Oszustwo na platformie inwestycyjnej: Jak rozpoznać i uniknąć fałszywych brokerów
Rynek kapitałowy przyciąga coraz większą liczbę inwestorów, w tym także tych, którzy dotychczas nie mieli z nim zbyt wiele wspólnego. Obietnice wysokich zysków przy minimalnym wysiłku oraz wizje egzotycznych wakacji mogą jednak skrywać pułapkę oszustów operujących w sieci. Szczególnie niebezpieczne są oszustwa na platformach inwestycyjnych, gdzie pseudo brokerzy obiecują niezwykle atrakcyjne zwroty inwestycji. Jak rozpoznać takie oszustwa i jak odzyskać utracone pieniądze?
Jak działa oszustwo na platformie inwestycyjnej?
Oszustwo na platformie inwestycyjnej polega na tym, że potencjalny inwestor zostaje skłoniony do inwestycji swoich oszczędności lub pożyczonych środków poprzez fałszywego brokera lub platformę internetową kontrolowaną przez oszustów. Często spotykanym przypadkiem tego rodzaju oszustwa jest tzw. "oszustwo na Bitcoina". Ofiarom przedstawiane są wysoce atrakcyjne oferty inwestycyjne, często pod przykrywką profesjonalnych słów z języka inwestycyjnego.
Oszuści, podszywając się pod brokerów, zachęcają ofiary do udostępnienia swoich danych osobowych oraz środków finansowych, często sugerując, że inwestycje są pozbawione ryzyka. Niestety, osoby niewtajemniczone w świat inwestycji często dają się zwieść obietnicom szybkich zysków, co prowadzi do utraty ich oszczędności lub nawet zaciągnięcia dodatkowych kredytów czy pożyczek w nadziei na jeszcze większy zysk.
Jak rozpoznać i uniknąć oszustwa na platformie inwestycyjnej?
Rozpoznanie oszustwa na platformie inwestycyjnej może być trudne, ale istnieją pewne kroki, które można podjąć, aby zminimalizować ryzyko:
Ostrożność i badanie: Zawsze należy zachować zdrowy rozsądek i dokładnie zbadać platformę inwestycyjną oraz jej brokera przed dokonaniem jakichkolwiek inwestycji. Warto sprawdzić opinie innych inwestorów oraz poszukać informacji o reputacji firmy.
Brak gwarancji i zbyt atrakcyjne oferty: Jeśli oferta inwestycyjna wydaje się zbyt piękna, aby była prawdziwa, być może jest to pułapka. Żadna inwestycja nie jest wolna od ryzyka, a obietnice nierealnie wysokich zwrotów powinny być traktowane jako alarmowe sygnały.
Zabezpieczenie osobistych danych: Nigdy nie należy udostępniać swoich danych osobowych ani informacji finansowych osobom ani platformom, którym nie można zaufać.
Konsultacja z ekspertami: W razie wątpliwości warto skonsultować się z niezależnymi ekspertami finansowymi lub prawnymi, którzy mogą pomóc ocenić wiarygodność danej oferty inwestycyjnej.
Co zrobić, jeśli padniemy ofiarą oszustwa?
Jeśli zostaliśmy oszukani przez fałszywego brokera lub platformę inwestycyjną, istnieją pewne kroki, które możemy podjąć w celu odzyskania utraconych środków:
Zawiadomienie organów ścigania: Należy zgłosić sprawę na policji lub do prokuratury, co może pomóc w dochodzeniu sprawiedliwości oraz zabezpieczeniu innych potencjalnych ofiar. Zawiadomienie do prokuratury z udziałem adwokata jest skuteczniejsze, ponieważ adwokat posiada specjalistyczną wiedzę prawniczą i doświadczenie w prowadzeniu postępowań karnych. Adwokat może zapewnić kompleksową pomoc prawną, reprezentując interesy klienta na każdym etapie procesu dochodzenia sprawiedliwości. Z kolei złożenie zawiadomienia na policji może ograniczyć się jedynie do wyjaśnienia zdarzenia, a dalsze kroki prawne wymagają zaangażowania prokuratury.
Reklamacja bankowa: Warto złożyć reklamację w banku, z którego dokonano transakcji lub z którego skradziono pieniądze. Bank może przeprowadzić własne śledztwo i ewentualnie zrekompensować część strat.
Konsultacja z prawnikiem: Dobry prawnik specjalizujący się w sprawach finansowych może pomóc w dochodzeniu roszczeń oraz reprezentować interesy osoby poszkodowanej.
Podsumowanie
Oszustwa na platformach inwestycyjnych, zwłaszcza z udziałem fałszywych brokerów, stanowią poważne zagrożenie dla osób szukających sposobu na pomnażanie swoich oszczędności. Aby uniknąć padnięcia ofiarą takich oszustw, warto zachować zdrowy rozsądek, dokładnie zbadać ofertę inwestycyjną oraz zabezpieczyć swoje dane osobowe. W przypadku padnięcia ofiarą oszustwa, istnieją pewne kroki, które można podjąć w celu odzyskania utraconych środków, ale ważne jest szybkie działanie oraz konsultacja z odpowiednimi ekspertami.
Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz dodatkowych informacji, śmiało pytaj!
Czy ktoś z Państwa miał doświadczenie z którymkolwiek z wymienionych brokerów lub stron internetowych? Może to być cenna lekcja dla innych, by uniknąć podobnych pułapek. Zachęcam do podzielenia się historią zdarzenia, aby ostrzec innych inwestorów przed oszustami. Opowiedzenie o swoich doświadczeniach może pomóc innym zrozumieć pułapki, na jakie mogą natknąć się na rynku inwestycyjnym i zapobiec im. Dzielenie się historią może być ważnym krokiem w ochronie innych przed podobnymi nieuczciwymi praktykami.
miałam styczność z tą firmą generaltg.com czyli inaczej General Trust Group, to też ich genrltg.com, ale tutaj to strona logowania i już całego konta. straciłam przez tą firmę 17tyś zł. niestety wszystko stracone, nie miałam z nimi żadnych nagrań, nic nie rejestrowałam, było też za późno aby zacząć bo zerwali ze mną wszelki kontakt, niestety popełniłam bład i ich zwyzywałam i wykrzyczałam że ich pozgłaszam w tym na policję, a nie pisali ze mną, nie wysyłali mi wiadomości, więc nie miałam nawet z czym tak naprawdę iść, żeby ktokolwiek mi pomógł :(
a przekazałaś tym z imediate matrix jakieś swoje dane, np z dowodu osobistego, jakiś rachunek potwierdzajacy że je opłacasz z adresem, pesel, numer dowodu, albo paszportu, albo może miałaś anydesk bądź podobny program na telefonie czy laptopie? bo jeśli tak to masz problem, ale jeśli nie to, chyba spoko luzik
Nigdy nie wchodzcie we wspolprace z white-advisory.com - TO SCAM Najpierw tylko grozili wyczyszczeniem mojego konta, ale przerodzilo sie to w probe wzięcia kredytu! W końcowym rezultacie straciłem ponad 320 000 zł!!!! Prawie rok zajęło mi odzyskanie tych pieniędzy, choć wiem że to i tak dość szybko. Z pomocą prawniczki która doskonale znała tą spółkę proces poszedł dośc gładko. Wielu ludzi ich zgłasza dlatego stare strony (wt.white-advisory.ltd i user.white-advisory.ltd) już nie działają uaktywnili nowe strony user.white-advisory.xyz wt.white-advisory.xyz jeśli mieliście z nimi kontakt od razu biegnijcie do prawnika, nr do kancelarii z ktorej korzystałem mojego 503y122y196
Najnowsze ostrzeżenia - niestety okrojone i niepełne, jednak to normalne w kraju którym jest Polska. Przygotowana lista zawiera nazwy firm, które zarządzają pseudo platformami, jak również dodatkowe powiązane domeny, oraz adresy owych spółek !
Przestrzegam oczywiście przed korzystaniem z usług tych stron, pseudo platform.
Btc Trade / Btctrade.world - Strona: btctrade.world 1 The Green, Winchmore Hill, London, UNITED KINGDOM, N21 1BB
Dalmore Capital Group Inc - Strona: dalmorecapitalgroupinc.com 100 East 53rd Street, New York, NY, UNITED STATES OF AMERICA, 10022
Swiftvest 99 - Strona: swiftvest99.com / client.swiftvest99.com 167-169 Great Portland Street, 5th Floor, London, W1W 5PF, UNITED KINGDOM
CryptoXtradingPro - Strona: cryptoxtradingpro.com 7960 ENTRADA LAZANJA,SAN DIEGO CA 92127 UNITED STATES A ci którzy już jednak skorzystali, a jednocześnie poszukują o nich informacji, odsyłam do kontaktu z biurem prawym z Trójmiasta, które jest polecane na tym i na kilku innych forach tematycznych, związanych z oszustwami krypto walutowymi, brokerskimi i platform handlowych. Telefon kont. 696x 718x 446 do biura prawnego - porady prawne, doradztwo oraz możliwa reprezentacja)
część druga
Najnowsze ostrzeżenia - niestety okrojone i niepełne, jednak to normalne w kraju którym jest Polska. Przygotowana lista zawiera nazwy firm, które zarządzają pseudo platformami, jak również dodatkowe powiązane domeny, oraz adresy owych spółek !
Przestrzegam oczywiście przed korzystaniem z usług tych stron, pseudo platform.
MetaXmainet - Strona: metaxmainet.com 22 Baker Street, London
Capital Craft Trust - Strona: capitalcrafttrust.com Suite 305, Griffith Corporate Centre, P.O. Box 1510, Beachmont Kingstown, ST. VINCENT AND THE GRENADINES
Apex Enterprises - Strona: apexenterprisesweb.com Unit 6 Csg Business Park, Pond Street Off Baden Powell Road, Chesterfield, Derbyshire, S40 2LE
Rosen and Stevenson Business Associates - Strona: rosenandstevenson.com 530 Fifth Ave, New York, NY 10036, USA
Apex Market Otion Capital - Strona: apexmarketoption.com Level 17 Frasers Tower, 182 Cecil Street, 969547, SINGAPORE 1460 Broadway, 16th Floor, New York 10036, UNITED STATES OF AMERICA
A ci którzy już jednak skorzystali, a jednocześnie poszukują o nich informacji, odsyłam do kontaktu z biurem prawym z Trójmiasta, które jest polecane na tym i na kilku innych forach tematycznych, związanych z oszustwami krypto walutowymi, brokerskimi i platform handlowych. Telefon kont. 696x 718x 446 do biura prawnego - porady prawne, doradztwo oraz możliwa reprezentacja)
hej, ja nie dawałem do white advisory żadnego dokumentu, ale i tak je ode mnie ukradli. miałem duże, choć krótkie zaćmienie umyslowe i wpuściłem tych pseudo brokerów na swój komputer przez apkę SUPRIME, to trochę jak anydesk, tylko inna szata graficzna, ale robi to samo, udostępnia podgląd kompa i niestety jak się okazało, udostępniło tym ludziom też dostęp do rzeczy które miałem na komputerze zapisane. w sumie chyba nawet tydzień nie minął, a już próbowali brać na moje dane w banku pożyczki, ale na szczęście bank zawsze się ze mną kontaktuje, bo mam konto firmowe i tylko takie. niestety wiem już od policji, że to wierzchołek problemu, bo dziesiątki osób tak wykorzystują i pobierają pożyczki na nich, te takie lichwiarskie internetowe, więc mają moje dane i prywatne i też firmowe i już wiem, że będą to robić.
Banki nie oddają skradzionych pieniędzy. UOKiK wszczyna postępowanie
- Alior Bank, Bank Handlowy, Bank Ochrony Środowiska, Pekao SA, Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski, Plus Bank – to kolejne banki, u których UOKiK kwestionuje sposób rozliczania się z konsumentem oraz odpowiedzi na reklamacje w przypadku nieautoryzowanych transakcji.
- Zgodnie z przepisami banki powinny oddać pieniądze do końca kolejnego dnia roboczego od otrzymania zgłoszenia.
- Działania UOKiK dotyczą już 15 banków. Kara za naruszenie zbiorowych interesów konsumentów może wynieść do 10 proc. obrotu.
Prezes UOKiK wszczął 6 postępowań wobec: Alior Bank, Bank Handlowy, Bank Ochrony Środowiska, Pekao SA, PKO BP, Plus Bank. Zarzuty dotyczą reakcji banków w sytuacji zgłoszenia przez konsumentów nieautoryzowanych transakcji.
Najczęściej dochodzi do nich wskutek cyberataków, np. wyłudzenia przez oszustów haseł do bankowości elektronicznej i mobilnej, kodów do autoryzacji przelewów, danych z karty. W tym celu oszuści podszywają się pod pracowników banków, namawiając do instalowania oprogramowania, które rzekomo maja uratować środki konsumentów, a w rzeczywistości przechwytują dane do wykonania przelewu.
Często też wykorzystują portale sprzedażowe, przesyłając kupującemu linki kierujące do fałszywych stron internetowych rzekomo w celu wykonania płatności, podczas gdy w rzeczywistości przechwytują dane do logowania do bankowości internetowej. W wyniku nieuczciwych działań konsument traci pieniądze.
Zgodnie z prawem banki mają obowiązek zwrotu kwoty nieautoryzowanej transakcji lub przywrócenia rachunku do stanu sprzed wystąpienia takiej transakcji – do końca następnego dnia roboczego po zgłoszeniu.
Wyjątkiem są dwie sytuacje: zgłoszenie konsumenta nastąpiło później niż 13 miesięcy po transakcji lub istnieje uzasadnione podejrzenie oszustwa ze strony konsumenta, o czym bank zawiadomił policję lub prokuraturę.
Do tej pory informowaliśmy o postawieniu zarzutów 9 instytucjom finansowym (o 5 z nich informowaliśmy w lipcu 2022, o 4 w listopadzie 2022).
W najnowszych sześciu postępowaniach Urząd kwestionuje:
Brak zwrotu pieniędzy w terminie D+ 1 Zgodnie z ustawą o usługach płatniczych, bank w terminie D+1, tj. do końca kolejnego dnia roboczego po zgłoszeniu nieautoryzowanej transakcji, powinien zwrócić konsumentowi skradzioną kwotę. Jeśli jednak stwierdzi, że konsument przez rażące zaniedbanie przyczynił się do wykonania transakcji nieautoryzowanej, może żądać, aby ten oddał wcześniej zwrócone przez bank pieniądze.
Wprowadzanie w błąd w odpowiedziach na zgłoszenie o kradzieży pieniędzy. Banki odrzucają reklamacje klientów z tytułu nieautoryzowanej transakcji, powołując się na to, że w systemie podane zostały dane niezbędne do zrealizowania przelewu, czyli transakcja została – w ich mniemaniu – prawidłowo uwierzytelniona. Natomiast nie biorą pod uwagę, że transakcję mógł wykonać ktoś inny bez zgody i wiedzy konsumenta. W rezultacie tego wiele osób może rezygnować z dochodzenia swoich praw.
Narzucanie limitu możliwych reklamacji i skracanie czasu na ich zgłaszanie. Alior Bank oraz Plus Bank dodatkowo mogą wprowadzać w błąd ograniczając liczbę reklamacji, które może złożyć konsument (max. 15) i skracając czas na zgłaszanie roszczeń do 120 dni od wystąpienia zdarzenia. Prawo nie limituje ilości reklamacji, a czas na zgłaszanie roszczeń wynosi 13 miesięcy.
Postępowania w sprawie naruszenia przez banki zbiorowych interesów konsumentów mogą zakończyć się nałożeniem kary do 10 proc. obrotu przedsiębiorcy. --- artykuł znaleziony w internecie: nowyoutsourcing
miałam, mam nadal taką sytuację, właśnie toczy się sprawa w sądzie w Krakowie przeciwko PKO. niestety dałam się namówić na współpracę z brokerem vexchange / venturesexchange, a skończyło się to stratą oszczędności na 20 000.00 zł plus właśnie skradzionym kredytem, rzekomo na moje dane i z akceptacją kredytu przez mój telefon, kolejnych 23 000.00 zł plus odsetki prowizje itp, gdzie to nie ja wnioskowałam o pożyczę, nie widziałam jej na oczy, nie wiedziałam o niczym. dokładnie tak jak ktoś tu dodał artykuł, to bank odrzucił moją reklamację, oni niby wszystko poprawnie wykonali ...
ta sama sytuacja u mnie ale z firma Inova Ltd i teraz musze to wszystko splacac ,przeciwko tej firmie sa prowadzone post epowania kar. ne z pomoca kanceal arii 533 nr do n118 nich 594 ,sam dzialam jestem zadowlony
Od początku... Giełda wyglądała bardzo profesjonalnie więc uwierzyłem też w to, że z to mojej winy straciłem wszystkie pieniądze, jednak wcale tak nie było. Byłem instruowany przez Panią Katarzynę i wszystkie działania robiłem krok po kroku z tym co mi tłumaczyła. Przy zainstalowaniu anydesk ( nie instalujcie tego) nie było to trudne, bo dosłownie śledziła każdy mój ruch. Jednak zdarzył się dzień kiedy mogła mi pomóc jedynie głosowo. Byłem pewien, że zrobiłem wszytstko tak jak mi tłumaczyła, ale okazało się że gdzieś popełniłem błąd, nie to kliknąłem i nagle wszystkie pieniądze wyparowały.... ponad 60 tys euro... Byłem naprawdę w ciężkim szoku Pani Kasia uznała że możemy zacząć inwestycję od nowa. Miałem jeszcze kilka tysięcy odłożone, ale nie tyle aby swobodnie móć inwestować na giełdzie, te pieniądze miały być przeznaczone na coś innego, więc zapożyczyłem się u kingsmans.org biorąc "kredyt" i wtedy zaczela sie prawdziwa jazda. Dla bezpieczeństwa chciałem wypłacić część kasy i okazało się, że muszę zapłacić im jakiś podatek co wzbudziło u mnie podejrzenia. Zacząłem czytać w internecie o tym podatku i natknąłem sie na informację że kingsmans to wielkie oszustwo i oszukali już z tysiące jak nie setki tysięcy ludzi!!! Zmieniają ciągle strony, domeny, ukrywają się. Te strony z ich pozytywnymi opiniami i "weryfikacjami" są pisane przez nich samych i w dodatku pozycjonowane za grube pieniądze, dlatego tak trudno znaleźć te które mówią jaka jest prawda... Witryna wygląda profesjonalnie a "brokerzy" i "analitycy" brzmią kompetentnie tylko dlatego że są z tego szkoleni... nie z giełdy, nie, nie! Z TEGO JAK NACIĄGNĄĆ KLIENTA KŁAMSTWAMI Zaraz po tym kiedy przeczytałem te opinie dostałem telefon o tym że natychmiast muszę spłacić ich kredyt bo w innym razie podadzą mnie do sądu. Na moją wiadomość o tym, że wiem że to oszuści bo ludzie piszą o nich w internecie Pani Kasia bez zawahania odpowiedziała że to przecież konkurencja i każda giełda zmaga się z takimi problemami. Nie chciałem jej znowu zaufać więc zadzwoniłem pod numer prawnika którego ludze polecali. Okazało się że znają kingsmenów i jest to grupa przestępcza którą dobrze znają. Od razu zacząłem z nimi współprace i opowiedziałem to co teraz wam. Pani z kancelarii doradziłą mi jakie kroki muszę teraz podjąć, co zrobić i aby odciąć się od nich na zawsze. Rozmawialiśmy ponad godzinę więc wiem co mówię przestrzegając was przed inwestowaniem tam.... Kancelaria zgłosiła sprawę do prokuratury i już po kilku miesiącach zacząłem odzyskiwać swoje pieniądze. Jestem im okropnie wdzięczy bo myślałem że już wszystko stracone, a jednak już po pierwszym telefonie do kancelarii ( zostawiam wam nr 503-122-196) wiedziałem że odzyskam te pieniądze i udało się! W postępowaniu wyszyła reszta ich stron: kingsman.net user.member-hub.net wt.kingsman-adv.org user.kingsman-adv.io user.kingsman-adv.org kingsmans.org < ------------------------- TA BYŁA MOJA kingsman-adv.com cfd.kingdom-investments.io kingsman-adv.com/en/ user.member-hub.ltd kingsmanltd.com A anydesk nei instalujcie bo to aplikacja szpigująca... musiałem zmienić wszystkie możliwe hasła bo wykradają dostęp!