• Pytanie o trend wśród światowych inwestorów??? Autor: ~MW [31.61.237.*]
    Mam pytanie. Czy interesujecie się inwestowaniem i widzicie po cichu rozwijający się trend. Warren Buffett powszechnie znany z posiadania Apple ostatnio mocno kupował Occidental Petroleum. Appla w portfelu ma od lat, więc mu urósł - wszyscy o tym mówią. Jednak dziś inwestuje w firmy produkujące ropę, gaz i inne chemikalia. Zaś wielki fundusz Black Rock choć w ostatnich miesiącach mówił jedynie o ETF-ie na Bitcoina, po cichu zrobił ogromną transakcję kupując fabryki z tzw. "starej ekonomii" przejmując Global Infrastructure Partners. W portfelu tej firmy jest kolej, porty i miejsca przeładunku kontenerów, niezliczone ilości rur i fabryk. Czy wiecie o innych takich transakcjach, które robią inwestorzy, w sytuacji gdy wszyscy pieją z zachwytu nad technologią, jednocześnie zapominając o momentami skrajnie niedowartościowanym przemyśle?
    Będę wdzięczny za informacje, bo nie wiem czy nie jest to coś, co sobie wymyśliłem.
  • Re: Pytanie o trend wśród światowych inwestorów??? Autor: ~Bekon [90.156.34.*]
    W. Buffett kupuje akcje Occidental Petroleum już od dłuższego czasu, zaczął jeszcze przed tzw. Covidem i dokupował systematycznie. Myślę, że dobrze to widzisz, nic Ci się nie przywidziało:).
    A tutaj info o inwestycjach w kolej - tym razem Buffett i Gates:
    https://www.nakolei.pl/bill-gates-i-warren-buffett-inwestuja-w-kolej/
    Buffett ma jeszcze przewoźnika amerykańskiego w portfelu: Burlington Northern Santa Fe
    https://pl.wikipedia.org/wiki/BNSF

No cóż, tylko inteligentni inaczej wierzą w kabiny do teleportacji i tym podobne wynalazki,
    a poważni gracze kupują po dyskontowych cenach to, bez czego żaden kraj i żadna gospodarka nie może funkcjonować.
    Bez chemii też się nie da, więc...
    Pozdrawiam

• Re: Pytanie o trend wśród światowych inwestorów??? Autor: ~Okoń [62.96.68.*]
    ta spółka ma mały minus ff ... ale właściciel wydaje sie być fair....reszta to kwestia kursu
[x]
PCCROKITA 0,45% 67,70 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.