Jako że dobrze Obstawiłem przebieg wydarzeń i stopę redukcji, to pozwolę sobie zaryzykować zdobytą reputację i życzyć wszystkim akcjonariuszom żeby nie dali się zwieść i nie poprzestali na 22 PLN na rzecz fundów - to dopiero początek
Trudne pytanie - jest bardzo duzo zmiennych, a w Action jestem dla długoterminowego trendu wzrostowego. 35 jest naturalną konsekwencją w średnim okresie na poziomie technicznym. Takie poziomy mają tendencję do przyciągania. I zarząd jest tego świadomy, dlatego je określił. W pewnym momencie 35 będzie przeszłością, coś jak ze śpiewaniem STO LAT babci, która ma 98... wówczas celem stanie się 50 czy 60, a potem tak jak AB będziemy jechać na ATH. Tylko do jego potrzeba bardzo silnego impulsu, jakim był np. covid.
Nie określe wiec celu cenowego (Buffet tez tego nie robi). Wyobraz sobie zupełnie TEORETYCZNĄ sytuację:
1. ACT nie umaża akcji, które skupił. Zamiast tego oferuje je funduszom po 20pln. Zgarnia 40mln i...
2. Zaczyna kolejny skup.
3. W międzyczasie sprzedaż rośnie, Act przejmuje kolejne spółki.
Takich scenariuszy można mnożyć. Tylko mi bliżej do Buffeta i inwestowania w rosnącą wartość. A Action jest właśnie spółką z ogromnym potencjałem, a cała sytuacja z układem była jedną wielką pomyłką.
Dopóki nie zmienia się otoczenie i spółka rosnie na poziomie biznesu, warto ją mieć.
pierwszy scenariusz jest niemożliwy, bo miałoby to znamiona działania na szkode spółki. Nie mogą sprzedać akcji po 20, które skupowali po 35... nie w krótkim czasie po skupie. Raczej bardziej prawdpodobne umorzenie.
Albo uzycie tych akcji na zakup innego biznesu. Niech biorą komputronik , tam kapitalizacja ledow 50mln, prawie 2mld obrotu, jakby Bieliński tam zrobił porządki to by była kura znosząca złote jaja :)