50 groszy, ja tak - reszta na inwestycje ,prognoza 2024- 2028 1350 milionów na dywidendy ,bank ziemi na 4 lata do przodu, sprzedaż 4800 mieszkań rocznie
Dnia 2024-04-16 o godz. 19:45 ~PW napisał(a): > A jak powiem: "prawie 0,41 zł na rękę" to już będzie zrozumiałe, czy wymaga rozwinięcia ? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PRAWIE 0,41 ZŁ. xD dobre, a policz dokładniej, potrafisz?
Chyba żartujecie - perskeptywy są super, na kolejnych latach będzie jeszcze tłuściej, a inne spółki z innych branż są wyceniane jeszcze drożej i dają 2x mniej dywidendy netto, wchodzcie póki jest za 6 PLN bo za rok się zbliży do dwucyfrowej liczby kurs i będzie płacz że 1 PLN dywidendy brutto to mało :D
Ja nie pisałem o perspektywach, tylko o obecnej dywidendzie. I nawet gdyby cena akcji wzrosła do 12zł/szt. a dywidenda do 1zł/szt., to i tak byłaby słaba... w kontekście PIS-inflacji, która tylko w zeszłym roku wyniosła +11,4% ponad rok poprzedni (z też najwyższą w ostatnim ćwierćwieczu, bo 14,4% w 2022r.) wg GUS-u i to pod kierownictwem zasad: Propaganda, Inflacja, Socjalizm 2.0 (przy tych wszystkich dodatkach i tarczach osłonowych). Tak więc "szału" tu nie ma, niestety, ale dobre i to (tzn. ten ochłap).
Jakby cena akcji wzrosła do 12 to na samym wzroście kursu byłbyś 100 % do przodu więc jak szału nie ma? Znajdź mi solidna spółkę która daje 15-20 % dywidendy. Akurat Develia płaci ładny % a ze wzrostem kursu na pewno jest sporo ponad inflacje