• Raport opinie Autor: ~mul [37.109.147.*]
    Wg mnie raport neutralny, zysk 2 mln nieco większy niż zeszłoroczny (dalej mizerny ale przynajmniej bez straty)koszty finansowe mniejsze to na plus. Gorzej że w analogach stagnacja + brak konkretnych informacji co tylko dalej będzie zniechęcało do Biotka. Jeszcze ta informacja poufna, może ktoś sprecyzuje jakie mogą być rokowania tego przemodelowania współpracy (moim zdaniem to źle wróży i Chińczykom się znudziło)
  • Re: Raport opinie Autor: ~elk [92.132.167.*]
    zgadzam się , dlatego zarząd pisze że intensywnie poszukuje nowych możliowści zbytu insuliny i badań na resztą
  • Re: Raport opinie Autor: ~moc [31.135.199.*]
    Już o tym pisałem że dla mnie to bardzo dobra informacja . W końcu nastąpi jakiś przełom tzn. chinczyk wyjdzie z BIO - a to dobre info bo to słaby własciciel . Dlatego przeniesie wszystko na BIO i bedzie szukał kupca na swoj pakiet - Yifan ma słabą sytuację jako firma i stąd taki ruch aby uwolnić cash .
    I to wszystko to dobre info - blokował BIO i nie rozwijał
    Teraz widac juz po zapowiedziach zarządu ( pierwszych takich odkąd pamietam) że chcą działać.
    Bedzie nowy własciciel i bedzie nowy etap rozwoju (prawdziwego) firmy.

• Re: Raport opinie Autor: ~Jb [83.6.56.*]
    Robi sie ciekawie, sama fabryka warta 1 mld, Chińczyk kupowal po 15-18zl. Myślę, ze min 10, a moze i 20 zl zażyczy sobie przy odsprzedaży udziałów
  • Re: Raport opinie Autor: ~Kris [188.147.77.*]
    Myślicie, że chce to sprzedac? Analogi wkrótce
    To w jakim celu wysyłają jakies oficjalne pisma, przeciez maja wplyw na zarząd jako główny udziałowiec. To faktycznie moze byc wstep do wyjscia ze spółki, zwłaszcza że w razie jakiegos konfliktu Zachodu z Chinami nie zobaca zlotowki ze swojej inwestycji. A producent lekow jest działalnościa strategiczna z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa.
  • Re: Raport opinie Autor: ~re [45.87.33.*]
  • Re: Raport opinie Autor: ~KUSY [176.111.230.*]
    Dnia 2024-03-29 o godz. 10:06 ~moc napisał(a):
    > Już o tym pisałem że dla mnie to bardzo dobra informacja . W końcu nastąpi jakiś przełom tzn. chinczyk wyjdzie z BIO - a to dobre info bo to słaby własciciel . Dlatego przeniesie wszystko na BIO i bedzie szukał kupca na swoj pakiet - Yifan ma słabą sytuację jako firma i stąd taki ruch aby uwolnić cash .
    > I to wszystko to dobre info - blokował BIO i nie rozwijał
    > Teraz widac juz po zapowiedziach zarządu ( pierwszych takich odkąd pamietam) że chcą działać.
    > Bedzie nowy własciciel i bedzie nowy etap rozwoju (prawdziwego) firmy.
    >

Wszystko cacy, tylko że to są kolejne poszukiwania, negocjacje, badania, rejestracje czyli...lata...lata...lata.

Juz za 4 lata...
    Bio będzie mistrzem świata
  • Re: Raport opinie Autor: ~Misiu [89.70.160.*]
    Ważne, że będzie jakaś nadzieja na normalność po odejściu Chińczyków.
  • Re: Raport opinie Autor: ~KUSY [176.111.230.*]
    Ale oni się nigdzie nie wybierają. To są jedynie domniemania. Nawet Bio nie wie o co do końca chodzi, to po pierwsze. A po drugie, to pamiętam jak Yifan wchodził i pisano, że nareszcie będzie duuuża kasa bo to duuuuuuuży gracz na rynku drugs. No i te "żółte" nazwiska w RN. High Life!!! Wszyscy byli zahipnotyzowani. Pamięta ktoś wpisy głupiego Vladzia? Ech...wspomnienia. Ja pisałem, że to średniak i nie wiele może na globalu. Widać to po sprzedaży w Chinach - "0". Teraz tym bardziej, poza brakiem mocy, nie mają już motywacji.
  • Re: Raport opinie Autor: ~moc [31.135.199.*]
    Kusy i sam odpowiadasz na pytanie dlaczego Yifan chce wyjsc z BIO.
    Brak motywacji , brak srodków , słaba sytuacja wenetrzna ( chodzi o Yifan)
    To sie musiało tak skonczyc i dobrze , bardzo dobrze dla Bio że taki akcjonariusz opusci pokłąd ( mam nadzieję)
    Zresztą juz od jakiegos czasu plyneły sygnały ze jest cos nie tak - brak platnosci od Yifan , słabe ich zainteresowanie , wysłanie nieudaczników z chin którzy skopali część projektu i do tego zjazd kursu Yifan ( wiadomo że nie z powodu dobrych wyników...)
    Ostatnie ruchy zarządu Bio dają dla mnie sygnał że oni ( zarząd) juz to czują ( wyjscie Yifan). Współpraca z Biots , próby zagospodarowania mocy produkcyjnych , GLP-1 itp.
    Generalnie chinczyk chyba wogóle miał inne plany i wszystko poszło nie tak ( nie bede teraz tego rozwijał).
    A to że spora czesc w momencie ich wejscia piała z zachwytu - to normalne - to że Kusy teraz mówi ze był taki przewidujący to pozostawię bez komentarza.
    Ja już dawno pisałem że wg. mnie zmiana własciciela jest najlepszym scenariuszem dla BIO i teraz w mojej ocenie wszystko zaczyna sie pozytywnie układać w dobrym kierunku.
    I zeby była jasność - ja nie mam wielkiej pozycji na BIO a jak na mnie raczej skromną. Wiec nie szukam pozytywów z poziomu "wiszącego na haku". To są w pewnym sensie niezalezne dedukcje . Na mocniejsze zaangażowanie nadal czekam ...
    No wiem, że Chińczycy się oficjalnie nie zadeklarowali, że odchodzą. Ale można to wyczytać między wierszami.
  • Re: Raport opinie Autor: ~xxx [77.222.226.*]
    W 2023 r. łączne przychody grupy Bioton wyniosły 181 mln zł i było o 22 proc. niższe r/r. Skonsolidowana EBITDA wyniosła 50,3 mln zł (-10 proc.), a zysk netto 2,3 mln zł (w 2022 r. 1,4 mln zł).

Moim zdaniem cieniutko to widzę
  • Re: Raport opinie Autor: ~Kris [178.235.233.*]
    Moim zdaniem zysk za 2023 jest mało istotny względem przyszłości jaka się klaruje współpraca z Biotts, analogi, GLP 1 itp. Martwi mnie chińczyk i jego numery...
    Ja mogę sprzedać do 20 zł, niech to Chińczyk sobie bierze.
    Jesli GLP i Biotts wypali, to bedzie 100 za kilka lat.
  • Re: Raport opinie Autor: ~Gościu [185.23.12.*]
    Chińczyk za swój pakiet ok 30% akcji kilka lat temu zapłacił 100 mln$
  • Re: Raport opinie Autor: ~Opos [185.13.184.*]
    Niech 5 zł wbije już nie mówiąc, że może jeszcze spaść na tych zawirowaniach.
  • Re: Raport opinie Autor: ~Vlad [89.66.223.*]
    konkurencja przejmie potencjał produkcyjny w PL - może wrócimy na nominał
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/BIOTON-Ujawnienie-opoznionej-informacji-poufnej-dotyczacej-statusu-prac-nad-projektami-analogowymi-z-Yifan-Pharmaceutical-Co-Limited-8719363.html

• Re: Raport opinie Autor: ~Vlad [89.66.223.*]
    no i bezcenne fragmenty z listu Zarządu :)))

Nadal inwestujemy w naszych pracowników i  kulturę, zapewniając, że mamy procesy identyfikacji talentów i
    planowanie ich zatrzymania.  Zaangażowanie naszych pracowników i prowadzenie ich tak, aby odnieśli sukces
    we wszystkich powyższych strategiach, ma zasadnicze znaczenie dla przyszłości Bioton.
    Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe, Zarząd chciałby podziękować wszystkim akcjonariuszom, pracownikom i
    współpracownikom, a także dostawcom i klientom za ich zaangażowanie i współpracę w 2023 roku.

- czujemy się wyróżnieni i to trafiło w okres świąteczny, jak wielki prezent od Zarządu !
  • Re: Raport opinie Autor: ~xxx [77.222.226.*]
    Malo istotne jest to co piszesz. Jak wyniki mogą być mało istotne? Zobaczysz we wtorek, bo moim zdaniem na otwarciu powinno być 3.4. Później coraz niżej
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [88.156.138.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Raport opinie Autor: ~XXX [77.222.226.*]
    Jeszcze chwilką i zobaczymy co się będzie walić i kto
  • Re: Raport opinie Autor: ~optymista [77.65.109.*]
    Czy dzisiaj przebijemy 4 złote ?
    Ojej, nie spada. Znaczy będzie rosło.
  • Re: Raport opinie Autor: ~oza [83.243.37.*]
    Mój znajomy , kiedyś przebił 5 złotych ( stalowym gwoździem ). Ale przebić , przynajmniej dwie dwuzłotówki ?. Ciężko.
  • Re: Raport opinie Autor: ~J23 [88.156.138.*]
    Latwiej przewiercic cwoku
[x]
BIOTON 1,44% 4,23 2026-03-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.