Całe roczne będą już w cenie ,
Wyniki roczne będą słabe ,
Q4 ceny prądu sięgnęły dna , dopiero w grudniu zaczęły odbijać i notują cały czas powolny wzrost ,
pytanie kto tak cały czas upycha papier w rynek ?
Co do wyników/prognoz i roku 2024 pisałem w wynikach po sprzedaży za styczeń 2024 ,
wyniki w cenie będą w maju przy kursie 6.50. Potem może spojrzymy bardziej optymistycznie. I ja w ta spółkę inwestuje od ponad dekady.. Zawsze cos im nie gra, retrospektywne podatki, obniżenie cen prądu, opóźnienia w inwestycjach...
To czego nie skasujesz zysku i nie zmienisz spółki? Pamiętam jak podałeś na forum kiedy akcje chodziły po 50 gr. Jesteś pewnie na niezłym plusie?! Ja mam sentyment do photona bo dał mi zarobić poważną kasę podczas hossy oze. Finalnie jednak dałem sobie spokój bo strasznie powoli idzie im skalowanie tego biznesu. Nie można się żenić ze spółką!
Trzeba kupować wtedy kiedy wszyscy psy wieszają ,
Wtedy kiedy wyniki dają niską bazę ,
Od szczytu przecena ponad 50%
Zakładam ze przychody w 2024 będą o co najmniej 50% wieksze niż w 2023
Na poparcie 1. Sprzedaż projektow w Polsce i Rumuni 2. Większy wolumen sprzedaży energii 3. Wzrost cen prądu .
Dodatkowo ekstra bonus będzie z cięcia stóp procentowych w eurolandzie ,
Zakładam ze EBC zetnie stopy w tym roku o 0.5 - 1 pkt procentowy ,
zgoda we wszystkich punktach ale jeśli maja Feed in tarrif (w niektórych lokalizacjach) to rynkowe ceny prądu nie sa aż tak dużym bonusem/ ale i czynnikiem ryzyka
Zakładam ze sprzedaż w Polsce powinna pójść sprawnie ,
Nie mam pojęcia natomiast o jakich pieniądzach jest mowa ,
Jakoś ma dniach Nobel powinien opublikować tradycyjnie swój raport , oczywiście nie jest wyznacznik ale poczytaj zawsze warto ,
Czy przebije 8 i poleci ?
Czy będzie to może punkt zwrotny ?
Masz powyżej napisane , skąd i dlaczego były spadki ,
Powyżej tez jest napisane dlaczego uważam że jest to czas na akumulacje ,
Co do Gorgia to czerwona kartka za opchnięcie pakietu menagerskiego w rynek kiedy już wiedział ze rok 2023 jest stracony ,
Czy będzie na spółce 18 zł ? Może kiedyś ,
ale 13 zł w tym roku wydaje sie być już całkiem realne ,
Trzeba poczekać za 3 tygodnie bedxie raport sprzedaży za luty ,
nie sądzę żeby technika miała tu cokolwiek oznaczać. Tu decydują ceny prądu. Jak pójdą w górę to cena pen może oscylować nawet w okolicach 60 zł (prognoza oszołomów). Jeśli ceny będą niskie to może być nawet plajta.
Jak najbardziej kluczowe są ceny prądu następnie wysokość stóp procentowych w eurolandzie ,
Mimo wszystko sporo osób gra też pod technikę czy wskaźniki wyprzedania, kraczące itd .
Na TGE możesz
Dziś nie było spychania na siłe i na koniec tradycyjne PKC tylko na S
Pisałem dzisiaj o technice jak ktoś gra pod AT to dziś piękna sesja techniczna
Bardzo ważne będą wyniki sprzedaży za luty to niestety dopiero będzie wiadome w połowie marca ale jeżeli będą one podobne do styczniowych to bardzo ale to bardzo dobrze rokuje ,
oczywiście być może jest to tylko niepoprawny optymizm ale najgorsze za nami ,
W poszukiwaniu rynkowych szans na ponadprzeciętne stopy zwrotu stawiamy w marcu na branżę OZE. Odblokowanie środków z KPO zachęca do większej ekspozycji na spółki z tego sektora bowiem, tylko w części dotacyjnej na zieloną energię i komponent RePowerEU, Polska otrzyma z UE 8 mld euro, a z pożyczek kwota jest jeszcze 4 razy większa. W agresywnym portfelu stawiamy zatem na cztery spółki z GPW związane z sektorem, którym dajemy taką samą wagę: Columbus, ML System, Photon Energy i Onde. Jeśli ich zdołowane w ostatnich latach kursy mają odbić, to teraz może być ten moment - argumentuje zespół Bankier.pl
Fundusze dobrze o tym wiedzą, ale mają czas w przeciwieństwie do akcjonariuszy mniejszościowych, którzy nieraz muszą sprzedać część swojego pakieciku. Na ML system jest podobnie zachęcam do analizy tej spółki, ale raczej nie z perspektywy forum bankiera... :)