Nie bardzo rozumiem i ja. Nie jestem znawca, ale wyniki za 2023r są ok, 1 kw. 2024 tak jak ktoś pisał bez pomocy porównywalne do poprzedniego roku. Firma wypłaca dywidendę a ciągle zjazd. Wg mnie cena akcji powinna być ewidentnie wyższa. Jak się to ma np. W porównaniu do Dino-zero dywidendy a rosło
Zakładając że nie ma żadnego trupa w szafie bo po pierwszym kwartale na to wygląda, to 8 zł dywidendy to co powiedział naprzód Mikuś/ już abstrahuje od tych swoich 12 zł/ to podziel sobie to przez 0, 07 czyli 7% odsetek rocznych to masz kurs 114 zł z hakiem ,jako kapitał a przecież to jest nie 7% tylko wtedy 14% albo i więcej bo nie potrzebujesz roku czekać, w maju powinna być jak w roku ubiegłym rekomendacja dywidendy a zatem jedyne co uzasadnia pozbywanie się akcji na tę chwilę może być interes na innej akcji ,no a tego nie wiem.tyle
Dlaczego?- odcięcie to sprawa normalna dlatego też nie wszyscy biorą dywidendę natomiast na tym poziomie odcięcie nie jest groźne lecz nade wszystko nie powinno spowodować dalszego spadku kursu, tak jak to miało miejsce np. gdy byliśmy na poziomie 180 a produkcja szła w odwrotną stronę. Przyjmując powyższe założenia /również z poprzedniego postu/, mamy tu do czynienia z dwiema charakterystykami: 1/ widać jak na dłoni ,że 8 zł będzie raczej łatwe do uzyskania bez jakiejkolwiek pomocy a być może będzie więcej 2/ są korzystne relacje inwestorskie właścicieli głównych a w szczególności ich skłonność do pobierania zysków zamiast chowania ich do skarpety, jak to często ma miejsce w innych spółkach. Dlatego po publikacji tego szacunku 1 q jestem w stanie zgodzić się z Mikim, że w czerwcu wypłacą od czterech do sześciu złotych i drugą ratę na dzieciątko tak jak to ostatnio bywało. A to wszystko będzie sprzyjało kursowi zamiast go dołować