Dino spółka z Wig20 to potężna spółka, która aktualnie jest w korekcie po słabszych wynikach, niż zakładali analitycy. Generalnie zysku mają prawie 1 mld 400 mln i spółka sie rozwija. Za chwilę będą np. DinoOil czyli stacje paliw otwierali i cały czas nowe sklapy, których w ub. roku otworzyli prawie 250. Dino kosztuje obecnie prawie 370 zł za akcje a kapitalizacja spółki niemal 23 mld zł.
Dlaczego o niej pisze na wątku XTB? Otóż XTB jest do niej podobna z wielu względów a jest wyceniana dużo niżej. Ponadto można zauważyć, że struktura akcyjna głównego iudziałowca w XTB zaczyna sie układać podobnie podobnie. Do tego można dodać, że fundusz będący właścicielem Enterprise Investors był właścicielem pakietu i wprowadzał obie akcje na GPW.
XTB jest dziś na początku drogi tej która przebyło Dino, która została wprowadzona bezpośrednio do Wig20. XTB ma większe pole do działania, ponadto działa w branży nowoczesnych technologii, gdzie może stosować rozwiązania typu AI, czy usługi dla klientów w nieskończoność... XTB to fintech, który dąży obecnie do wyceny odpowiadającej jej wartości, a tutaj droga w górę naznaczona nowościami, obszarem działania, nowymi klientami. Dziś stałem się właścicielem pakietu, który będę powiekszał, bo po analizie spółek XTB według mnie jest naznaczona wzrostami. Jak wejdzie do Wig20 to będą tu zmuszone dobierać to fundusze, które muszą doważać się spółkami z Wig20. Będzie to na dużo wyższych poziomach niż obecnie.
Dnia 2024-03-22 o godz. 17:43 ~Qsawier napisał(a): > Bruno czy Bb czytaj ze zrozumieniem. Wycena XTB w górę a Dinus w dół np. > > https://www.pb.pl/analityk-scial-rekomendacje-dla-akcji-dino-polska-1211502
To ten sam DM Trigon ściął wycenę akcji spółki Dino, który dla XTB podwyższył na niemal 60 zł, a trzeba przyznać że rzadko się myli. Goldboy sie wstrzelił więc z tematem.
Dnia 2024-03-22 o godz. 17:18 ~Bruno napisał(a): > Dino i xtb to podobne spółki? No większej bzdury w życiu nie czytałem. Jak można porównywać sieć sklepów do xtb ? Piłeś?
Bb trolu spadziowy a na potrzeby obecne Bruno, czy jaki tam nick za chwilę przyjmiesz, napisałem że ich podobieństwo polega na: - funduszu wprowadzającym spółkę na GPW (jest to Enterprise Investors) oraz zachowanie akcji przez głównego akcjonariusza dającej władze w podobnej ilości (procentowo).
Nigdzie nie napisałem, choćby podobieństwie branż w których działają, jedynie o tym, że XTB jako fintech ma większe perspektywy rozwoju i wzrostu, a przy tym kapitalizacji, co da wyższą wycenę akcji. O powodach tych wzrostów, tylko przykładowcych nie będe ponownie się powtarzał.
Dnia 2024-03-22 o godz. 18:28 mac41 napisał(a): > Jaki fundusz wprowadzał XTB? Coś Ci się pomyliło. Jedyne podobieństwo polega na tym że obie spółki są notowane na giełdzie.
Wychodzi na to, że trole spadziowe weekendowe są dużo słabszej jakości niż te pracujące w tygodniu. Nie napisze o myśleniu, bo widzę z tym masz problem, ale użycie Google też nie boli.
"W ramach oferty publicznej oferowane będą jedynie akcje już istniejące, należące pośrednio do funduszu Polish Enterprise Fund VI, zarządzanego przez Enterprise Investors. W rękach inwestora jest 49 proc. wszystkich udziałów. Właścicielem pozostałych 51 proc. jest założyciel grupy Dino - Tomasz Biernacki."
Nie jestem żadnym Bb . Nie naganiam na spadki bo mam pakiet akcji xtb i jak pisałem stoi na s po 61.7. Dla was każdy to jest troll spadkowy? Każdy kto ma odmienne zdanie? Napisałem czeka nas konsolidacja w granicach 53-55 a po wynikach wybicie góra. Więc pisanie do mnie Bb świadczy tylko o tym , że jesteście ze spółdzielni i naganiacze ewidentnie na wzrosty. Ja mam podejście racjonalne i analityczne. Xtb jest rozwojowa ale pisanie że tu się 200 zł należy to czyste zagrywki pod dystrybucję na wyższych poziomach. Ja czekam do 61.7 . Tam jest mój target. Ponad 22 zł na akcji w niecały rok mi w zupełności wystarczy. Wy dalej piszcie że jestem spadziem itd. Nie pozdrawiam.
IP nie ukryjesz spadziu. Wcześniej nie pisałeś a raptem teraz odczules potrzebę podzielenia się swoimi przemyśleniami? No ciekawe?
Skoro ma rosnąć po wynikach, które są już dawno znane, to i na tej podstawie może rosnąć przed wynikami.
Spółka na dzień dzisiejszy, jest niedowartościowana więc na razie będzie rosnąć pod to. Dywidendę podadzą w XTB na początku kwietnia, więc aktualnie jeszcze jest okazja dobrać tanio, bo wychodzi ok. 10% wartości akcji. Jak się zagapisz, to procentowo niżej.
Bb... No okej, Bruno również nie pozdrawiam.
Dnia 2024-03-23 o godz. 06:23 ~Bruno napisał(a): > Nie jestem żadnym Bb . Nie naganiam na spadki bo mam pakiet akcji xtb i jak pisałem stoi na s po 61.7. Dla was każdy to jest troll spadkowy? Każdy kto ma odmienne zdanie? Napisałem czeka nas konsolidacja w granicach 53-55 a po wynikach wybicie góra. Więc pisanie do mnie Bb świadczy tylko o tym , że jesteście ze spółdzielni i naganiacze ewidentnie na wzrosty. Ja mam podejście racjonalne i analityczne. Xtb jest rozwojowa ale pisanie że tu się 200 zł należy to czyste zagrywki pod dystrybucję na wyższych poziomach. Ja czekam do 61.7 . Tam jest mój target. Ponad 22 zł na akcji w niecały rok mi w zupełności wystarczy. Wy dalej piszcie że jestem spadziem itd. Nie pozdrawiam.
Bruno piszesz spod tego samego Ip którego uzywa BB. Poza tym siedzisz tyle na spółce a dopiero teraz zdecydowałeś wpisy sobie robić? No ciekawa linia tłumaczenia. Było juz tu wielu troli nawet z zarejestrowanymi nickami jak choćby "harry tracz" który wklejal fajne rysunki i pisał ładnymi słowami ale nic z tego więcej nie było. Prędzej jestem uwierzyć w 200 zł bo w tym kierunku idziemy niż troli spadziowych "22,70 nie przejdzie" którzy od kilkunastu złotych piszą tu o trendzie spadkowym. Nie oszukujmy się chciałeś być wiarygodny, to sobie trzeba było choć Ip zmienić, jak tego nie potrafisz, to słabe to i strata swego czasu.
Szkoda słów . Nawet IP nie potrafisz rozpoznać. Cienias. Ja wiem swoje i sprzedam po 61.7. Czy to jest naganianie na spadki skoro kurs jest po 54 zł? Sprzedam oczywiście już z prawem do dywidendy. Nic nie rośnie do nieba . Chciwość na GPW nie jest dobrym doradcą. Tyle w temacie znawcy IP. Jeśli tak się znacie na GPW jak na IP to strach się bać. Towarzystwo wzajemnej adoracji i inwektyw typ spadzie, spadaj itd. Żałosne. Jak zwykle nie pozdrawiam.
Dnia 2024-03-23 o godz. 11:30 ~Bruno [37.248.213.*] napisał(a): > Szkoda słów . Nawet IP nie potrafisz rozpoznać. Cienias. Ja wiem swoje i sprzedam po 61.7. Czy to jest naganianie na spadki skoro kurs jest po 54 zł? Sprzedam oczywiście już z prawem do dywidendy. Nic nie rośnie do nieba . Chciwość na GPW nie jest dobrym doradcą. Tyle w temacie znawcy IP. Jeśli tak się znacie na GPW jak na IP to strach się bać. Towarzystwo wzajemnej adoracji i inwektyw typ spadzie, spadaj itd. Żałosne. Jak zwykle nie pozdrawiam.
Ojjj tam potrafi IP zmieniać, tylko mu juz sie mylą spod których IP pisze z jakich Nicków
Nie dzielić skóry na niedźwiedziu… !! Czas pokaże jak będzie. Nie trzeba już długo czekać i będą podawane informacje. Spokojnie bez podniety. Będzie dobrze
Dywidenda dywidendą będzie 50 albo 75% i raczej będzie ta druga opcja, każdy rozgatbięty potrafi sobie przeliczyć ile to jest pieniędzy znając wyniki roczne. Mnie bardziej interesuje teraz wynik za q1 bo patrząc na indeksy i towary plus ogromna ilość reklam (Omar powtarzał ze wzmacniają kampanie kiedy jest zmiennosc) to uważam że ten kwartał będzie rekordowy mocno przebijając rekordowy k
Q1 w poprzednim roku
Myślę, że zarówno Q1 jak i cały ten rok przyniosą nowe rekordy, wprowadzenia IKE i IKZE w Q3 2024 też powinno dać boost rozwojowi spółki. W długiej perspektywie, o ile koniunktura nie walnie i nie pójdą w dziwnych kierunkach to "sky is the limit", jak mawiają Rosjanie.