Dnia 2024-04-02 o godz. 13:17 ~Tm napisał(a): > teraz rządzi --------------------------------------------------------------------------------------------------- Z tym rządzeniem to nie jest dokładnie tak jak piszesz. Oczywiście: Dom Development 1Q2024 1011 1Q2023 914 wzrost 10,6% Develia 1Q2024 1038 1Q2023 533 wzrost 94,7% Teoretycznie masz racje, ale DD działa w głównych aglomeracjach Warszawa, Kraków, Gdańsk Wrocław, gdzie ceny za m2 są najwyższe. Develia działa na terenie całej Polski, gdzie średnia cena sprzedaży m2 jest o ok 30% niższa. Aby nie było, że naganiam mam w portfelu obie te spółki, i jeszcze 3 inne związanie z szeroko rozumianą budowlanką.
Dnia 2024-05-10 o godz. 22:35 ~Kuba napisał(a): > Uważacie również że cena develi jest stosunkowo tania i w najbliższym czasie może być kilka krotnie droższa? ---------------------------------------------------------------------------------------- 1. Co oznacza u Ciebie, najbliższy czas? 2. Cena Develi, czy wycena akcji spółki Develia na GPW ? Bo ja nie bardzo rozumiem o co pytasz.
"Develia działa na terenie całej Polski, gdzie średnia cena sprzedaży m2 jest o ok 30% niższa." nie jest to prawda! Dewelia również działa w największych miastach a nie w całej Polsce... co najwyżej można doszukiwać się jakiś różnic typu w tym mieście czy tamtym tu taka a tam taka marża... jednak Dewelia nie buduje w całej Polsce... od siebie dodam że obie spółki dysponują podobnym kapitałem własnym a Dewelia znacznie większą dynamikę wzrostu więc jeśli Dewelia utrzyma dynamikę należałoby spodziewać się wyrównania kapitalizacji obu firm w perspektywie miesięcy nie lat... rynek docenia dynamiczne spółki... tym bardziej że za dynamiką stoją równie dobre zyski... i nie chcę tu pisać że DD to jakiś szrot itd... po prostu Dewelia wygląda obiecująco... i jeśli ktoś chciałby kupować deweloperów Dewelia jest niemal obowiązkowa w takim deweloperskim portfelu... czy jako jedyna??? tego nie chcę napisać... wolę dywersyfikować...