• Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Jaj [83.6.141.*]
    Cześć!

Pokusiłem się o analizę spółki.
    Jest to moja analiza sytuacji spółki. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury.

SEGMENT APM

Jeżeli wywiążemy się z kontraktu z PP, Pointpack w 2024r wykaże ok 200mln przychodu z Poczty Polskiej. Niestety, nie wiemy jaka jest marża. Ostrożnie zakłądając - 3% zysku netto. Koszty dodatkowe powinny już być rozliczone w 2023r.
    Także za 2024r mamy ostrożnie licząc 6 mln zysku netto z APM.

SEGMENT GŁÓWNY - PUDO

Wycofał się DHL, natomiast kontrakt z Pocztą jest podpisany do marca 2025r - i zakładam, że współpraca będzie przedłużona.
    Dodatkowo mają wiele punktów, nie tylko Żabkę, podobnie jak i współprac. Więc zakończenie współpracy z DHL nie jest absolutnie tragedia.
    Wzrosły również ceny przesyłek, co może się przenieść korzystnie na marże.
    Cały czas segment PUDO rośnie.
    Zakładam w 2024r (ostrożnie i zachowawczo) 7mln zysku netto z PUDO i wciąż rosnący rynek.

Dodatkowo na horyzoncie wizja wejscia na inne rynki + Chorwacja, w której już jesteśmy, oraz wejście w produkcję paczkomatów. Tego na razie nie liczę, jak widać wszystkie kalkulację są bardzo zachowawcze.

Widziałem, że dużo osób na forum straszy zobowiązaniami krótkoterminowymi. A to nic innego, jak sposób rozliczania paczkomatów stawianych przez pocztę. To nie jest obciążenie dla Pointpack.

Zatem podsumowując:

Licząc zachowawczo, za 2024r będziemy mieć 10mln zysku netto.
    Przy obecnej kapitalizacji daje forward P/E na poziomie 2,5!
    Przy spółce rozwijającej się i raczkującej w branży.
    P/E w takiej spółce powinno być na poziomie minimum 12 (Czyli kurs akcji 108,00 PLN)
    I taka jest moja wycena na ten moment.

Jeżeli ktoś jest ciekawy. Tak, mam akcje spółki. Tak, dokupiłem w środę i czwartek.
    Dlaczego?
    Spółka jest wyceniana obecnie jak by miała zbankrutować. Ja w to nie wierzę.
    Dodatkowo możliwe, że fundusze musiały się "wysypać"
    No i oczywiście doszła panika inwestorów

Uważam, że jest to merytoryczna wypowiedź, poparta analizą.
    Niestety mało takich tutaj.
    Każdy wiesza psy na spółce, wykorzystując panikę i licząc, że dokupi może jeszcze taniej.

Nie jest to porada inwestycyjna, jest to moja własna analiza spółki, wiedzę czerpałem z raportów, analiz innych użytkowników.
    Podejmujcie sami decyzje inwestycyjne.

To chyba wszystko, Pozdrawiam!

• Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Vlad [185.235.206.*]
    Przecież p/e dla tej spółki to ponad 300 więc jeśli 12 powinno być rockers winien wynosić max 22,5 x 12/300 = 0.9zl tj 90gr !!!! Fakty!
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Spekulant [31.61.247.*]
    @vlad najpierw doucz się co znaczy forward P/ E. @jaj ciekawy punkt widzenia. Scenariusz wydaje się bardzo prawdopodobny. Dzięki
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Fakt [37.248.160.*]
    No p/e to c/z więc ma rację i faktycznie dla tej spółki to kosmiczne 300
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Jaj [83.6.141.*]
    Vlad, doczytaj czym jest forward P/E, a dopiero potem zabierz się za inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy i wypowiadanie się publicznie na forum.
    Rok 2023 jest przeszłością, zostało w nim rozliczone mnóstwo dodatkowych kosztów z PP.
    To już przeszłość. Czekamy aż dla spółki wyjdzie słońce.
    Niedługo szacunkowe przychody, a po nich wyniki za Q1.
    Przychód z PP powinien znacznie wzrosnąć, a koszty zostały prawdopodobnie w całości rozliczone w 2023r.

Panika została wykorzystana do zebrania akcji. Tak działa giełda
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Vlad [185.235.206.*]
    Chłopie ja 25 lat inwestuje na giełdzie więc nie ucz dzieci rodzic. Zyski YoY & QoQ spadają, za q4 już jest minus więc nie pisz głupot
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~wojtek [185.242.254.*]
    ciekawe, ale...

APM
    kontrakt na zbudowanie i utrzymanie sieci automatow jest podpisany na jakies 6-7 lat i kwote 250 milionow
    z tego pewnie polowa na budowe sieci i polowa na jej utrzymanie

dotychczas przez 2 lata prawie nic nie wybudowali - wiec ile wybuduja do konca roku? jesli 50% * 125 mln PLN to bedzie sukces
    czyli z budowania sieci mamy moze 60 mln.
    do tego 1/6 ze 125 mln, wiec jakies 20 mln z utrzymywania sieci

razem 80 mln pln. jak to sie ma do 200 mln w tym roku???

PUDO
    tutaj problem polega na tym, ze kontrakt nie tylko jest zerwany z DHL, ale z cala Zabka.
    Zabka zrobila wlasny soft i calkowicie zastapi Pointpacka - a to oznacza, ze pointpack straci jakies 70% obecnego wolumenu przesylek. Zabka pracowala nad tym softem od prawie 1 roku z zamiarem wywalenia Pointpacka z tego kawalka biznesu...

no i sie nie sklada...
    Wojtek w takim razie poproszę link z informacją o całkowitym zakończeniu współpracy Pointpack z Żabką.
    Wedle mojej wiedzy jest tylko informacja o DHL.
    Zatem zakładam, że liczysz, że nikt tego nie sprawdzi.
    W zasadzie obecna wycena spółki odzwierciedla zerwanie współpracy z Żabką i innymi punktami.

Proszę o oficjalne linki, albo nie wprowadzaj użytkowników w błąd. Widzę kłamstw tutaj na forum niestety pełno.
    Mnóstwo słów bez pokrycia.
    Jeżeli ktoś podejmuje decyzje inwestycyjne pod wpływem tych bezsensownych postów, to pozostaje tylko współczuć
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Vlad [37.248.160.*]
    Jakie kłamstwa? Zysk 3 lata temu był 6? 2 lata temu 3? Rok temu 0,1? Ile będzie teraz -5? Zobowiązania krótkoterminowe 30 baniek a kasy brak…jakie kłamstwa? Dlaczego fundy walą pkc ? Trupy to wg mnie dopiero wypadną
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~wojtek [185.242.254.*]
    przeciez pelno na tym forum linkow ze Zabka bedzie bezposrednio integrowala DHL na innym (wlasnym) sofcie.

czy ktos jest taki naiwny, ze Zabka zostawi Pointpacka np. dla DPD majac swoj soft dla DHL?

DPD i PP poleca nastepne i cala Zabka wypadnie z Pointpacka

przykra sprawa, ale nie ma innej opcji
    Pozostawię Twój wpis bez komentarza, szkoda czasu. Próbuj dalej, może złapiesz złotówkę niżej. Zyczę Ci powodzenia
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Xxx [176.114.233.*]
    Trochę wygląda to na krzyk rozpaczy, spółka nie bez powodu spada o 80 % przy gigantycznych obrotach, także ryzyko jest spore, w przypadku zastopowania softu przez żabkę, to nie warto tego kupować nawet spekulacyjnie.
  • Re: Moja naliza spółki Pointpack Autor: ~Byk [89.64.24.*]
    To jest analiza? To brednie ‼️‼️‼️
[x]
POINTPACK 0,31% 16,20 2025-09-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.