• Wyniki Autor: ~Ja [89.64.10.*]
    Wesołych świąt!
  • Re: Wyniki Autor: mizer [90.156.105.*]
    Zarówno przychody jak i wynik netto piękne. Faktycznie święta będą wesołe :)

Sporym zaskoczeniem dla mnie, potwierdzającym, że trzymają rękę na pulsie jest fragment z Listu Prezesa o planach wypuszczenia nowej linii NTT AI i rozbudowy NTT Book o NPU w oby przypadkach.
    Intel dopiero 2 dni temu potwierdził w Taipei, że będą NPU wykorzystywać w lokalnym copilocie.
    Bardzo dobry sygnał, biorąc pod uwagę iż masa korpo może w najbliższych latach się przesiadać na te sprzęty ze względów bezpieczeństwa i integracji własnych LLMów.

Natomiast trochę boli koszt obsługi długu. WACC rzędu 15% to nie przelewki.
    Na szczęście go spłacają, Debt to Equity już poniżej 15% a reszty mają się pozbyć w ciągu roku.
    Jednak blisko 13 milionów z kasy wyparowało tak czy siak mimo świetnych wyników :/
  • Re: Wyniki Autor: ~Alex [77.222.252.*]
    Wyniki ogólnie też oceniam jako dobre. To co mnie martwi to gigantyczny spadek sprzedaży własnych produktów - pod tym kątem najgorszy kwartał od co najmniej pięciu lat. Oraz spadek marży operacyjnej - wiem że powodem były różnice kursowe ale trochę nie rozumiem czemu spada im marża operacyjna przy umocnieniu PLN.
  • Re: Wyniki Autor: mizer [90.156.105.*]
    Spadek marży ze względu na udział w programach Laptop dla Ucznia / Nauczyciela. 
    Przetargi rządowe mają to do siebie, że pompują przychody, ale pozostawiają mało miejsca na nałożenie marży spółce.

Wg Sprawozdania Zarządu "Spadła wartość sprzedaży towarów, które angażowały duże środki finansowe, a były nisko rentowne."

Biorąc pod uwagę, że na przełomie roku wypuścili NTT Booki, oraz w kilku miejscach wspominali o zwiększonym zainteresowaniu HIRO to wygląda trochę jakby wygaszali mniej rentowne marki po prostu. Ale dopiero Q1 pozwoli zobaczyć czy to sytuacja wyjątkowa dla poprzedniego kwartału czy możemy mówić o niekorzystnym trendzie.

• Re: Wyniki Autor: ~Alex [188.33.241.*]
    Udział w programie laptop dla ucznia jak najbardziej tłumaczy niższą marżę. Ale trzeba będzie się przyglądać w nastepnych kwartałach udziałowi produktów własnych bo to powinna być siła tej spółki. A mam ich NTT booka i to jest znakomicie zrobiony sprzęt za 2.5 tyś złotych. Tylko muszą ruszyć z marketingiem bo to u nich tragedia jest.
  • Re: Wyniki Autor: ~Bib [37.47.212.*]
    A ile wynosi przychód wynikający z udziału w programie w stosunku do całości przychodów? Czy odczytamy te dane w raporcie?
  • Re: Wyniki Autor: mizer [5.173.232.*]
    Z programu laptop dla ucznia przytulili 77.5M. Programu Laptop dla Nauczyciela jeszcze nie zakończyli i nie podali całkowitego przychodu z niego
  • Re: Wyniki Autor: ~Bib [37.47.212.*]
    Dzięki. To nawet nie jest jakaś zawrotna kwota w kontekście całości przychodów. Obawiałem się, że mogło to istotniej wpłynąć na ogólny wynik i być niejako zdarzeniem jednorazowym
[x]
NTTSYSTEM 5,37% 12,75 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.