Pewnie dlatego, że kwotowe udziały w inwestycji w Brzegu Dolnym są takie same jak (50% + 50%) dla Exola i Rokity, jednak dla mniejszego Exola te nakłady inwestycyjne stanowią dużo większy udział majątku własnego, ponieważ Exol jest mniejszy od Rokity.
No właśnie to miałem na myśli, ale wygląda na to, że na te duże zyski z dużych inwestycji sobie poczekamy. Ogólnie tu i teraz nie jest źle ale liczyłem, że będzie lepiej. I chyba odbiór rynku też jest podobny, bo kurs nie spadł aż tak mocno.
Skończą inwestycje to i tu będzie min 50% zysku na dywidendę.Tylko zyski będą już duże większe i kurs gdzie indziej . Teraz jest czas zbierania a kiedy będą żniwa ? Może za rok może za 2 albo 3 ale będą :)
Dokładnie. I jestem tu w bardzo dużym stopniu właśnie z tego powodu. Niestety duże bezpieczeństwo zainwestowanego kapitału zwykle chodzi w parze z powolnym i długotrwałym zyskiem. Innymi słowy, duże bezpieczeństwo ale i potrzebna duża cierpliwość.
Niestety większość inwestorów uwielbia kupować na spekulacyjnych wybiciach, zamiast wtedy, gdy kurs jest na niskich poziomach. I później przez lata jęczą, że spółka jest do bani, a oni cierpią katusze.