raczej kończy się pierwsza fala trendu wzrostowego. Gdybyś kupował po sugnale kupna w okolicach 1.00-1.10
https://www.bankier.pl/forum/temat_lena-sygnal-k-dla-trendu-srednioterminowego,6827305.html
to mówiłbyś "fala hossy zakończona" a tak to marudzisz, ze odwołana. Trzeba kupować na poczatku ruchu a sprzedawać pod koniec:
Dnia 2009-04-17 o godz. 12:28 ~tru napisał(a):
> jak się odbiła od 2zł do 3,5 to też była hossa...
był trend wzrostowy, który można było wykorzystac do zarobku 3.5/2.0 = 75% wzrostu.
Na tym polega spekulacja. Skoro dla Ciebie zarobek tego rzędu jest ledwo odbiciem niegodnym uwagi - to chylę czoła przed Twoimi zarobkami.
rozumiem. Nie wiedziałes kiedy opuścić łajbę z zyskiem a potem bałeś się uciąć małą stratę. W efekcie doprowadziłeś do dużych strat i straciłes wiele okazji do zarobku. To bardzo częsty błąd. Trzeba naprawdę dużo doświadczyc na rynku aby umieć go wyeliminowac
a tak serio, zamiast sprzedać bez straty to przytrzymałem... bo widziałem wyraźną korelacje leny do kursu EUR/ZŁ a w tym czasie złoty osłabiał się dość szybko więc liczyłem na to że w pare dni lena znowu wzrośnie podobnie jak euro, niestety dopiero po tym jak upadła poniżej 3zł zorientowałęm się w sprawach opcji walutowych. trudno.