tu nie chodzi o to żeby więcej robić tylko żeby to efektywniej robić, żeby ta robota zyski a nie tylko większe koszty generowała, tak jak ostatnio bywało
https://vibez.pl/myimpact/budda-dzieciak-98-wjezdza-worldwide-pokazy-filmu-w-12-krajach-7017483164965792a a box office już dobija do 3 mln usd! Budda. Dzieciak '98 - Box Office Mojo
No to praktycznie już stoi w miejscu. Kto miał obejrzeć to obejrzał w kinie. Może jeszcze coś doleci z serwisów streamingowych, ale na wiele bym już nie liczył... Ile z tego tortu może mieć PLI? 5% może 10% z całego box office;a? Więcej to chyba nie...
koproducentów jest 2-3? pewnie po równo się dzielą po odjęciu kin i dystrybutora można założyć ok 1/2 z biletów 10-9 zł po 3 zeta z biletu dla tych co kasę na film dali? ps> b-cz masz rację, że streaming coś do zysków zapewne dorzuci, może coś z zagranicy skapnie? w każdym razie pli wreszcie wykonało bardzo pozytywny ruch biznesowy, zyski mogą być zupełnie niewspółmierne - in plus - do kosztów...
https://przegladsportowy.onet.pl/esportmania/influencerzy/budda-ujawnia-jestem-szantazowany-policja-zatrzymala-pierwsza-osobe/yp8xyc2
ps. Kinowy film o nim jak dotąd przyniósł ponad 12 mln zł przychodu.
2 mln? może 3? zależy jak procentowo dzielony jest przychód z biletu w cenie ok 20 zł? cały box office to ok 12 mln zł, nie ma co dywagować bo chyba nikt nie wie do końca jak to się dzieli producentów było dwóch - cinema craft i platige image i to oni dzielą się tantiemami po odliczeniu wszelkich innych kosztów platiż występował w dwóch rolach - producenta i producenta wykonawczego.... w raporcie napisali, że ten projekt to duży sukces i pozwala mitygować przejściowe perturbacje
dokument dostał drugie życie u streamerów, a pli dostało kasę nie tylko za zyski z kin ale i część ze sprzedanej licencji prime video możliwe, że film pojawi się w kolejnych platformach... https://www.ppe.pl/news/348249/amazon-prime-video-z-niespodzianka-dla-widzow-z-polski-nietypowa-produkcja-juz-dostepna.html
''21 marca do kin trafił film zatytułowany wymownie „BUDDA. DZIECIAK '98”, który właśnie wzmocnił katalog Amazon Prime Video. Ten dość nietypowy dokument wyreżyserowany przez Krystiana Kuczkowskiego („Ania”, „Maryla. Tak kochałam”) w wielu środowiskach był komentowany jako pełnometrażowa reklama influencera, który na YouTube posiada ponad 2,37 mln subskrybentów.''
A to ciekawe..... Pozycjonuje to sprzedającego film innym platformom na dużo lepszej pozycji.... Bo pomimo sporej widowni w kinach, nadal jest zainteresowanie tym razem w streamingu.
Czy to jakiś film gangsterski ? Będzie druga część ? „Popularny youtuber Budda wraz z kilkoma osobami został w poniedziałek zatrzymany przez CBŚP na terenie Warszawy. Funkcjonariusze dokonali także zabezpieczenia majątku.”
po pierwsze pli dostało już kasę za film i było to księgowane w 2 i 3 kw po drugie akurat jakikolwiek rozgłos jest darmową reklamą i pewnie wzrośnie oglądalność buddy dzieciaka na prime nie wiem na jaki okres sprzedaje się taką licencję na emisję? ale jest szansa, że kolejne platformy będą chciały też pokazać film w koprodukcji pli i uda się sprzedać kolejną licencję a to część kasy dla spółki bo ma zapisane udziały w zyskach