• w deweloperce Develia Autor: ~Tm [89.77.221.*]
    teraz rządzi
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [104.254.92.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: w deweloperce Develia Autor: prof_wiatr [79.185.39.*]
    Dnia 2024-04-02 o godz. 13:17 ~Tm napisał(a):
    > teraz rządzi
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------
    Z tym rządzeniem to nie jest dokładnie tak jak piszesz.
    Oczywiście:
    Dom Development
    1Q2024 1011
    1Q2023 914
    wzrost 10,6%
    Develia
    1Q2024 1038
    1Q2023 533
    wzrost 94,7%
    Teoretycznie masz racje, ale DD działa w głównych aglomeracjach Warszawa, Kraków, Gdańsk Wrocław, gdzie ceny za m2 są najwyższe.
    Develia działa na terenie całej Polski, gdzie średnia cena sprzedaży m2 jest o ok 30% niższa.
    Aby nie było, że naganiam mam w portfelu obie te spółki, i jeszcze 3 inne związanie z szeroko rozumianą budowlanką.
  • Re: w deweloperce Develia Autor: ~Kuba [5.184.248.*]
    Uważacie również że cena develi jest stosunkowo tania i w najbliższym czasie może być kilka krotnie droższa?
  • Re: w deweloperce Develia Autor: prof_wiatr [79.185.34.*]
    Dnia 2024-05-10 o godz. 22:35 ~Kuba napisał(a):
    > Uważacie również że cena develi jest stosunkowo tania i w najbliższym czasie może być kilka krotnie droższa?
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    1. Co oznacza u Ciebie, najbliższy czas?
    2. Cena Develi, czy wycena akcji spółki Develia na GPW ?
    Bo ja nie bardzo rozumiem o co pytasz.

• Re: w deweloperce Develia Autor: ~Marcin [83.28.238.*]
    Bo ty w ogóle mało rozumisz Wiater
  • Re: w deweloperce Develia Autor: ~Wielblad13 [89.151.18.*]
    "Develia działa na terenie całej Polski, gdzie średnia cena sprzedaży m2 jest o ok 30% niższa."
    nie jest to prawda! Dewelia również działa w największych miastach a nie w całej Polsce... co najwyżej można doszukiwać się jakiś różnic typu w tym mieście czy tamtym tu taka a tam taka marża... jednak Dewelia nie buduje w całej Polsce...
    od siebie dodam że obie spółki dysponują podobnym kapitałem własnym a Dewelia znacznie większą dynamikę wzrostu więc jeśli Dewelia utrzyma dynamikę należałoby spodziewać się wyrównania kapitalizacji obu firm w perspektywie miesięcy nie lat... rynek docenia dynamiczne spółki... tym bardziej że za dynamiką stoją równie dobre zyski... i nie chcę tu pisać że DD to jakiś szrot itd... po prostu Dewelia wygląda obiecująco... i jeśli ktoś chciałby kupować deweloperów Dewelia jest niemal obowiązkowa w takim deweloperskim portfelu... czy jako jedyna??? tego nie chcę napisać... wolę dywersyfikować...
[x]
DOMDEV 2,23% 229,00 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.