Rekomendacja negatywna -> news od SII. Prezes zadowolony-z obecnej sytuacji > artykuł wyborcza. Zwolnienia > info kapitan kot Twitter. Mocny złoty. Brak pomysłu na wykorzystanie potencjału budowania spółki. Pozytywów i optymistów brak. Obroty jak na straganie. Lecimy na 16 czy 13?
hahaha, dobre... spółka się rozwija, w cenach stałych wszystko do góry. Nowy segment otwarty z Santanderem - leasing. Inni klienci w USA zadowoleni, wszystko do przodu - a tutaj jakieś malkontenctwo bo prezes jest zadowolony... lol
Fakt smutny prezes jest zadowolony i stąd moja pozycja w podsumowaniu. Chodzi mi i wycenę - nie widzę żadnych pozytywnych impulsów i spółka chciaz marketingowo mogłaby się rozwijać. Nie ma tu pomysłu. Poczekam na was do marca a potem pokarze co mam w portfelu
W 2023 r. miałeś straty związane z kontraktem z Pekao. Szacuje je na 8 mln zł i w drugiej połowie roku był z tego powodu brak przychodów w Fintech-u, bo kontrakt został wypowiedziany. Zamykali go i nic nie fakturowali.
Renegocjowali w 23 r. umowę najmu, a to zgodnie z danymi z prezentacji powinno dać oszczędności 2 mln zł rocznie. Koszty najmu spółki poza tym w związku z mocnym złotym spadają.
Dodatkowo spółka w grudniu 23 r. podpisała umowę na wprowadzenie Livebanku.
Dlatego w 2024 r. szykują się lepsze wyniki finansowe (brak kosztów Pekao i niższe koszty najmu). Fintech zacznie być dochodowy, a jego zysk może wynieść kilka milionów złotych rocznie. Popraw wyniku finansowego powinna być istotna w 2024 r.
Do tego dochodzą potencjalne akwizycje, bo spółka cały czas szuka podmiotów do przejęcia i ma środki aby akwizycji dokonać.
Mnie wywiad prezesa się podobał. Widać, że dzieci mają własne plany na życie, a to znaczy, że sprzedaż Software Mind, gdy biznes dojrzeje staje się realna.
To ty piszesz o 23 roku czy o przyszłości? Bo chyba z argumentami słabo i mieszasz jedno i drugie. Tyle że to może nie starczyć na jutro i będzie walka o utrzymanie trendu.
Dnia 2024-02-26 o godz. 18:12 ~analitykAI napisał(a): > To ty piszesz o 23 roku czy o przyszłości? Bo chyba z argumentami słabo i mieszasz jedno i drugie. Tyle że to może nie starczyć na jutro i będzie walka o utrzymanie trendu.
Pokazuje, że rok 2023 r. będzie dobry i że spółka ma perspektywy.
Wyniki za 4 kwartał 23 r. pobiją oczekiwania rynku, o to jestem spokojny. Ten rok również zapowiada się ciekawie.
Nasze rozważania na temat tego czy leci góra czy dół są g... warte. Poza tym każdy podejmuje sam decyzje.
Marketingowo się rozwinęli, bo widzę różnicę ostatnich dwóch lat i kiedyś.
Powoli coś tam im wychodzi w Fintech choć zapewne oczekiwania rosną.
Mocno złoty pomaga w wycenie najmu ale przeszkadza w przychodach.
Pozbyli się chyba wszystkich trupów od Hoteltech po Pekao. To raczej in plus.
Zwolnienia ludzi, nie wiem czy to złe,.skoro przejęli trochę firm więc potem naturalnie że przenosisz robotę z przejętych firm do siebie.
Za 12 to chętnie dobiorę parę tysięcy, bo tu akurat oceniłbym to jaka okazję patrząc na to, że nawet gdyby słabiej rosła niż niektórzy oczekują to rośnie i jest coraz wieksza
Wyniki będą na plus w 4 kw. 23 r., bo odwrócą niezrealizowane różnice kursowe jakie zaksięgowali w 3 kw. 23 r., bo PLN się umocnił na koniec roku. Chodzi głównie o wycenę kredytu w EUR oraz zobowiązań związanych z umową najmu.
Operacyjnie spodziewam się nieco gorszych wyników bo jeszcze zaksięgują koszty związane z umową z Pekao ale 4 kw. 23 r. był ostatnim w jakim spółka ponosiła te koszty.
Czy te dywagacje są g... warte? Moim zdaniem nie, jeżeli ktoś pisze nieprawdę na forum to warto ją prostować.