Ja nie spodziewam się dobrych wyników. Może być powtórka 3Q czyli niskie przychody. I może dlatego przesuwają datę raportu po NWZA w temacie Rady Nadzorczej, bo tu w okolicy 15-16 kwietnia może dojść do finalizacji jakiś tam działań do odzwierciedlenia najpierw na walnym a potem w raporcie. Może nie musi. A słaby wynik miałby jeden plus - jeśli EBITDA poniżej 5 mln to Guz nie dostaje ani jednej darmowej akcji z 25 melonów w puli za 2023.
Tu tylko ślepy nie widzi jak spekula żerując na niewiedzy ulicy dalej wyciska papier z motłochu. Strach co z raportem dobry czy zły budzi emocje i o to chodzi. Śmiesznymi porcjami zbijamy kurs a hołota odda resztę hehe. Tak to tu widzę. Tylko cierpliwość się tu liczy.
Hamulcowy kursu dalej w akcji, i tak aż do 18 ego pewnie będzie pajacowanie z papierem. Nie spodziewam się po samym raporcie jakiś rewelacji ale może dorzucą coś z komentarza na obecną chwilę.
Przeczytaj raport sprzed chwili. Odpisują pozostałość po PunkPiracie. Ponad 3 melony. Jaka ebitda 10 milionów? Na czym mieli zarabiać jak brakowało cashu? Przychody będą niskie moim zdaniem, ale to chyba ostatni taki moment. W styczniu sfinalizowali zakup działki czyli kasa musiała się pojawić. Jakaś, pytanie jak duża? Co dalej? Jak spadnie mocno z powodu raportu to dokupuje.
Odpis nie wplywa na cashflow i normalna, podstawowa dzialalnosc. Pytanie jakie beda przychody i wynik na dzialalnosci Seeda a nie jak odpisali stara dzialalnosc.
Zgadza się, ale mnie właśnie chodzi o przychody Seeda, które obawiam się będą na poziomie Q3 czyli prawie żadne. Przeanalizuj sprawozdanie za Q3. Nie mieli kasy na obracanie nią. A co do odpisu, to bardziej chodzi o to, że wreszcie Raen zamknął temat Punka na zawsze. Z Punka nic nie zostało. W zasadzie to winni to zrobić już w Q3, ale widać nie chcieli dobijać wszystkich na raz. Więc przyjemność postanowili dawkować. :-)
Stawiam, ze bedzie w okolicach 10 mln ebidta przed odpisem, zatem z 6.8 po odpisie. Przychody - cholera wie, ale mysle, ze na koniec roku dopychali kolanem zeby byly.
Dla Guza odpis bez znaczenia bo to stara dzialalnosc
No dobra, semi-darmowe. Generalnie zgoda, ale ja bym wolał aby objął te 25 melonów akcji za ebitdę dużo dużo ponad 10 mln PLN, niż np. 13 melonów za ebitdę coś około 5,5 mln PLN. Pamiętajmy że nawet takie 13 melonów akcji to około 20% akcji w obrocie więcej a zysk 4 liter nie urywa.
Nie sadze, zeby za 2023 wynik byl istotnie wyzszyy niz umowne 10. Guz raczej by przerzucil taka nadwyzke na 2024 bo w nim musi zrobic juz 15. A ze wynik robil w Q4 prawdopodobnie to na jego miejscu tez bym przerzucal nadwyzke na kolejny roj. Dlatego stawiam na wynim liczony do umowy na poziomie 10 mln ebitda. Minus odpis - ktory nie ma wplywu na cashflow, ale w wyniku skonsolidowanym sie pojawi
No i Guz dostanie akcje. Właśnie podpisał jako Zarząd Raena aneks do umowy z Guzem na temat zakupu Seeda że formuła na ebitda ulega 'doprecyzowaniu'. Dobre je to ...
Ja to czytam tak, ze Guz mowi „Hola, mialem zrobic 10 na swojej dzialalnosci to zrobilem i dawac mi moje akcje. Odpis Punka to nie moja robota wiec nie moze to zmieniac naszych ustalen”.