• Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Rys [185.31.92.*]
    Chyba nikt już nie ma złudzeń że to jeszcze nie teraz....

• Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~max [77.65.84.*]
    Jeśli liczyłeś na 20zł za 1 akcję w czwartek, to chyba muszę się z Tobą zgodzić.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Rys [5.184.118.*]
    No proszę Cię, wystarczyłoby uwolnić kurs do 3,5 i pokazać trochę dobrej woli, a tak cyrk trwa w najlepsze.
    Te 20zł to był oczywiście żart, bo to wartość z kosmosu na ten rok.
    Pozostaje liczyć, że po Raporcie Spółka zostanie dostrzeżona przez szerszą publiczność i blokady na te 100-200 tysi zostaną przełamane.
    Ja mam nadzieję, że po Raporcie poprawi się P/E z 9 na istotnie mniej, może też poprawi się ROE. Wówczas Spółka zacznie wypadać lepiej podczas przeczesywania skanerami giełdowymi. No i wtedy być może wejdzie więcej inwestorów, prywatnych i funduszy.
    No ale pierwszy krok to istotna poprawa zysków i parametrów finansowych (zysk netto, EBITDA, C/Z, C/WK, ROE itp). Reszta, w tym wzrost kursu i przełamanie tych zastawianych codziennie tymczasowych blokad, które nie wiem kto nam podkłada, przyjdzie samo z czasem.
    Zakładam, że jak blokada zostanie przełamana to blokującemu szybko się odechce.
    Pożywiom, uwidim.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Pytajnik [31.0.54.*]
    Czy Twoim zdaniem fundusze będą się bić o około 5% akcji które są w wolnym obrocie? Gdy na giełdzie można znaleźć spółki o podobnym standingu finansowym które jest po prostu łatwiej kupić bez nadmiernego podbijania ceny?
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Pytajnik [31.0.54.*]
    Do ff podanego na bankierze dodajcie akcje waldka plus paru zapiętych na covidowej podbicie i pewnie wyjdzie góra 5% które jako tako się kręcą....
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Twardy [89.64.37.*]
    Akcjami tzw. Waldka, obraca mBank, więc one w większości lub miejscowości są cały czas w obrocie.
    Mogą zrobić wszystko...
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotr [37.109.160.*]
    Pytane czy zostały one dopuszczone do obrotu giełdowego?
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotr [37.109.160.*]
    Zgadza się @Pytajnik ilość akcji w wolnym obrocie jest zdecydowanie mniejsza aniżeli podawany ff. Tym niemniej nie przeszkodziło to instytucjonalnym na zajęcie pozycji w akcjonariacie Exola i to właśnie w czasie (rok 2023) słabych wyników finansowych w niekorzystnych dla przemysłu chemicznego czasach. Co więcej obie instytucje finansowe są również zapakowane w Rokicie a biorąc pod uwagę wspólne plany inwestycyjne obu powiązanych kapitałowo podmiotów trudno nie mieć przekonania, że alokacja środków nie była przypadkowa.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Xxx [159.205.98.*]
    Dzisiaj już poszło 58 000 akcji ale nikt według ciebie nie zbiera hi hi hi. Tak jest co kilka dni bez podbijania ceny ale przecież okolice 100 000 akcji dziennie w obrocie to nic a cena się nie zmienia
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotras [5.173.182.*]
    Dziś do 15 ktoś sobie stał sobie na 3.04 z kupnem na ukrytym, a ktoś SPRZEDAWAŁ w większości w pakietach po 1256. Może przerzucenie z portfela do portfel, nie wiemy. Teraz ukryte kupno zostało zdjęte i mamy zjazd. Ludzie nie doszukujcie się na siłę tego zbierania.
    Po 15.30 ktoś wyrzucił 10tys sztuk, kurs spadł do 3,015. Na kilka minut przed dogrywką 1 tys kupione, kurs podbity do 3.055. Zbieranie na całego.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotr [78.30.80.*]
    O tym już rozmawialiśmy, że podbijaniem kursu w fazie przed zamknięciem kształtowany jest wykres.

Dla mnie ciekawe są dwie rzeczy: ustalenie poziomu ceny dla transakcji WUJ - 3.0400 oraz to, że regulacja unijna narzuca na inwestorów limit kwotowy zleceń realizowanych w formule WUJ wynoszący 50.000 PLN - co oznacza, że tego typu zlecenia są częściej stosowane przez inwestorów instytucjonalnych aniżeli polskich inwestorów indywidualnych.
    Na pewno po stronie zleceń kupna stał ktoś większy, jak również przy sprzedaży nie mniejszy zawodnik - leciały pakiety po kilka tys sztuk podzielone na pakiety z WUJ. Raczej w ciemno nikt się nie ustawiał z takim zleceniem na kupno patrząc na obroty na Exolu i wiedział, że ktoś będzie chciał wychodzić. Niestety nie znam akcyjnego rzemiosła zza kulis i trudno mi pisać możliwe scenariusze.
    Zresztą nie ma to chyba większego znaczenia. Historycznie kurs dosyć szybko reagował na zmianę wyników, więc po prostu zaczekajmy na rozwój wydarzeń.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    Duże FF źle, małe FF jeszcze gorzej. Nie dogodzisz...
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~RudyDoBudy [89.78.48.*]
    Bo najlepsze jest średnie FF.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Całaprawda [46.134.67.*]
    Czytając wypociny tutaj można stwierdzić całkowity brak wiedzy i całkowity brak mózgu osób piszących.
    F/F mały zły duży zły????
    Podobno mały F/F i ktoś zastawia ale też nikt podobno nie zbiera??? To akcje skąd się biorą i po co skoro w czasie wszystko byłoby rozebrane?!?!?!? I kurs na innym poziomie.
    Fundusze już tutaj są i nie biły się ale kupiły akcje za śmieszna kwotę bo tam pracują osoby z wiedzą nie leszcze piszące bez akcji lub posiadające 500 akcji którym wydaje się że są inwestorami z wiedzą!!! Tutaj też zbierają bez podbijania ceny ale to trzeba znać się na tym a nie pisać głupoty!!!!
    Jeżeli ktoś twierdzi że w obrocie jest 5% i jednocześnie że stawiają blokady do tego że nikt nie kupuje itd. To musi mieć strasznie pod górkę w życiu!!!!!
    Oficjalnie F/F jest ponad 12% a według mnie jest więcej akcji w obrocie.
    Gdyby było mniej akcji niż oficjalnie jest podane to w 2023 r przy zakupie około miliona akcji i podobno z w/w rzeczami o ile kurs by wzrósł??? Skoro tylu akcji nie ma nawe w arkuszu!?!?!?!?
    Itd.
    Na tym forum jest maksymalnie 5 osób które mają wiedzę o spółce i posiadają trochę akcji reszta to nie wiem za ile pisze te głupoty bo za darmo aż tak się poniżać i tracić czas to trzeba być bardzo nie poważnym
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Całaprawda [159.205.98.*]
    Niewątpliwe kto ma tutaj akcje będzie bardzo zadowolony z ich posiadania
    Zgadzam się i będzie mieć bardzo duży podatek do zapłacenia jeżeli zdecyduje się sprzedać co odradzam
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotr [37.109.164.*]
    Nie musisz przekonywać świadomych
    Nie przekonuję nikogo tym bardziej świadomych tylko wyrażam swoją opinię zbierając akcje.
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Piotr [37.109.164.*]
    @Całaprawda masz ode mnie łapkę w górę
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~max [85.221.171.*]
    Strasznie mnie zmartwiłeś tym podatkiem.
    Zakładam, że zapłacimy podatek większy niż zainwestowana kwota na zakup akcji.
    I co my teraz zrobimy?
    Pójdziemy z torbami?
    Bankruci?
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~MW [31.61.233.*]
    Byli tu tacy, co mówili, że wszyscy wszystko stracą. Ale, że trzeba będzie jeszcze dopłacać... to jesteś pierwszy ;).
    No to podpowiem, że aby zapłacić podatek 19%, który będzie kwotowo większy niż zainwestowany kapitał na kupno akcji, to kurs musiałby wzrosnąć nieco ponad 5x (1/0,19=5,26). Innymi słowy, aby moje "obawy' się spełniły, kurs musiałby wzrosnąć do 5,26x3,00=15,78zł
    Mam nadzieję, że teraz łatwiej pojąć ten mój "dowcip".
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    Jak ktoś tego nie pojmuje to nie wiem co robi na giełdzie. Matematyka podstawówki
  • Re: Jeszcze 1 sesja.. Autor: ~MW [31.61.234.*]
    ~max Oczywiście, że zrozumiałem, o czym świadczy uśmieszek na końcu zdania. Chciałem iść jeszcze dalej w robieniu sobie żartów. Mam jednak nadzieję, że prawdziwą radość przyniosą wyniki w kolejnych latach. Ja kupiłem Exola na emeryturę. Mam nadzieję, że za 30 lat będzie miłym dodatkiem do upadającego ZUSu ;).
[x]
PCCEXOL -0,25% 2,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.