Ja spokojnie czekam ,analizy maklerów mówią, że dywidenda będzie większa proporcjonalnie do wzrostu zysku i szacują na 14 do 15 zł czyli jeszcze do wypłaty około 10 zł ale fundusze mogą podciągnąć wyżej, pozdrawiam wszystkich.
Może nie tyle fundusze, a główny akcjonariusz (61%),będzie zainteresowany wzięciem max dywidendy. Powód ---zakupy gruntów pod budowę. Dal przypomnienia spóła buduje głównie w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, a w tych destynacjach wycena gruntów bije rekordy.. To jest karuzela, po sprzedaży grunt zawarty w nieruchomości jest wyceniany ok 50% wyżej. od ceny zakupu. I obciąża kupującego. Ja czekam korektę na rynkach, aby dalej akumulować akcje. Do czerwca-lipca jeszcze trochę czasu. Miłego.
To za zakupy gruntów płaci się dywidendą? Myślałem że wlicza się to w koszt uzyskania przychodu - wtedy nie trzeba płacić podatku od wyplaconej dywidendy.
Tak na szybko, wyniki, zgodne z konsensusem Dywidenda powinna być na poziomie 6,00-6,20zł. Przypominam wypłacona zaliczkowa dywidenda w 2023r to 5,5zł. Ps. lubię ta spółkę.
Stopa dyw 5.8%. Porównywalne z obligacjami albo nawet ze zwykłym kontem w banku. Ja nie narzekam. Kupowałem śr po 90, ale to już było ho ho. 6 lat temu. Da się wyżyć, ale też nie żadne lizanie miodu.
Dnia 2024-03-20 o godz. 19:43 ~pracownik napisał(a): > Oporu już nie ma tak że droga do 200 otwarta. --------------------------------------------------------------------------------------------------- bez przesady. zakładałem, że rynek przyjmie wyniki gorzej. ale przy tym co dzieje się na rynku developerskim, szczególnie w dużych miastach, rozumiem. Miłego zarobku wszystkim, życze.