• Prezes kupił akcje. Autor: ~Patek_Philppe [46.204.109.*]
    Prezes kupił akcje pakietami, a tu tylko obrzucanie się błotem. Żadnej merytorycznej konwersacji jak to było kiedyś.
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~KB [77.254.4.*]
    Jakby znalazło się kilkaset, kilka tysięcy osób, które kupowałyby powiedzmy po kilkaset, kilka tysięcy akcji miesięcznie, to prezesowi szybciej by rura zmiękła. A tak może wszystko, ma czas, ma pieniądze, może tak ciągnąć. A na horyzoncie nie widać jakiegoś większego podmiotu, który przerwałby te zabawy "Misztaluska Chytruska".
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~Akcjonariusz [31.61.224.*]
    22 stycznia 2024 była informacja o transakcji pakietowej dokonanej przez MW Inwestycje kontrolowanej przez MM.
    Tego samego dnia Monnari podało komunikat o skupie akcji, w którym była informacja, że spółka posiada 4 761 206.
    26 marca 2024 spółka w komunikacie o skupie akcji poinformowała, że posiada 4 893 595. Teraz mamy okres zamkniety do czasu wyników i skupu nie będzie.
    Od 22 stycznia 2024 do 26 marca 2024 spółka skupiła 132389.
    Prezes od ostatniej transakcji w dniu 22 stycznia 2024 zwiększył stan posiadania o 247000 akcji.
    Mamy dwa podmioty skupujące akcje, jeden w imieniu prezesa, a drugi w imieniu spółki, a kurs nie rośnie. Nie ma między tymi podmiotami żadnej rywalizacji o akcje. Tylko dlaczego spółka kupiła prawie dwa razy mniej akcji niż prezes? Rozumiem, że są pewne ograniczenia związane ze skupem i spółka nie może przekroczyć pewnych poziomów, ale gdyby te akcje, które kupił prezes zostały kupione przez spółkę, to byłoby to korzystne dla spółki, a co za tym idzie jej akcjonariuszy. Już nawet nie chodzi o to, że one są kupowane po cenie niższej niż wartość księgowa, ale o sam fakt, że dzięki temu możnaby szybciej zakończyć skup. Innych chętnych na te akcje chyba nie ma, bo gdyby byli, to cena pewnie by wzrosła.
    Jeśli prezes kupuje te akcje, to spółka i akcjonariusze tracą korzyści, o których napisałem wyżej. Czyli z logiki chyba wynika, że jest to działanie szkodliwe dla spółki i jej akcjonariuszy.
    Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu interesów?
    Czy jako akcjonariusze powinniśmy się zgłosić do KNF o przyjrzenie się tej sytuacji?
    Czy ktoś ma informacje jaki podmiot prowadzi rejestr akcjonariuszy Monnari?
    W tych komunikatach prezesa nie ma informacji od kogo kupuje akcje i skąd druga strona ma pieniądze na kupno akcji. Może warto to sprawdzić. Zgodnie z przepisami, jako posiadacze akcji, mamy prawo wglądu do rejestru akcjonariuszy.
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~matti [5.173.234.*]
    Knf ignoruje nie takie wały.
    Misztal zrobi co zechce.
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~asd [89.64.104.*]
    Misztal to Misztal niech skupuje . Mamy czas i ja mu nie sprzedam za tak niską cenę . Jeśli chce moje akcje to 40zł może sprzedam
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~Olo [31.0.86.*]
    Prędzej fundusze sprzedadzą akcje Misztalowi niż ty zobaczysz swoje 40 zł :)
  • Re: Prezes kupił akcje. Autor: ~Andi [37.47.136.*]
    Niektórzy niezadowoleni.
    To, że akcje są skupowane to jest pozytywna informacja.
    Niezadowolenie moje budzi fakt, że Prezes nie chce płacić dywidendy.
    Dla długoterminowych inwestorów do których się zaliczam obecną wielomiesięczna stagnacja kursu jest irytująca. Dywidenda dała by podstawy do większej sensowności trzymania tych akcji.
    Mam nadzieję, że w trakcje najbliższego WZA sprawa dywidendy zostanie mocno postawiona.
[x]
MONNARI -2,55% 4,58 2025-09-15 16:32:34
2025-09-03
Zmiana adresu siedziby
2025-08-29
Skup akcji własnych
2025-08-28
Skup akcji własnych
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać