a zyski netto dino też pustki robią ??? Co za brednie .Dino kwartalnie będzie zarabiać 500 milionów i to cały czas rośnie co wyniki to więcej zysku . Ślepy widzi że to spółka z przyszłością
wędliny , mięso dino ma z własnego zakładu nazywa się agro rydzyna . Dino to zyskowna firma i stale zwiększa te zyski . Więc gadanie o jakiś pustkach to bajki . Bo moja piwnica pusta zysków nierobi
Dino jest 2406 w całej Polsce to jest mało a miejsca jest ogrom na nowe sklepy . Miast w Polsce jest blisko 980 wiosek 43 tysiące . Polaków ponad 37 milionów więc ma kto robić zakupy . C\Z dino zawsze było wysoko d debiutu na gpw . Najważniejsze to by co kwartał co rok zwiększać przychody i zysk netto oraz udział w handlu
a jak myślisz , ta wojna lidlowo biedronkowa to jaki ma cel ?? Zniszczyć jak najwięcej sklepów konkurencji . Wódkę sprzedają poniżej produkcji więc damping i tylko czekać aż urzędy ich dojadą . To jest ich plan . Wojenka się skończy i ceny wzrosną . Dino idzie swoim torem a spadek dzisiejszy to dla mnie chore i spekulacyjne . Może fundusz ten co gra na spadki dziś ucieknie bo ma okazję
ja spółek z c/z 35 nie kupuję. najwyżej jak podchodzi pod 470 to dla zabawy na krótko mogę to zagrać.
to nie spółka technologiczna z nasdaq zeby takie wyceny miec. tu są ograniczenia. Polaków coraz mniej.
skończą jak ccc czy eurocash albo merkator lub cdprojekt. cdr tez dobra spolka z zyskami ale obecna kapitalizacja jest wlasciwa a jak ponad 40 miliardow kapitalizacji bylo to byla wydmuszka. dino jakby mialo kapitalizacje 10-15 miliardow to ok. ale tu jest ponad 41 miliardow kapitalizacji a zyski za 2024 beda raczej nizsze niz za 2023 niestety.
Jak będzie to zobaczymy po wynikach dino , biedronka miała je bardzo dobre . Każdy sam decyduje jak inwestuje . Tylko takie np, ccc ogromne długi a zysk netto?? Bida Cdp dobra spółka ale grę zrąbali i to fakt a dino co kwartał ma więcej przychodów i większe zyski oraz więcej sklepów , magazynów itd. Dino wyniki poprawia i daje radę
Dnia 2024-03-07 o godz. 16:49 ~wert napisał(a): > Jak będzie to zobaczymy po wynikach dino , biedronka miała je bardzo dobre . Każdy sam decyduje jak inwestuje . Tylko takie np, ccc ogromne długi a zysk netto?? Bida Cdp dobra spółka ale grę zrąbali i to fakt a dino co kwartał ma więcej przychodów i większe zyski oraz więcej sklepów , magazynów itd. Dino wyniki poprawia i daje radę
ale ja sie do ccc odwoluje które też kiedyś zyski mialo i rosly im sklepy jak grzyby po deszczu , az sie okazalo ze sklepow za duzo jak zyski przestaly rosnac. c/z dino jest taka że powinni w 2 lata zyski 3 razy podniesc. a zyski tylko przez inwestycje w nowe sklepy moga podniesc. a konkurencja jest duza.
tu powoli potencjal do rozwoju organicznego sie kończy.
jak mozna przeinwestowac to pokazuje przyklad DAEWOO duzy konern co przeinwestowal i upadl.
dino sklepy stawia na kredyt i te kredyty kiedys beda ciążyły jak teraz ciążą ccc czy eurocash, albo cyfrowemu polsatowi.
zadluzenie dino na teraz nie jest duze ale jak beda chcieli dalej stawiac sklepy to bedzie roslo.
ale fakt kazdy inwestuje jak chce.
jeden woli na górce kupować bo inni kupują , a drugi woli tanich spółek poszukać z potencjałem
dino już od dawna schodzi z długu widać to w raportach a rozwijają się już z własnych środków i to wielokrotnie prezes mówił . Oni chcą przyśpieszyć rozwój w 2025r ale to się zobaczy bo to przyszłość . Jeśli dino będzie zwiększać zysk netto i przychody to śpię spokojnie ale jeśli zobaczę złe raport to tak jak pisałem już kiedyś zmienię zdanie . Czas zweryfikuję kto ma rację
spoko. zalezy po ile masz akcje. jak po 300 kupione to mozesz obserwowac.
powyżej 400 to tu jeszcze długo będzie drogo.
c/z jak na NASDAQ a dino to nie spółka technologiczna ze można zyski zwiększać kosztem marży .
rozwój organiczny jest dobry ale ograniczony. marze będą spadać bo takiego wzrostu cen na spożywce jak był w 2022 i 2023 to długo nie bedzie . chcą stacje paliw otwierać zawsze to jakiś pomył.
niemniej kiedyś ucieczka do przodu się skończy okaże się ze cześć sklepów jest nierentowna. zaczną się odpisy jak kiedyś na eurocash , ccc etc.
docelowo wskażnik c/z ponad 30 jest nie do utrzymania. a ponad miliard dlugu to jest caloroczny zysk dino. i mało i dużo.
olej w zeszlym roku był po 15 zeta na mocnej marzy. teraz po 5 zeta można kupić . jajka w promocji po 50 groszy- taniej niż w hurcie. co chwila promocje etc. ja rozumiem ze dino na wioskach ma sklepy to ceny moze wyzsze niz biedronka trzymac ale tam tez obroty są mniejsze niestety.
Cały dług dino może spłacić nie z rocznego zysku a z zysku z 5 miesięcy . Kwartalnie idą na 500 milionów zysku netto . Co do cen to ja spodziewam się że to trwać długo nie będzie i inflacja wzrośnie . Koszty pracy , energii , 800 plus itd to zwiększy inflację . Możliwości dino jest wiele , przejęcia , zagraniczne rynki, stacje itd. zobaczymy co będzie
Zyski rosły bo powiększała się baza sklepów, ale też wcześniej zauważono że zysk z powietrzni sklepowej spada czyli marże maleją. Oczywiści to nadal wielka sieć, i bardzo stabilna spółka ,ale już czar ciągłego wzrostu prysł.
co to to nie dino dalej się rozwija i rośnie . Nie jest to tak ogromnie jak na początku ale dalej biegnie dino trochę wolniej ale pisanie o zatrzymaniu czy cofaniu to przesada . Sklepy dalej budują i tak jak mają w strategii do 2025r chcieli mieć 2500sklepów i spokojnie to zrobią szybciej .
Wert, żeby utrzymać wysoką wycenę ( wymagającą ) spółka musi się szybko rozwijać, jak rozwój spowalnia to wysoka wycena nie ma racji bytu, niekoniecznie musi zaraz być spadek zysków czy przychodów wystarczy, że nie rozwija się już bardzo dynamicznie. W Polsce konkurencja jest mordercza a teraz mamy wojnę cenową pomiędzy sieciami handlowymi która może potrwać, plus wyższe koszty działalności co nie jest dobrym miksem.
ok jest w tym racji trochę . Biznes się dalej kręci i zobaczymy co dalej . Wyniki to zweryfikują . A co do kursu to wszystko zależy od napływów na gpw i zagranicy , kpo itd.
Jeśli zyski , przychody będą zwiększać nawet o 20% rocznie to dalej dynamika jest spora i życzę każdej firmie takich wyników, Mnie ciekawi co dino zrobi dalej bo w 2025 chce przyśpieszyć rozwój . I tu jest zagadka co oni tam planują czy budowę własnych stacji z zapleczem bary myjnie, może mniejsze całodobowe sklepy ?? Przejęcia ???