Pokusiłem się o analizę spółki. Jest to moja analiza sytuacji spółki. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury.
SEGMENT APM
Jeżeli wywiążemy się z kontraktu z PP, Pointpack w 2024r wykaże ok 200mln przychodu z Poczty Polskiej. Niestety, nie wiemy jaka jest marża. Ostrożnie zakłądając - 3% zysku netto. Koszty dodatkowe powinny już być rozliczone w 2023r. Także za 2024r mamy ostrożnie licząc 6 mln zysku netto z APM.
SEGMENT GŁÓWNY - PUDO
Wycofał się DHL, natomiast kontrakt z Pocztą jest podpisany do marca 2025r - i zakładam, że współpraca będzie przedłużona. Dodatkowo mają wiele punktów, nie tylko Żabkę, podobnie jak i współprac. Więc zakończenie współpracy z DHL nie jest absolutnie tragedia. Wzrosły również ceny przesyłek, co może się przenieść korzystnie na marże. Cały czas segment PUDO rośnie. Zakładam w 2024r (ostrożnie i zachowawczo) 7mln zysku netto z PUDO i wciąż rosnący rynek.
Dodatkowo na horyzoncie wizja wejscia na inne rynki + Chorwacja, w której już jesteśmy, oraz wejście w produkcję paczkomatów. Tego na razie nie liczę, jak widać wszystkie kalkulację są bardzo zachowawcze.
Widziałem, że dużo osób na forum straszy zobowiązaniami krótkoterminowymi. A to nic innego, jak sposób rozliczania paczkomatów stawianych przez pocztę. To nie jest obciążenie dla Pointpack.
Zatem podsumowując:
Licząc zachowawczo, za 2024r będziemy mieć 10mln zysku netto. Przy obecnej kapitalizacji daje forward P/E na poziomie 2,5! Przy spółce rozwijającej się i raczkującej w branży. P/E w takiej spółce powinno być na poziomie minimum 12 (Czyli kurs akcji 108,00 PLN) I taka jest moja wycena na ten moment.
Jeżeli ktoś jest ciekawy. Tak, mam akcje spółki. Tak, dokupiłem w środę i czwartek. Dlaczego? Spółka jest wyceniana obecnie jak by miała zbankrutować. Ja w to nie wierzę. Dodatkowo możliwe, że fundusze musiały się "wysypać" No i oczywiście doszła panika inwestorów
Uważam, że jest to merytoryczna wypowiedź, poparta analizą. Niestety mało takich tutaj. Każdy wiesza psy na spółce, wykorzystując panikę i licząc, że dokupi może jeszcze taniej.
Nie jest to porada inwestycyjna, jest to moja własna analiza spółki, wiedzę czerpałem z raportów, analiz innych użytkowników. Podejmujcie sami decyzje inwestycyjne.
Vlad, doczytaj czym jest forward P/E, a dopiero potem zabierz się za inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy i wypowiadanie się publicznie na forum. Rok 2023 jest przeszłością, zostało w nim rozliczone mnóstwo dodatkowych kosztów z PP. To już przeszłość. Czekamy aż dla spółki wyjdzie słońce. Niedługo szacunkowe przychody, a po nich wyniki za Q1. Przychód z PP powinien znacznie wzrosnąć, a koszty zostały prawdopodobnie w całości rozliczone w 2023r.
Panika została wykorzystana do zebrania akcji. Tak działa giełda
APM kontrakt na zbudowanie i utrzymanie sieci automatow jest podpisany na jakies 6-7 lat i kwote 250 milionow z tego pewnie polowa na budowe sieci i polowa na jej utrzymanie
dotychczas przez 2 lata prawie nic nie wybudowali - wiec ile wybuduja do konca roku? jesli 50% * 125 mln PLN to bedzie sukces czyli z budowania sieci mamy moze 60 mln. do tego 1/6 ze 125 mln, wiec jakies 20 mln z utrzymywania sieci
razem 80 mln pln. jak to sie ma do 200 mln w tym roku???
PUDO tutaj problem polega na tym, ze kontrakt nie tylko jest zerwany z DHL, ale z cala Zabka. Zabka zrobila wlasny soft i calkowicie zastapi Pointpacka - a to oznacza, ze pointpack straci jakies 70% obecnego wolumenu przesylek. Zabka pracowala nad tym softem od prawie 1 roku z zamiarem wywalenia Pointpacka z tego kawalka biznesu...
Wojtek w takim razie poproszę link z informacją o całkowitym zakończeniu współpracy Pointpack z Żabką. Wedle mojej wiedzy jest tylko informacja o DHL. Zatem zakładam, że liczysz, że nikt tego nie sprawdzi. W zasadzie obecna wycena spółki odzwierciedla zerwanie współpracy z Żabką i innymi punktami.
Proszę o oficjalne linki, albo nie wprowadzaj użytkowników w błąd. Widzę kłamstw tutaj na forum niestety pełno. Mnóstwo słów bez pokrycia. Jeżeli ktoś podejmuje decyzje inwestycyjne pod wpływem tych bezsensownych postów, to pozostaje tylko współczuć
Jakie kłamstwa? Zysk 3 lata temu był 6? 2 lata temu 3? Rok temu 0,1? Ile będzie teraz -5? Zobowiązania krótkoterminowe 30 baniek a kasy brak…jakie kłamstwa? Dlaczego fundy walą pkc ? Trupy to wg mnie dopiero wypadną
Trochę wygląda to na krzyk rozpaczy, spółka nie bez powodu spada o 80 % przy gigantycznych obrotach, także ryzyko jest spore, w przypadku zastopowania softu przez żabkę, to nie warto tego kupować nawet spekulacyjnie.