Witam
Mam pytanie odnośnie dokładnego obliczania wysokości dopłaty w programie rodzina na swoim.
Od jakiegoś czasu próbuje się dokładnie dowiedzieć jak to jest wyliczane.
W telewizji i w instytucjach "finansowych" (czytaj pośrednicy) zawsze dostawałem odpowiedz typu:
-to jest połowa odsetek albo tu mam taki kalkulator i tak mi wychodzi.
Trochę na ten temat czytałem w Internecie gdzie znalazłem takie odpowiedzi:
1. Wysokość kwoty dopłaty wyliczana jest nie na podstawie konkretnego kredytu, a według stopy referencyjnej ogłaszanej co kwartał przez Bank Gospodarstwa Krajowego. Na pierwszy kwartał 2009 r. ustalono stopę referencyjną na poziomie 8,64 procent.
lub
2. Dopłaty przyznawane są na okres 8 lat i stanowią równowartość 50 procent kwoty odsetek naliczonych według stopy referencyjnej. Obliczana ona jest na podstawie trzymiesięcznej stawki WIBOR powiększonej o 2 punkty procentowe.
ten drugi punkt znalazłem właśnie na stronie bankier.pl
Z moich informacji (czytając wprowadzoną ustawę) to dopłata procentowo wynosi: średni wibor z ostatnich 3 kwartałów podzielony przez dwa plus 2 %.
Po tych wszystkich odpowiedziach i moim stanowisku jestem trochę zaniepokojony, ponieważ 0,5% w jedną stronę czy drugą to są niemałe pieniądze a nikt na 100%nie jest w stanie odpowiedzieć jak to tak naprawdę się oblicza.
Zacytuje jeszcze odpowiedzi kilku pracowników "pośredników "finansowych" po stwierdzeniu jak według mnie oblicza się dopłatę:
-ja jeszcze nie wiem dokładnie w przyszłym tygodniu mamy szkolenie z PKO
- nie moge udzielić odpowiedzi ale zapisze sobie i jeżeli będę znał odpowiedz to zadzwonię ( przez dwa tygodnie nie otrzymałem odpowiedzi po czym sam zadzwoniłem ale też nie otrzymałem odpowiedzi)
- tu mi tak wyszło ale jeżeli Pan chce to możemy obliczyć ( po minucie zastanowienia Pan się wycofał z wyliczania bo nie wiedział jak to zrobić)
itp.
Musze powiedzieć, że z przeraża mnie brak kompetencji pracowników instytucji finansowych.
Prosze raz na zawsze rozwiać moje wątpliwości.
Kłania się Ciekawski Marcin starający się o kredyt Rodzina na Swoim.
Dzień dopbry. Dopłata do odsetek obliczana jest na podstawie stopy referencyjnej. Jej wysokość to 50 proc. odsetek od kredytu udzielonego na 50 mkw mieszkania lub 70 mkw domu. Jeśli powierzchnia jest większa (do 75 i 140 mkw.), to podstawa naliczania jest mniejsza o relację powierzchni rzeczywistej i korzystajacej z dopłat. Klient zapłaci w banku odsetki obliczone jak dla oferty komercyjnej pomniejszone o wysokość obliczonej na powyższych zasadach dopłaty. Dopłaty nie ustali Pan z góry procentowo, gdyż jej wysokość zależy także od powierzchni, stąd rozbieżności i problemy w obliczeniu faktycznej wysokości dopłaty, gdyż każdy przypadek trzeba określić indywidualnie. Pozdrawiam.
Niestety Pan również nie udzielił mi wiążącej odpowiedzi. Zostawmy ilość metrów albo może lepiej przyjmijmy że jest to 50 metrów. Co do wysokości (procentowej) dopłaty udzielił Pan odpowiedzi „Dopłata do odsetek obliczana jest na podstawie stopy referencyjnej. Jej wysokość to 50 proc. odsetek od kredytu udzielonego na 50 mkw mieszkania lub 70 mkw domu.”
Stopa referencyjna (stopa interwencyjna, repo) określa minimalną cenę, po jakiej bank centralny organizuje operacje otwartego rynku międzybankowego polegające na zakupie (repo) bądź sprzedaży (reverse repo)przez bank centralny krótkoterminowych papierów wartościowych w celu przywrócenia równowagi na rynku. Stopa referencyjna NBP na dzień 25 marca 2009 wynosi 3,75%
Czyli według Pana na dzień 25 marca 2009 dopłata wynosi 3.75%, ale jak ma się to do Pana stwierdzenia że jej wysokość to 50% od kredytu dzielonego…..???????
Wiec może przykład Jan Kowalski ma kredyt na 250 000 zł na mieszkanie 50m oprocentowanie to wibor3m i 2,5% marża. Czyli 4.27+2,5 = 6,77% i na dzień 26 marca dopłata wynosi 3.75?? Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości ponieważ po Pana odpowiedzi pojawiło się ich jeszcze więcej.