• C/Z 45 Autor: ~Gasmar [5.173.249.*]
    Proszę was o wytłumaczenie dlaczego w obecnym momencie ailleron ma c/z 45 bo liczę i jakoś mi inaczej wychodzi
  • Re: C/Z 45 Autor: ~Gasmar [5.173.249.*]
    Czy jest tu ktoś kto umie w tym pomóc?
  • Re: C/Z 45 Autor: distefano [31.0.77.*]
    Nie wiem czy na poważnie to piszesz, ale spółka ma kapitalizację około 200 mln a zysk netto za 2023 około 4,5 mln. Gdy podzielisz jedno przez drugie to wychodzi 45.
  • Re: C/Z 45 Autor: ~lol [185.31.217.*]
    Nie bez powodu rynek pompował wpr, cloud i inne a tu była bieda. Spółka nie potrafi zarabiać pomimo akwizycji i wzrostu przychodów.

• Re: C/Z 45 Autor: ~Inwest [31.0.49.*]
    Zysk netto ogółem wyniósł w 2023 roku 22,64 mln zł . Mi wychodzi zysk na akcje około 1.8 zł
  • Re: C/Z 45 Autor: ~lol [185.31.217.*]
    Zaraz witamy 14 zł.
    Hossa na nasdaq a oni tam chyba chcą zmierzać... xD
  • Re: C/Z 45 Autor: ~saxit [83.5.133.*]
    ZN 22,64 dotyczy calej firmy, ale to sie dzieli na: 1/. 4,3 dla akcjonariuszy jednostki dominujacej. 2/ 18,3 mln PLN dla udziałów nie dajacych kontroli (chodzi o Software Mind, gdzie Enterprise Investors ma 50,2% udziałów).

Inwestorzy giełdowi są "akcjonariuszami jednostki dominującej" (czyli Ailleron) i za 2023 mozemy liczyc tylko na 4,3 mln zysku
  • Re: C/Z 45 Autor: ~Gasmar [5.173.234.*]
    W końcu ktoś to porządnie wyjaśnił.
    Ale dziwne to jest, bo chociażby w aplikacji gpw podawają zyski kwartalne dla całej grupy i w przypadku ostatniego kwartału to 9mlm, ale c/z liczą już tylko dla j.d. nie czaje tego. To w takim razie kapitalizacja dotyczy tylko j.d?
  • Re: C/Z 45 Autor: ~saxit [83.5.133.*]
    To troche zabiegi ksiegowe.
    Ponieważ ALL ma 49,8% w Software Mind, "normalnie" nie mógłby konsolidować całego Software Mind w swoim wyniku, a zaledwie swoje 49,8%; i wtedy wszystko byłoby czytelne dla prostych ludzi, jak my, zysk netto wykazywany w raporcie byłby zyskiem netto "prawdziwym"

Ale ponieważ sprzedając 50,2% Software Mind do Enterprise Investors uzgodnili, ze mają prawo powoływać Zarząd, wiec, zgodnie z zasadami, uznaje się to za kontrole nad spółką, i Ailleron może/musi w całości konsolidowac w swoich wynikach (stąd widać, to, co widać: kapitalizacje firmy, zysk netto, itp, itd).

No ale - w tym przypadku (jak i w kazdym innym, analogicznym) - Enterprise "mówi": księgowość księgowością, ale 50,2% zysku/pieniędzy należy do nas a nie do Ailleron i żadna księgowość/MSR tego nie zmieni.
    I stąd trzeba wykazywać zysk netto w rozbiciu na jednostkę dominującą/akcjonariuszy nie mających kontroli.

[x]
AILLERON -0,81% 17,06 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.