• Bowim - są szacunki!! Autor: ~OBSER [31.61.249.*]
    Szacunki się pojawiły!
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~OBSER [31.61.249.*]
    Pisałem ostatnio, że liczę na 11 - 12,3 mln zł netto :)
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~Inwestor [188.146.115.*]
    Tak więc sprawdzają się wyniki o jakich wspominaliśmy. Myślę, że jeżeli rok 2023 cechował się tendencją spadkową dla rynku stali to rok 2024 będzie początkiem odbicia.... Po tych danych przypuszczam, że temat dywidendy w okolicach 10 mln może być aktualny.
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~Xaas [213.241.61.*]
    @OBSER - gratuluję trafności prognozy. Mam jednak wrażenie, że znowu zrobili jakieś dopieszczanie wyniku.

Zgodnie z komunikatem wyniki za sam czwarty kwartał są następujące:
    * przychody: 535 mln zł, spadek o 22,6% w stosunku do 2022
    * Zysk operacyjny: 6,8 mln zł
    * Zysk netto: 4,9 mln zł

Dodam tylko, że za trzy kwartały 2023 Bowim (jednostkowo) miał kosztów finansowych (po uwzględnieniu również przychodów finansowych) prawie 6,5 mln zł kwartalnie. Dodatkowo już za trzeci kwartał pokazywali ujemną wartość podatku dochodowego.

Gdyby więc w czwartym kwartale też mieli 6,5 mln zł netto kosztów finansowych, to zysk brutto wyniósłby 0,3 mln zł

Dodatkowo już za trzeci kwartał pokazywali ujemną wartość podatku dochodowego. Nie zdziwiłbym się więc, gdyby okazało się, że również w czwartym kwartale podatek dochodowy wyniósłby około 0.

Po pełnym raporcie zobaczymy skąd mają ten wynik

Dzięki, Xaas! Sugerowałem się wynikami Stalprofilu! Stalprofil miał w IV kwartale 2023 wynik 3,6 mln zysku netto, a za cały 2023 r. zysk Stalprofilu to 12,9 mln zysku netto. Dla oczekiwałem zysku na poziomie przynajmniej 10 mln, a po cichu liczyłem na te 11 - 12,3 mln zł netto.
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~Smok [83.28.167.*]
    To co lecimy do góry?
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~OBSER [5.184.122.*]
    Polecimy jak sternik pozwoli. Pewnie będzie trzeba poczekać do następnego tygodnia. Na razie brak popytu. Wystarczy popatrzeć na arkusz. Będą chcieli ustawić kurs na zamknięciu to ustawią bez problemu.
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~arko [193.192.177.*]
    Zawsze jak spada, to znaczy, że tajemniczy :"oni" chcą ustawiać kurs xD
    Arko popytu nie ma, więc nie ma jak rosnąć. Zaraz cały WIG20 zleci bo zagranica gra na spadki, Marshall obstawił shorty na 6 spółek z WIG20, a zaraz pewnie kolejne. Spadek na LPP ponad -37% w jedną sesje pokazał jaką mamy bananową giełdę. Ostatnio pojawiły się 3 rekomendację dla LPP w cenie 19000 - 21000 zł. Z kogo chcą zrobić jelenia? Drobni mają się rzucić na akcje? Przecież wiadomo jaki kurs obierze LPP. Co ciekawe na Xtb nie obstawisz shorta na spadek LPP (od tygodnia). Marshall będzie grał na spadek Budimexu, więc zakładam, że Mirbud pociągnie za sobą….
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~arko [193.192.177.*]
    SKad wiesz na co bedzie gral Marshall? Mirbud na zielono
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~OBSER [5.184.118.*]
    Arko wczoraj był artykuł w pudełku biznesu, że Marsall obstawił grę na spadek 6 spółek. Między innymi Budimex. Jak Budimex zleci to można się spodziewać, że Mirbud też. Dzisiaj tak było w początkowej fazie sesji. Budimex około -3% i Mirbud też był na -2%. Ja bym sobie życzył, żeby po dupie dostali. Wystarczy spojrzeć co się stało z gamingiem na GPW.
    Pod koniec miesiąca, bądź wraz z początkiem kwietnia powinniśmy zobaczyć aktualizację akcjonariatu. Sam jestem ciekaw czy Franklin Templaton SA zwiększył zaangażowanie czy być może pojawi się jakiś inny fundusz?? Będzie ciekawie. Na razie wieje nudą, nie tylko na Bowim.
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~Xaas [213.241.61.*]
    @OBSER Dlaczego zakładasz, że FT miałby zwiększyć zaangażowanie w Bowim. W tym samym funduszu mają akcje ponad 50 spółek, w większości o minimalnej wartości. 1.741 akcji Bowimu to nawet nie na waciki ...

Oczywiście nie można wykluczyć, że dokupią (lub już nie dokupili), ale branża stalowa nie jest teraz dobrze postrzegana przez instytucje finansowe, więc trudno jest zakładać, że FT kupi nagle kilkaset tysięcy akcji Bowimu. Ale jak pokazały szacunki Bowimu za 2023 mogę się mylić, a Ty możesz mieć rację.
  • Re: Bowim - są szacunki!! Autor: ~OBSER [5.184.118.*]
    @Xaas, dokładnie zgadzam się z tym co napisałeś. FT na dzień 29 grudnia zakupił akcje około 50 spółek. Patrząc na początek roku, odbicie jakie było na Bowim. Kurs sesyjnie poleciał na 7,58 zł mogę przypuszczać, że mogli dokupić więcej akcji. Chyba, że jakiś inny fundusz. To są tylko przypuszczenia. Zobaczymy czy będą jakieś zmiany w akcjonariacie. Kilkaset tysięcy akcji? To raczej nierealne. Jak już to jakieś 40 - 80 tys. maksymalnie.
[x]
BOWIM -2,34% 5,84 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.