Obecnie jednak akcje Gobarto biją absolutnie rekordy dekady, ponieważ od 15 lat lat nie przekraczały granicy 10 zł. Inaczej mówiąc, akcje Gobarto ostatni raz przekroczyły granicę 10 zł, w dół, w październiku 2007 r., po czym przez kilka lat firma była spółką groszową.
To jest ewidentne niedouczenie/manipulacja
10PLN w 2007 to dzisiejsze 100 PLN po resplicie: https://charts.stockwatch.pl/chart/zelcJX6JEeWjnKD220ppg
Akcje w 2007 byly po 140PLN w pazdzierniku jak podaje autor spadly ale ponizej 100PLN a nie 10!!
Jezeli autor nazywa spolke groszawa przez kilka lat to nalezy uznac ze obecnie mamy cene w oklicach 3PLN przed resplitem co tylko pokazuje jak niedowartosciowana jest ta spolka...
Takze panie autor do rekordow dekad nam jeszcze duzo brakuje 30 vs 147. Spolka szoruje po swoim dnie nieustannie od dekad, czekamy na uczciwa wycene...
Siejesz zamęt ~iii. Już ci to kiedyś tłumaczyłem, ale nie wiem dlaczego do ciebie to nie dotarło(?). Wykres na stooqu jest poprawny i uwzględnia scalenie akcji 10:1, Scalono akcji z 278 002 290 do 27 800 229. Zrobili to po to, by GOBARTO nie było spółką "groszową" i pewnie z wielu innych powodów (min. sterowania kursem), ale nie chce tego analizować. Dzisiejszy kurs przed scaleniem akcji wyglądałby na 3,15zł. Wyjaśniam Ci to ostatni raz, bo widzę ze inni mocno opierają swoje zdanie na bazie Twoich postów.
Loczo zadam tylko jedno pytanie, który wykres jest prawdziwy?
1. Portal bankier.pl, ustaw sobie interwał "tygodniowy" i okres "max" -> górka powinna być pokazana na przełomie 2006/2007 na poziomie 300 PLN a nie 30 PLN. https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GOBARTO#
W indywidualnym profilu mojego BM jest: historyczna wycena PKM DUDA to 18,79 zł (wartość przed scaleniem) a było to 6 grudnia 2006r. Czyli po scaleniu 187,9zł, co na wykresie ze stooq.pl widać, że jest poprawnie. Według mnie bankier i stockwatch nie zaktualizowali poprawnie metadanych.
Na dzień dzisiejszy kurs 30 PLN to kurs zaniżony 10 krotnie względem szczytu jaki był na przełomie 2007/2008. Loczo rozumie? Dloatego na bankierze wykres jest od czapy
spokojnie, różnica wynika z tego że niektóre serwisy uwzględniają prawa poboru w przeliczaniu historycznego kursu, a inne nie na gobarto były następujące operacje:
Kurs zamknięcia 27/11/2006 wynosił 29.20 (na dzień dzisiejszy 292 PLN po tych wszystkich operacjach na Dudzie) I do tego właśnie poziomu 292 PLN trzeba odnosić się z poziomem dzisiejszego 30 PLN (mówiąc wprost dzisiejszy kurs jest 10 krotnie niższy niż ten z 27/11/2006) Także nie wiem kto w ogóle myśli o oddaniu spółki za 1/10 ceny PRZYPOMINAM ZE CENA NOMINALNA NA CHWILE OBECNĄ TO JEST 100PLN A NIE 10PLN
Napiszę tak by wszyscy zrozumieli (bez określeń giełdowych) W 2005 roku spółka Duda podzieliła akcje tak że za 1szt otrzymano 10szt , (cena wtedy wynosiła około 121,50zł i po podziale akcjonariusz mający wcześniej 1 akcję miał 10 akcji po 12,15zł W 2014 roku spółka Duda (Gobarto) scaliła akcje tak że za 10szt otrzymano 1szt (cena wtedy wynosiła około 0,60zł i po podziale akcjonariusz mający wcześniej 10 akcji miał 1 akcję w cenie 6zł. Czyli był podział i scalenie To że wykresy pokazują błędnie to fakt gdyż na ta chwilę jesteśmy po podziale i scaleniu czyli w tym samym miejscu co w 2005 roku. Dla jasności przykładowo jeżeli ktoś w lutym 2005 roku kupił 100 akcji i nic z nimi nie robił przez pozostałe lata to obecnie ma też 100 akcji. Na wykresach powinna być pokazana cenna z grudnia 2006 kiedy akcje były po prawie 30zł, na obecną chwilę po scaleni w 2014 odpowiada to sumie 30zł x 10 = 300zł. Czyli wliczając podział i scalenie akcji to najdrożej Gobarto kosztowało w grudniu 2006 roku i było to prawie 300zł. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to niech sam prześledzi kursy nie zapominając o Splicie i resplicie. Tabele tylko wprowadzają ludzi w błąd.
a mowiac wprost i krotko, obecna cena 1 akcji ma sie nijak do wartosci godziwej i jest wyjatkowo haniebnie niedoszacowana gdyz godziwa cena jest trudna do zaakceptowania przez wiekszosciowego akcjonariusza Cedrob..
Zastanawiam się czy może w plotce o tym, że Cedrob chce się sprzedać nie ma więcej niedokładnych informacji. Może chcą sprzeda tylko Gobrato? W cenie 8mld. Wtedy wycena jednej akcji to okolice 300 PLN.
Rynek nie boi się. Tutaj nie ma warunków do swobodnego ukształtowania się ceny rynkowej -więc nie ma rynku!!! Jest jeden kupujący, który wyspecjalizował się w przejęciach za bezcen. Nikt nowy nie wejdzie bo ryzyko związane z uregulowaniami prawnymi jest zbyt duże bo może zaraz ogłosi wezwanie, albo jakiś dodruk akcji, a może trzeba będzie kisić kolejne 10 lat bo gra na wymęczenie. Dwa sposoby na określenie ceny: wycena niezależnych biegłych, albo sprzedaż akcji przez Cedrob na giełdzie(ciekawe czy oddaliby akcje Gobarto za 30zł??). Będzie dobrze trzymać i czekać, ewentualnie dobierać...
Ludzie jestem na tej spolce od czasów sprzed wspomnianego wzrostu na te fikcyjne kilkaset zł i mówię to z pełną odpowiedzialnością ta spółka nigdy ale to nigdy nie przekroczyła 50zl nie chce wdawać się w dokładne podawanie kursu. W każdym bądź razie wykresy pokazujące kilkuset zł szczyt to ściema fikcja to powinno być karane. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać tym bardziej osób które tu powielają to kłamstwo i wmawiają innym. Twardziele którzy tu zostali od tamtych czasów a wiem że są tu tacy wiedzą że były splity które namieszały w obliczaniu wykresów. Tym bardziej jak ktoś pisze że teraz 30 to jak kiedyś 300 NIE splity prawa poboru rozwaliły racjonalny fundamentalny sposób godziwej wyceny 1 szt akcji. W moim mniemaniu to było też celowe działanie. Nie słuchać bredni. Tylko tych którzy tu są od chwili kiedy Maciej Duda i jego spółka zdobyli tytuł spółka roku. Pozdrawiam tych którzy wiedzą jak było na własnej skórze.