W ciągu 4 miesięcy (do 15 czerwca) Ministerstwo Infrastruktury powinno przekazać Komisji Europejskiej nową wersję Krajowego Planu Wdrażania ERTMS ze zaktualizowanymi datami.
Parkiet to nie czytałeś artykułu ??
Będzie obejmował bankructwo Noki i wszystkich spółek w konsorcjum a UE i tak da nam dotacje do GSM-R i systemów bezpieczeństwa na kolei na "piękne oczy" bez ich realizacji do końca 2024r.
To by oznaczało że UE każe, PL musi. W zasadzie już dawno powinno to działać. Żeby działało muszą sie dogadać ... czysto logicznie ... strony muszą sie dogadać
Ps. Może nie mogły się dogadać z jakiś porzyczyn w poprzednim składzie ... teraz skład po stronie rządu PL się zmienił ... więc ;) może się w końcu dogadają lub będą musieli sie dogadać
i tu mamy rzeczony aneks, a właściwie aneksy (podwyższenie cen oraz terminy i kwoty robót dodatkowych jak sądzę)
Dlaczego kłamiesz Zakar? Nie chodzi o nowy harmonogram wdrożenia GSMR, a o wdrożenie ERTMS. W artykule jest tylko informacja, że projekt GSMR jest opóźniony
Nie lubię pomagać niemyślacym leniom którym się nie chce poszukać informacji... ale skoro oskarzono mnie o kłamstwa choć ja nic nie napisałem tylko wkleiłem kawałek wiadomości i link to proszę wersja dla leniwych:
System ERTMS składa się z trzech elementów:
ETCS – system sterowania ruchem
GSM-R – system łączności
ETML – warstwa zarządzania ruchem – system zarzucony z uwagi na bardzo różne oczekiwania poszczególnych zarządów kolei. Ostatecznie zdecydowano, że ERTMS będzie zawierał możliwość przechowywania informacji i interfejs do ich udostępniania. Sam sposób wykorzystania pozostawiono zaś w gestii poszczególnych zarządów.
Dnia 2024-02-20 o godz. 19:17 ~Zakar napisał(a): > Jeszcze tylko mały szczegół z raportu NIK: > > > > Na wdrażanie systemów ETCS i GSM-R w ramach dedykowanych temu projektów przyznano spółce PKP PLK dofinansowanie UE w kwocie ok. 9,4 mld zł.
Zakar, nie zapominaj kto teraz siedzi w zarządzie PKP PLK.
Parkiet a co mnie to obchodzi kto jest w PKP PLK ? Przecież zawsze może PKP oddać wszystkie dotacje w czym problem a System Sterowania ruchem zrobić później za własne pieniądze w czym problem bo i tak musi wdrożyć ten system z dotacja czy później bez.
To jest forum Compremum może skupcie się na tym. Przyszliście tu by inwestować w spółkę a nie oceniać uczestników tego forum. Dziękuje za liczone łapki w dół za podanie linka do artykułu na portalu Rynek Kolejowy:
GSM-R: Wkrótce nowy harmonogram
Autor: Roman Czubiński
Kolejarz i Parkiet PKP musi, amen. Kasę dostał/dostanie to musi i UE tego wymaga ;) CPR nie zapłąci kar w tej materii bo nie ma za co. Jak słusznie zauważyłeś Kolejarz w PKP są/były gamonie, które wiele spraw zawaliły, przewaliły itp itd no i teraz są tego skutki. Pomijam Herkulesa, ale CPR to mogą skoczyć ... niestety w naszym Państwie jest tak, że "racje" ma ten kto płaci ... nawet jeśli nie ma racji. I tu mamy taką sytuację ... no i Nokia, konsorcjum i CPR musi to wyjasnic, przewalczyć i osiagnąć ... a na to potrzeba niestety czasu i trzeba się pomęczyć i dlatego jest jak jest, ale bedzie dobrze no nie?
Czy macie inne informacje tam gdzie siedzicie? Bo że obaj koledzy z jednej stajni jesteście to jak 1+1=2 (i jeszcze Lolek)
Ja nie wiem że według naszych trolli spadkowych najlepiej by było jakby PKP PLK doprowadziło do bankructwa Nokii i wszystkich spółek w konsorcjum a potem oddawał wszystkie te 9,4 mld zł dotacji na:
Na wdrażanie systemów ETCS i GSM-R w ramach dedykowanych temu projektów przyznano spółce PKP PLK dofinansowanie UE w kwocie ok. 9,4 mld zł.
Tak się nie stanie, ale kto wie może nasze Trolle "posiadają" takie fałszywe informacje że PKP PLK zerwie wszystkie umowy, oddadzą wszystkie dotacje i zbudują wszystko za własne pieniądze bo zbudować ten europejski system zarządzania ruchem na kolei muszą.
No proszę Qbq już wie, że CPR nie zapłaci kar, chociaż do zakończenia sądowego sporu jeszcze długa droga... tylko, że czasy bezprawia w Polsce się skończyły, przynajmniej narazie.
Marku mój współnikowcu tak "udowodniłeś" nam że Compremum zapłaci kary ...i czy w związku z tym mógłbyś zacząć sprzedawać akcje ? Wybacz ale 6 szuk sprzedaży od rana troszkę rozmija się z waszą narracja trolli spadkowych jak bardzo jest źle z tym kontraktem dla PKP PLK ach i nie zapomnijcie o waloryzacji tego kontraktu dla Compremum na razie 10% z 720 mln zł a docelowo kontrakty na drogi już są waloryzowane o 15% i w kolejnictwie też to negocjują firmy takie jak Budimex by waloryzacja była taka sama.
Może spróbujcie kupić pakiet nie na sztuki a kwotowo. 50k zł wystaw kupno to zacznie się przebitka i wrócimy na właściwą drogę. Jeśli technologiczne projekty będą realizowane z KPO a CPR je posiada to jest zarobek. A tak przy okazji Co trzeba mieć w głowie by na spadkach sprzedawać i uśredniać. Ale jest to tez pomysł by zrobić stratę na początku roku i odbić pod koniec. Jest to sposób. Powodzenia
Przykro mi kiedy was prosiłem o transakcje pakietowa nie chcieliście mi sprzedawać.
Teraz kupuje sobie po kawałku jak już pisałem do wyników mam czas. Dajecie mi łapki w dół bo kupuję od was akcje których nie chcecie mieć ? Ciekawe...
Wreszcie jakiś logiczny wpis kolegi POP :) Przepraszam innych logicznych kolegów :) Odnoszę sie do naszej ferajny malkontentów ... wiem, wiem CPR zaraz padnie, zapłaci kary, nic nie dostanie i jeszcze mu wezmą i pozamiatają i będzie porządek, prawda?
To zapewne zacznie się od bankructwa Nokii potem wszyscy konsrcjanci padną a PKP PLK grzecznie odda całość 9,4 mld dotacji.... by po jakimś czasie...
...Ogłosić znów przetargi na ETCS, GSM-R tym razem już bez dotacji bo projekt cyfryzacji kolei w Europie już się zakończył, Przetarg na GSM-R tym razem wygra Kapsch z najdroższą oferta w historii !! Przecież to logiczne według naszych trolli spadkowych !!
No cóż niewiele mogłem już kpić w drugiej części dnia poustawiałem zlecenia zakupu w okolicach minimum i czekałem razem z innymi. Po prostu zabrakło już frajerów zrzucających akcje aż do 1,905 ale wiem że jutro lub nawet w przyszłym tygodniu się poprawicie !! Mi się nie pali do wyników daleko. Dzisiaj dziękuję za te akcje które mi do godziny 14:00 sprzedaliście.
Bredzisz człowieku. Wpierw piszesz, że było 14k akcji do zakupu, a później, że niewiele mogłeś kupić w drugiej części dnia. Zdecyduj się wreszcie czy kupujesz czy tylko gadasz.
~Marek odpowiada ~Koleś 2024-02-21 16:35 IP 77.111.245.*
Skoro cały czas sprzedajecie to dlaczego 14k akcji czeka na zakup od minimum na poziomie 1,905 w górę ???
Sypać w dół a nie wykupować po 1,93 !!
Spokojnie do wyników mam czas jeszcze nasze Trolle spadkowe aktywnie dzialają i wymyślaja afery o frajerów łatwo tak jak dzisiaj sprzedawali nawet po 1,905-1,91
Witam Ożywione forum to znaczy że albo jest panika albo ludzie dostali roczne premie i trzynastki więc chcą jak najtaniej kupić. Małe pakiety mogą o tym świadczyć. Firma czeka na dofinansowanie a my czekamy na podbicie i powrót do normalnego kursu. Strata na początku roku jak ktoś pisał jest taktycznym zagraniem. Na wykresach długoletnich widać to doskonale. Trzeba czekać i nie panikować. Jeśli miałoby być źle to pierwsi członkowie rady nadzorczej sprzedali by swoje udziały i z godnie z prawem publikacja by nam to pokazała. Jest stagnacja udziałowców i odkupowanie od panikarzy. Stara zasada Gumisiów mówi. Jak nie sprzedałeś to nie straciłeś. Jeśli będzie wchłonięty pakiet za 100000zł to można się zastanawiać. Pozdrawiam