• PEO po dywidendzie Autor: cognac [31.94.66.*]
    Do jakiego poziomu waszym zdaniem może realnie zejść kurs akcji PEKAO po dywidendzie?
    Nie chodzi o życzeniowy, tylko podparty konkretnym przemyśleniem.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Marian82 [31.0.90.*]
    Do 128,30 tak sobie myślę że trzeba kupować to co nierosło
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: cognac [31.94.66.*]
    To przewidujesz bardzo mocny spadek, ok 3 x dywidenda gross... a cena akcji jest ponoc niedoszacowana.

• Re: PEO po dywidendzie Autor: ~vigo [31.61.228.*]
    Dla jednych już przeszacowana a dla innych niedoszacowana. A co myślicie o przedziale między 112-116 ?
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Matematyk [37.47.116.*]
    125zł
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~TR5 [46.204.0.*]
    158
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Investor [31.0.21.*]
    Minimum 165. To będzie rosło w dłużnym terminie. Banki są na fali i póki nie ma cięć stóp procentowych to wyniki w kolejnym roku będę również wysokie. Rząd potrzebuje kasy z dywidendy tak wiec perspektywa bardzo dobra.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Matematyk [37.47.82.*]
    Koniec pompki niestety...160 tu szybko widzę...po dywidendzie hm...jak pisałem 125 tak myślę
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~alady [78.30.81.*]
    Nie wiem jak nisko spadnie , ale przez najbliższe 5- 6 miesięcy będzie dołowane. Oczywiście kurs w kierunku 191 kroczył spektakularnie , i nie ma przeszkód byśmy w odwrotnym zobaczyli poziom 125. Chyba, ze wyskoczy z kapelusza czarny ptaszek ,
    a sytuacja międzynarodowa jest nieciekawa, wtedy spotykamy się poniżej 100.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Ppp [84.10.153.*]
    Nie wiem jaki będzie kurs, ale…

Herodotus was suggesting that the human tragedy is to “know much and control nothing.”

Dzień przed odcięciem wymaga od nas decyzji, takiej lub innej. I to jest decyzja, ze wszech miar tragiczna. :)))

• Re: PEO po dywidendzie Autor: ~blondynka [5.173.220.*]
    Dnia 2024-04-10 o godz. 13:37 cognac napisał(a):
    > Do jakiego poziomu waszym zdaniem może realnie zejść kurs akcji PEKAO po dywidendzie?
    > Nie chodzi o życzeniowy, tylko podparty konkretnym przemyśleniem.

W ciągu tygodnia powróci do ceny z przed odcięcia. To nie jest przemyślenie lecz doświadczenie.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Cognac [31.94.66.*]
    Dnia 2024-04-15 o godz. 23:40 ~blondynka napisał(a):
    > Dnia 2024-04-10 o godz. 13:37 cognac napisał(a):
    > > Do jakiego poziomu waszym zdaniem może realnie zejść kurs akcji PEKAO po dywidendzie?
    > > Nie chodzi o życzeniowy, tylko podparty konkretnym przemyśleniem.
    >
    > W ciągu tygodnia powróci do ceny z przed odcięcia. To nie jest przemyślenie lecz doświadczenie.

Miejmy nadzieje zatem, że którys z funduszy lub wiekszych akcjonariuszy zechce skusic się na dywidendę, ale poranna czerwień nie wyglada zbyt optymistycznie...

Od kilku dni zawsze ok 15:00 ropoczynały się gwałtowne spadki. Jak bedzie dziś?

Obstawiam, że miały charakter wyciągania akcji pod dywidendę od "słabych rąk".

Co po dywidendzie. Napiszę coś niepopularnego. Popatrzcie na ING; czy możemy się na jego zachowaniu opierać odnośnie PEO?
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: jacus17 [188.146.114.*]
    Kiedy najwczesniej mozna sprzedac akcje zeby nie stracic dywidendy? 24 kwietnia?
    W dniu odcięcia. Zobaczysz to po kursie.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Cognac [31.94.66.*]
    Dnia 2024-04-17 o godz. 15:21 jacus17 napisał(a):
    > Kiedy najwczesniej mozna sprzedac akcje zeby nie stracic dywidendy? 24 kwietnia?

Data 24 kwietnia jest bezpieczna.
    22 kwietnia trzeba posiadać akcje.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Mania [31.0.64.*]
    23 już możesz sprzedać
    Maksymalna rekomendacja dla PEO jest 228zł.

22.04 dniem dywidendy PEO. 30.04 wyniki za Q1'24

Jak sądzicie jakie będą i czy bedą miały wpływ na kurs PEO?

• Re: PEO po dywidendzie Autor: ~Cognac [31.94.56.*]
    Dnia 2024-04-18 o godz. 15:38 ~Ppp napisał(a):
    > Maksymalna rekomendacja dla PEO jest 228zł.
    >
    > 22.04 dniem dywidendy PEO. 30.04 wyniki za Q1'24
    >
    > Jak sądzicie jakie będą i czy bedą miały wpływ na kurs PEO?
    >

Wyniki 1Q definitywnie beda miały wpływ, szczególnie, ze będa podane tak blisko dywidendy.
    Dobre wzmocnią kurs, słabe przyhamują wzrosty.
    Portal SimplyWallSt szacuje 'fair value' PEKAO na 349.99 zł... (!), czyli że akcje są niedoszacowane ok 48%... Optymistycznie, ale dobrze dla trzymających akcje PEO. Ja jestem umiarkowanie optymistyczny co do wzrostów.
    Na koniec lutego 2024 banki osiągnęły zysk w wysokości ponad 7,3 mld zł. W analogicznym okresie rok wcześniej zysk był o ponad miliard złotych mniejszy i wyniósł 6,13 mld zł.
    tak więc wynik zapewne będzie bardzo dobry. Pytanie jaki bedzie konsensus, bo często ta relacja decyduje o zachowaniu kursu.
  • Re: PEO po dywidendzie Autor: cognac [31.94.56.*]
    Na pierwszy dzień po odcięciu jest nieźle, jesli nie dobrze, zobaczymy jak sie zamknie sesja.
    Kurs otwarcia optymistyczny (+1.73%), przy dobrych wynikach za I kw cena może wrocić do tej sprzed dywidendy
    całkiem szybko.
    Potem znów wróżenie z fusów... ale to zostawiam specjalistkom, znaczy wróżkom.
  • Re: PEO po dywidendzie/cognac Autor: ~mabmab [83.20.252.*]
    nie do konca ... bo PEO na koniec sesji oddalo niemal 50% sesyjnego wzrostu podczas gdy PKO BP utrzymało +4% .... zatem w zalezności od tego jaka kto miał srednia taka musiał podjąc deczyje dla mnie kompromisowe fifty/fifty dalo lepsza stope zwrotu niż kurs na koniec dnia bo 19% haraczu Belki nadal obowiązuje z 19,2 zl robi sie 15,55 zl .... po tek krotkiej kalkulacji widać jaka kosmiczna bzdurę napisał moj "ulubieniec" ze stooq.pl czyli Rzeźniczak ktory dodal dywidende brutto do kursu i obwieścil nowe ATH - piramidalna bzdura .
  • Re: PEO po dywidendzie/cognac Autor: cognac [31.94.56.*]
    Dnia 2024-04-23 o godz. 17:46 ~mabmab napisał(a):
    > nie do konca ... bo PEO na koniec sesji oddalo niemal 50% sesyjnego wzrostu podczas gdy PKO BP utrzymało +4% .... zatem w zalezności od tego jaka kto miał srednia taka musiał podjąc deczyje dla mnie kompromisowe fifty/fifty dalo lepsza stope zwrotu niż kurs na koniec dnia bo 19% haraczu Belki nadal obowiązuje z 19,2 zl robi sie 15,55 zl .... po tek krotkiej kalkulacji widać jaka kosmiczna bzdurę napisał moj "ulubieniec" ze stooq.pl czyli Rzeźniczak ktory dodal dywidende brutto do kursu i obwieścil nowe ATH - piramidalna bzdura .

Koncówka sesji była rozczarowujaca, ale jak na razie cena akcji sie broni.
    Podatek Belki powinien byc zmniejszony, na co może była szansa przy oprzednim rządzie, teraz jesli bedzie zmiana to pewnie 'kosmetyczna'.
[x]
PEKAO -2,81% 231,80 2026-05-15 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.