych. Oczywiście dla "paranoików" to nadal ujawnianie danych ale jest wygodne ;)
  • Re: Pierwszy system na swiecie. Autor: ~darekbabkier [37.30.2.*]
    To może nie skupiajmy sie nad przewagami nad Chinczykami tylko określmy w czym na tym etapie są gorsi. Jezeli bedą im dorównywać to zamiast wybierac co lepsze, co gorsze, dla kupujacych pozostanie głównie dylemat brać Chinczyka , czy Polaka. Może tu zyskają przewagę ?
    Aby mieć dylemat czy brać Chińczyka czy Polaka to najpierw musi być porównywalna gama produktów. Po drugie jeśli porównywalny Chińczyk z logowaniem będzie 40% tańszy niż Polak bez logowania to wybiorę Chińczyka. Chińczyka znam od lat i wiem jak działa i że działa stabilnie, wystarczająco szybko i jest stosunkowo tani (Meross, Aquara, Sonoff). Tu w tej chwili jest za mało produktów (żarówka, przycisk i przekaźnik) i zbyt mało testów branżowych by coś porównywać. Szczerze, to gdyby mieli w tej chwili zestaw Bramka plus przycisk plus np. czujniki otwarcia w dobrej promocyjnej cenie to sam z ciekawości wziąłbym do przetestowania. Niestety żarówka mi nie potrzebna (mam inne podejście do sterowania oświetleniem w domu i inny rodzaj oświetlenia) i w tej chwili nie miałbym nawet co testować...
  • Re: Pierwszy system na swiecie. Autor: ~darekbabkier [37.30.2.*]
    Ciekawe podpowiedzi, w ktorym kierunku powinni poszerzać gamę produktów zwiekszajac atrakcyjnosć oferty. Powinieneś czasami na ich rewelacje odpisywac im na fb. Podobno są otwarci na sugestie. Z wypowiedzi Zarządu wynika, że oferta z czasem bedzie poszerzana. Nie od razu Kraków zbudowano. Pytanie tylko, czy w konkurencji z Chinczykami w tej branży mają jakiekolwiek szanse. Ale pod pewnymi warunkami nawet Ty skusiłbyś się do przetestowania tego co proponują lub mają w planie proponować. Może dać im szansę...?!?!
  • Re: Pierwszy system na swiecie. Autor: ~Adam [46.174.213.*]
    To nie jest produkt na masy jak te chińskie gówna, tylko dla klientów premium.

Nie oczekujcie że będzie tani
    Pytanie, czy łatwiej zarobić sprzedając mniej ale drogo, czy więcej ale taniej... I naprawdę chińskie Aquary, Merossy i Sonoffy robią robotę. To nie jest typowy chiński szajs. I klient premium też może z nich korzystać. Bo Luon to jeszcze nie jest Mercedes, tylko hmmm... trochę więcej niż Izera? ;)
    Jeśli nie zaoferują nic lepszego od chińczyków to po co w ogóle zaczynali by taki projekt?
    Wg mnie na ocenę i porównania jeszcze za wcześnie, bo nawet nikt nie dostał wszystkich urządzeń do testów
[x]
LUON -4,87% 1,00 2025-03-24 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.