Jeśli dobrze Liczę to zysk na jednej akcji w czwartym kwartale stanowi około 50% całego zysku na jednej akcji w trzech kwartałach, czyli wynik bardzo dobry
Chyba wracamy na dobre tory bo przy niewiele większych przychodach niż w 3kw zysk się prawie podwoił i jest podobny jaki był w 4kw '22 choć wtedy przychody było sporo większe. Miejmy nadzieję że zaczną zwiększać też sprzedaż/przychody. I zobaczymy na jaką dywidendę będzie można liczyć. Czy ktoś pamięta ile jest jeszcze do ew. wypłaty zysków z lat poprzednich?
Dokładnie, ale myślę, że właściciele każą, kiedy trzeba działowi zbytu na wszelki wypadek przekalkulować sprzedawane wyroby i nie spodziewam się trudności w kraju. Natomiast, jeśli chodzi o zagranicę to trudno powiedzieć, czy tamte elementy "zielonego ładu" są w stosunku do nas tam premiowane,czy odwrotnie albo tak samo.
Poza tym spodziewam się, że w tej chwili, jeśli nie zajdą jakieś dodatkowe koszmary polityczne to chyba mamy balans przynajmniej aż do prognozy 1q. Widać to w arkuszu zleceń no ale jak będzie to zobaczymy
Wypisz wymaluj, jak w tamtym roku. Wszystko zależy od wyniku 1 q, ostatnim razem po spadku do 97 zł akcja wróciła szczególnie po ogłoszeniu podwyżki dywidendy z 8 na 12 zł do 180zł, by znowu podryfować, jak dzisiaj. Trudno ostatecznie powiedzieć, że tamte czasy były lepsze lub gorsze niż dzisiaj, trzeba się uzbroić w cierpliwość bo ci co zarządzają spółką przede wszystkim, jako współwłaściciel większościowy ze sprytnej nacji ,o zarządzie nie mówiąc , do tej pory mają wszystko po kolei w głowie tylko jeszcze nie wiadomo, co im teraz w głowie siedzi bo rzeka czasu płynie do przodu a nie do tyłu... ja jestem optymistą a czy mam rację, czy nie to się okaże. W tamtym roku można powiedzieć wypłacone było cały zysk 8 zł za 2022 + 8 zł ze starego /4 +4 na Dzieciątko/. Gdyby poszło dobrze to wypłata mogłaby sięgnąć dajmy na to 8 zł z zysku 2023 plus przykładowo tak jak w zeszłym roku 8 zł z tych 11 co zostało. Ale wie to kto jak będzie?
No Bogus może nam tam tylko z góry coś doradzić [*] dami jak byłem na walnym Janusz mowil otwarcie 8 zl będzie przyjmował z zadowoleniem a później może coś ekstra... wiec co tu dużo mówić mysle ze główny inwestor pracuje nad dywidenda ... moim zdaniem 1 kwartal zawsze był słaby i zawsze kurs leciał... w dol...
"Trudno ostatecznie powiedzieć, że tamte czasy były lepsze lub gorsze niż dzisiaj" - faktycznie. W 2022 zysk netto spółki to 21,37 mln zł a w 2023 ten sam zysk to 5,1 mln zł. Ja tam nie widzę, żeby coś się działo nie teges.
Jeśli nie będzie mega zakupów w pierwszym kwartale a tego jeszcze nie wiemy, przy tym samym rytmie sprzedaży i zysków co dotąd,to powinniśmy dysponować w czerwcu kwotą wolnych środków około 17,5 miliona/9,2 za r. ub.,ca 5 za 1q oraz 3,3 za 04 i 05 co dawałoby dywidendę w wysokości ca 7 zł. A następna na Dzieciątko jeśli się ułoży normalnie
No tak, tylko co tu jeszcze robimy a skoro jesteśmy, to mówmy o tym co nas kręci bo dywidenda po pierwsze jest wartością samą w sobie a po drugie nakręca kurs, zwłaszcza w początkowej fazie, nawet gdyby miała rozmiar, o którym wyżej.
Popatrzcie na Lenteks duzo duzo wieksza firma większą kapitalizacja od Novity a wyniki wcale nie są duzo lepsze.... o samym zysku mowa... teraz lepiej mieć novite niż lenteks... aczkolwiek mam obie spółki.
Jak przypomniał prezes, rok bieżący jest 50-leciem Novity, co przy wszystkich argumentach jak wyżej, nie będę się powtarzał, powoduje że sprzedaż akcji na pozycji 100 zł jest moim zdaniem mocno ryzykowna dlatego nie sprzedaję ale zastrzegam to jest tylko moje zdanie.amen
Adam, przeczytaj jeszcze raz swój post bo teraz dopiero na to zwróciłem uwagę: porównujesz zyski 2023 do 2022 w sposób niefortunny ponieważ za 2022 podajesz prawidłowo 21 milionów, natomiast za 20 23 nie jest 5 milionów, jak piszesz tylko
23 mln. czyli o 2 miliony więcej.