Teraz właśnie policzyłem i za 4 kw 23 wyszło więcej zysku niż za 1 kw 24. Październik 23 3.4 mln Listopad 23 3.7 mln Grudzień 23 4.1 mln Łącznie daje nam to 11.2 mln zł Styczeń 24 3.5 mln Luty 24 3.4 mln Marzec 24 3.9 mln Łącznie daje nam to 10.8 mln zł Zatem od pół roku stoimy w miejscu. Myślicie, że jest szansa na zmianę sytuacji na przestrzeni roku ? Tak wiem, że wdrożenie meta gry na pewno zwiększy zyski, ale to dopiero za rok. Gra się starzeje... Zastanawiam się czy czekanie na kolejny rok ma sens bo obawiam się, że w tym roku może czekać mnie tutaj poczekalnia na lepsze czasy, czy może jednak jest jeszcze perspektywa wzrostu kursu w tym roku ?
Właśnie w 2025, ale czy na ten moment nie lepiej wyskoczyć z kapitałem na pół roku na coś innego skoro wyniki stanęły w miejscu ? Jak to jest z zyskami z Unsolved.. czy pozyskani gracze nadal generują przychody czy tylko w momencie pozyskania ? Bo własnie wdrożenie meta gry rozwinie produkt i czy gracze, którzy zostali pozyskani wcześniej wciąż będą generować przychody po wdrożeniu meta gry, czy tylko nowi, których byc może będzie więcej bo lepszy produkt wówczas będzie ? Nie znam zasady moneteryzacji gry.
Wciąż generują przychód. Gracz zostaje z grą na dłużej, bo gra w kolejne przygody. Prezes wspominał na ostatniej konferencji ile dokładnie to jest miesięcy, ale już nie pamiętam dokładnie. Co najmniej kilka miesięcy, raczej więcej.
Przychody zwiększyły się z 20,7 mln w Q4 do 24,7 mln w Q1. W tym roku prezes zakłada dalszy wzrost LTV o kolejne jeśli dobrze pamiętam 20-30%, co da przestrzeń do dalszych wzrostów. Zysk po pierwszej marży jest taki sam, bo jednocześnie wzrosły koszty UA, co jest generalnie dobrą informacją (można zwiększać UA jeśli jest lepsze LTV), bo da to większe przychody w następnych miesiącach. Ostatni kwartał tego roku będzie lepszy niz pierwszy, bo ponownie obniżą koszty UA i wzrośnie zysk po pierwszej marży. Ten rok będzie ponownie rekordowy jeśli wszystko dobrze pójdzie.
W gamingu jest cykliczność i nie porównuje się I kw 2024 r do IV 2023 r tylko tylko do analogicznego okresu ubr czyli I kw 24 do I kw 23 r . Tzw pierwszy zysk za I kw 2024 wrósł o 71,4 % r/r . 71,4 % to bardzo silny wzrost i musi powodować wzrost kursu ,
Kurs podąża za zyskami , należy być cierpliwym i nie skakać z kwiatka na kwiatek
Dzięki za wypowiedzi.. natomiast co do porównania kwartałow do siebie to gdy spółka rośnie to naturalnym jest, że na przestrzeni roku ten wzrost będzie zaznaczony. Ajć szkoda, że nie wszedłem przy 6 zł bo wówczas pierwszy raz spółka rzuciła mi się w oczy, lecz nie podjąłem tematu przejrzenia jej.. No nic czas teraz na korektę bo już 8 sesja wzrostowa.
120 milionów przychodów do zrobienia w tym roku, jeśli szacunki prezesa się sprawdza, a w przyszłym nawet 160. Obecna wycena zakłada, że ten rozwój będzie wzorcowy. Samego unsolved. RPG nie widzę w cenie. W to raczej nikt nie wierzy
Nie rozmawiajmy o przychodach ponieważ nie są żadną miarą rozwoju. Można mieć mld przychodów i ponosić straty. Póki co od pół roku zysk netto nie uległ poprawie, owszem rosną przychody, ale i równolegle koszty na akwizycję graczy. I póki co nie widać impasu by w końcu realne zyski ponownie rosły. Na ten rok przewiduje się drobne zmiany w kluczowym produkcie, co cały czas następuje, ale to co napisałem na początku te zmiany nie przekładają się na zysk netto. Akwizycja kolejnych graczy mimo wszystko z msc na msc zmniejsza liczbę potencjalnych nowych graczy w przyszłości, produkt się starzeje co w połączeniu z niewielkimi zmianami unsolved na ten rok może skutkować brakiem progresu w zyskach. Prezes co miesiąc podkreśla wzrost przychodów itp.. ale słowem nie wspomina, że zysk netto stoi w miejscu. Wszyscy chcemy zarobić na tym jak najwięcej, ale ostatnie pół roku poza wzrostami kursu nic się w zyskach nie zmieniło.. no i 8 sesji z rzędu mamy wzrostowych, kiedyś musi nastąpić reset i oddanie części wzrostów. No ale zobaczymy, dobrze żeby kurs rósł, ale wyczuwam stagnację.
Zyski cały czas rosną a za nimi kurs. W 2023 r zysk netto wzrósł z 12066 tys zł na 24919 tys zł czyli o 106,5 % W I kw 2024 r można oczekiwać wzrostu zysku o ok 70 % .r/r W II kw 2024 r i kolejnych dalsze wzrosty zysku . W 2025 r po premierze AAA dalsze wzrosty. Taka prawda jest.
Nie rozumiem, unsolved nie jest wiekową grą, tylko na bardzo wczesnym etapie rozwoju, zupełnie odwrotnie niż piszesz, a zyski przecież rosną regularnie...
Chyba mają sporo akcji i zaczną sypać w rynek, tak to się odbywa po rekomendacjach.
Insajderzy brali niedawno sporo, więc chyba coś wiedzieli.
Ja już out.
Dziękuję swoje zarobiłem.