Dziś szorty i spadkowicze zadowoleni piszą brednie o bankructwie , lawinie itd . ale prawda taka że za jakiś czas będzie w 2 stronę bo to już na dino przerabiane nie raz . Spółka dalej zarabia w milionach i kwestia czasu i przyśpieszy z budową sklepów itd. Zbuduje co ma zbudować magazyny , rydzyny , sklepy i zaczną się rekordowe zyski . Czas zrobi swoje a dino to nie firma która robi straty tylko firma co zwiększa wartość i zyski co rok . Schodzi z kredytów , dług finansowy netto mały .Wartość firmy się zwiększa a fundusz zapasowy puchnie. Widać że dino zwolniło bo schodzi z zadłużenia i mimo to pokazuję że jest zyskowna . Zysk netto roczny 25% przychody 29% a jak przyśpieszy z nowymi sklepami i tym co ma w planach będzie znów na ath
Dino to świetna stabilna firma która nigdy straty nie zrobiła a rok w rok wyniki ogromnie zwiększa . Każde centrum obsłuży 350 do 400 sklepów a 4 budują . Rozbudowa agro i nowy 2 zakład agro, więc wiadomo że budują bazę pod nowe sklepy. Prezes mówił że istnieje możliwość przejęcia istniejących już sklepów . Może się pojawi coś albo już jest . Kto wie?? Marki własne już ponad 6% agro rydzyna to 13% przychodów dino. Idą słoneczne dni a dino ma już na 89% sklepów panele zamontowane i w 3 centrach więc przyszłe zyski z tego będą ładnie zmniejszać koszty . Panika jak to na gpw , inwestorzy i fundy prześpią się i szybko zaczną tu wracać tak myślę . Przyjdą takie czasy że jak dino zbuduje co ma zbudować że takie zyski dzisiejsze roczne będzie dino zarabiać kwartalnie i wielu inwestorów to wie . A tu o dino
W poniedziałek, jak przyjdzie czas na refleksję w weekend, będzie solidne odbicie. Nie wiem czy do 400 dojdzie, ale tak jak na LPP połowę spadku odrobi...
A to na poparcie mojego wpisu:
"W całym 2023 roku Dino miało 25 mld 666,3 mln zł przychodów, co oznacza wzrost o 29,6 proc. w porównaniu z danymi za 2022 r. Zysk netto wzrósł natomiast o 24,1 proc. rok do roku i wyniósł 1 mld 405,3 mln zł. EBITDA natomiast wzrosła o 21,5 proc. rdr. (2 mld 232,7 mln zł). Marża EBITDA za 2023 r. wyniosła 8,7 proc., podczas gdy za 2022 r. było to 9,3 proc.".
Spokojnego weekendu.
Nic nie sprzedałem dalej trzymam bo widzę że zyskowna spółka . Poprawia zyski rok w rok . A kurs to wiadomo jak na gpw lata od bandy do bandy . Dziś dino ma zysku netto kwartalnie więcej niż kilka lat temu rocznie więc logika prosta . Ale faktem jest że spodziewałem się zysku netto lepszego . Teraz ci od konsensusów będą może skromniej prognozować . Czasu zrobi swoje jeśli chodzi o kurs . Spółka dalej zarabia w milionach dziennie , majątek firmy rośnie , sporo inwestują więc czego mam się tu obawiać ?? Jak patrzę na zyski kwartalnie czy rocznie to widzę jedno trend wzrostowy i to samo przychody i nowe sklepy . Dziś cieszą się spadkowicze ale za chwile zacznie się kupowanie dino . Tak tu jest