Te 20zł to był oczywiście żart, bo to wartość z kosmosu na ten rok. Pozostaje liczyć, że po Raporcie Spółka zostanie dostrzeżona przez szerszą publiczność i blokady na te 100-200 tysi zostaną przełamane. Ja mam nadzieję, że po Raporcie poprawi się P/E z 9 na istotnie mniej, może też poprawi się ROE. Wówczas Spółka zacznie wypadać lepiej podczas przeczesywania skanerami giełdowymi. No i wtedy być może wejdzie więcej inwestorów, prywatnych i funduszy. No ale pierwszy krok to istotna poprawa zysków i parametrów finansowych (zysk netto, EBITDA, C/Z, C/WK, ROE itp). Reszta, w tym wzrost kursu i przełamanie tych zastawianych codziennie tymczasowych blokad, które nie wiem kto nam podkłada, przyjdzie samo z czasem. Zakładam, że jak blokada zostanie przełamana to blokującemu szybko się odechce. Pożywiom, uwidim.
Czy Twoim zdaniem fundusze będą się bić o około 5% akcji które są w wolnym obrocie? Gdy na giełdzie można znaleźć spółki o podobnym standingu finansowym które jest po prostu łatwiej kupić bez nadmiernego podbijania ceny?
Zgadza się @Pytajnik ilość akcji w wolnym obrocie jest zdecydowanie mniejsza aniżeli podawany ff. Tym niemniej nie przeszkodziło to instytucjonalnym na zajęcie pozycji w akcjonariacie Exola i to właśnie w czasie (rok 2023) słabych wyników finansowych w niekorzystnych dla przemysłu chemicznego czasach. Co więcej obie instytucje finansowe są również zapakowane w Rokicie a biorąc pod uwagę wspólne plany inwestycyjne obu powiązanych kapitałowo podmiotów trudno nie mieć przekonania, że alokacja środków nie była przypadkowa.
Dzisiaj już poszło 58 000 akcji ale nikt według ciebie nie zbiera hi hi hi. Tak jest co kilka dni bez podbijania ceny ale przecież okolice 100 000 akcji dziennie w obrocie to nic a cena się nie zmienia
Dziś do 15 ktoś sobie stał sobie na 3.04 z kupnem na ukrytym, a ktoś SPRZEDAWAŁ w większości w pakietach po 1256. Może przerzucenie z portfela do portfel, nie wiemy. Teraz ukryte kupno zostało zdjęte i mamy zjazd. Ludzie nie doszukujcie się na siłę tego zbierania.
O tym już rozmawialiśmy, że podbijaniem kursu w fazie przed zamknięciem kształtowany jest wykres.
Dla mnie ciekawe są dwie rzeczy: ustalenie poziomu ceny dla transakcji WUJ - 3.0400 oraz to, że regulacja unijna narzuca na inwestorów limit kwotowy zleceń realizowanych w formule WUJ wynoszący 50.000 PLN - co oznacza, że tego typu zlecenia są częściej stosowane przez inwestorów instytucjonalnych aniżeli polskich inwestorów indywidualnych.
Na pewno po stronie zleceń kupna stał ktoś większy, jak również przy sprzedaży nie mniejszy zawodnik - leciały pakiety po kilka tys sztuk podzielone na pakiety z WUJ. Raczej w ciemno nikt się nie ustawiał z takim zleceniem na kupno patrząc na obroty na Exolu i wiedział, że ktoś będzie chciał wychodzić. Niestety nie znam akcyjnego rzemiosła zza kulis i trudno mi pisać możliwe scenariusze. Zresztą nie ma to chyba większego znaczenia. Historycznie kurs dosyć szybko reagował na zmianę wyników, więc po prostu zaczekajmy na rozwój wydarzeń.
Czytając wypociny tutaj można stwierdzić całkowity brak wiedzy i całkowity brak mózgu osób piszących.
F/F mały zły duży zły????
Podobno mały F/F i ktoś zastawia ale też nikt podobno nie zbiera??? To akcje skąd się biorą i po co skoro w czasie wszystko byłoby rozebrane?!?!?!? I kurs na innym poziomie.
Fundusze już tutaj są i nie biły się ale kupiły akcje za śmieszna kwotę bo tam pracują osoby z wiedzą nie leszcze piszące bez akcji lub posiadające 500 akcji którym wydaje się że są inwestorami z wiedzą!!! Tutaj też zbierają bez podbijania ceny ale to trzeba znać się na tym a nie pisać głupoty!!!!
Jeżeli ktoś twierdzi że w obrocie jest 5% i jednocześnie że stawiają blokady do tego że nikt nie kupuje itd. To musi mieć strasznie pod górkę w życiu!!!!!
Oficjalnie F/F jest ponad 12% a według mnie jest więcej akcji w obrocie.
Gdyby było mniej akcji niż oficjalnie jest podane to w 2023 r przy zakupie około miliona akcji i podobno z w/w rzeczami o ile kurs by wzrósł??? Skoro tylu akcji nie ma nawe w arkuszu!?!?!?!?
Itd.
Na tym forum jest maksymalnie 5 osób które mają wiedzę o spółce i posiadają trochę akcji reszta to nie wiem za ile pisze te głupoty bo za darmo aż tak się poniżać i tracić czas to trzeba być bardzo nie poważnym
Strasznie mnie zmartwiłeś tym podatkiem. Zakładam, że zapłacimy podatek większy niż zainwestowana kwota na zakup akcji. I co my teraz zrobimy? Pójdziemy z torbami? Bankruci?
No to podpowiem, że aby zapłacić podatek 19%, który będzie kwotowo większy niż zainwestowany kapitał na kupno akcji, to kurs musiałby wzrosnąć nieco ponad 5x (1/0,19=5,26). Innymi słowy, aby moje "obawy' się spełniły, kurs musiałby wzrosnąć do 5,26x3,00=15,78zł Mam nadzieję, że teraz łatwiej pojąć ten mój "dowcip".
~max Oczywiście, że zrozumiałem, o czym świadczy uśmieszek na końcu zdania. Chciałem iść jeszcze dalej w robieniu sobie żartów. Mam jednak nadzieję, że prawdziwą radość przyniosą wyniki w kolejnych latach. Ja kupiłem Exola na emeryturę. Mam nadzieję, że za 30 lat będzie miłym dodatkiem do upadającego ZUSu ;).