• Pytanie??? Autor: ~MW [31.61.237.*]
    Mam pytanie. Czy interesujecie się inwestowaniem i widzicie po cichu rozwijający się trend. Warren Buffett powszechnie znany z posiadania Apple ostatnio mocno kupował Occidental Petroleum. Appla w portfelu ma od lat, więc mu urósł - wszyscy o tym mówią. Jednak dziś inwestuje w firmy produkujące ropę, gaz i inne chemikalia. Zaś wielki fundusz Black Rock choć w ostatnich miesiącach mówił jedynie o ETF-ie na Bitcoina, po cichu zrobił ogromną transakcję kupując fabryki z tzw. "starej ekonomii" przejmując Global Infrastructure Partners. W portfelu tej firmy jest kolej, porty i miejsca przeładunku kontenerów, niezliczone ilości rur i fabryk. Czy wiecie o innych takich transakcjach, które robią inwestorzy, w sytuacji gdy wszyscy pieją z zachwytu nad technologią, jednocześnie zapominając o momentami skrajnie niedowartościowanym przemyśle?
    Będę wdzięczny za informacje, bo nie wiem czy nie jest to coś, co sobie wymyśliłem.
  • Re: Pytanie??? Autor: ~max [85.221.171.*]
    Moim zdaniem obserwacja jak najbardziej słuszna. Z tego co wiem tzw. "smart money", czyli profesjonalni inwestorzy, robią coś dokładnie odwrotnego niż mówi się aktualnie w mediach głównego nurtu. Zwykle skupują po cichu, powoli i w atmosferze spokoju, spółki, które są perspektywiczne. Zakup Apple był dobrą decyzją ale dawno temu, teraz jest drogo. Teraz trzeba inwestować w to, o czym się aktualnie nie mówi. No i PCX jest chyba kompletnie i konsekwentnie zamilczany. Oczywiście samo to nie gwarantuje wzrostu, natomiast inwestowanie w spółki, o których mówi się wszędzie (Apple, nVidia, krypto), jest dość ryzykowną spekulacją, która akurat teraz dała potężnie zarobić. Ale "smart money" chyba realizują zyski z tej spekulacji i przerzucają się na rzeczywisty przemysł. Jak urośnie to pewnie znowu się przerzucą na coś innego ale to na razie przed nami.
  • Re: Pytanie??? Autor: ~Piotr [37.248.177.*]
    Nic sobie nie wymyśliłeś @MW Twoje spostrzeżenia są jak najbardziej słuszne. Nadchodzi czas spółek typu value czyli tych zwykle nudnych ale generujących długoterminowo stabilne przepływy finansowe. Do spółek tego typu bez wątpienia należą spółki przemysłowe ale i transportowe np. transport użyteczności publicznej, energetyka, spółki paliwowe, komunalne, służba zdrowia itp.
    Ogólnie również infrastruktura kolejowa, drogowa ale i lotniska, huby transportowe, przeładunkowe.

Nie na daremno grupa PCC SE rozbudowuje terminal przeładunkowy w Brzegu Dolnym dostosowując go do zwiększonego ruchu samochodowego ale i kolejowego - możliwość rozładunku pociągów o długości 600 m !!!

Wiele miedzynarodowych funduszy infrastrukturalnych inwestuje obecnie w przedsięwzięcia typu value. Przykładem jest I Squared Capital https://isquaredcapital.com/investments/
  • Re: Pytanie??? Autor: ~Sss [159.205.98.*]
    Panowie bardzo trafne spostrzeżenia, a co i jak będzie zobaczymy mam nadzieję, że nasze typy będą wszystkie trafne.
    Powodzenia i dużych zysków życzę.
[x]
PCCEXOL -1,19% 2,50 2025-10-27 13:21:39
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.