Do czego wam potrzebny kurs euro ?
Ja miałem zyski z giełdy i dywidendę już wyliczoną w pit 8C który dostałem z biura maklerskiego i według niego złożyłem pit 38.
Przecież każdy tak ma czy się mylę ?
Najpierw jest przelew w euro zaksięgowany, następnie przewalutowanie, a potem odjęli prowizję. Wszystko jest w historii finansowej konta.Też mam w złotych, ale jeżeli będzie kolejna dywidenda to już dowiadywałem się i można dodać konto walutowe. Dokonuje się też dyspozycji walutowej (jakoś tak się nazywa) i wtedy nie mogą przewalutować, bo przecież możemy handlować na różnych giełdach na świecie.
Ja bym tak sprawdził. wykaz osób z akcjami których spółki mają siedzibę gdzie sie nie płaci podatków od dywidend i sprawdził czy zapłaciły podatek. Jakiś algorytm może to ogarniać masz kilka spółek z gpw plus spółki z UK w Polskich DM. Gorzej jak ktoś ma np na ibr ale też tak mi się wydaje że to idzie przez polski dm. Bo mi ibr wypłaca dywidendy w zł ze spółek z Gpw.
Tylko jeśli otrzymałeś dywidendę w euro, ale zazwyczaj bank chce zarobić na przewalutowaniu i wypłaca w PLN. Dlatego rozliczasz dywidendę w PLN. Można też wymagać wypłaty w euro, ale wówczas bank skasuje cię za wykonanie przelewu w euro. W takim wypadku przeliczasz w €.
Rozmawiałem z bankiem PKOBP i w opłatach i prowizjach pani znalazła po konsultacjach, że przelewy SEPA na terenie unii europejskiej są za darmo. Więc gdy przeleję dywidendę w euro na swoje konto nawet do banku zarejestrowanego na Litwie nic mnie to nie wyniesie.
Dzięki zEurofaktor .
A z kąd skarbowy będzie wiedział że dostałem dywidendę ?
Czy z odpowiedniego pita który Astarta wysłała do skarbowego odnośnie wypłaty dywidendy ?
I każdy kto otrzymał to jest tam ewidencjonowany ?
Możesz nie płacić ale jak skontrolują to będzie kara. Bierzesz kurs euro 4.4633 dzielisz na 2 bo pół pół euro dywidenda na akcje mnożysz raz liczba akcji i wynik mnożysz raz 0.19 i tyle ile wyjdzie płacisz do US chyba w pit 8c.
Wiele osób które miały niewielkie ilości akcji Astarty i dostały dywidendę na rachunek i nie zauważyły nawet bo robią dużo transakcji to może przegapić zapłatę podatku.
Poza tym ja też sądziłem że jak dostaję pit 8c to już wszystko jest tam ujęte.
Nie mam pojęcia jak Urząd Skarbowy to wyłapuje ?
w xtb nie jestem w stanie sprawdzić za ile akcji dostałem dywidendę. Oczywiście mogę sobie przeliczyc ale jeżeli zabrali coś za przewalutowanie to co do 1 akcji nie obliczę
nie da się policzyć co do 1 akcji bo nie wiesz w jakiej cenie przewalutowali. Ja i tak poradziłem sobie dodatkowym plikiem "raport podatkowy 2023" z xtb gdzie miałem zagraniczne transakcje i podane rubryki w które miałem co wpisać ale co ciekawe pisze tam że w kolumnie 46 pita też mam kwotę zapłaconego podatku za granicą, choć wychodziło mi w momencie otrzymania dywidendy jakby nic nie pobrali
Rumun jak masz my found wersję płatna to przelicza idealnie. A raport zaciągasz z pliku u maklera tak że 10 minut pracy. Jedyny błąd to wylicza 15% u źródła ale to sobie dodasz kwotę. Namęczyłem się ręcznie tu i na asbis i zgadza się co do grosza czy tam dwóch. Nowy masz zły dzień kursu walut. Bierzesz ten co podaliśmy wyżej dzień wpłaty na konto minus 1 dzień. Czyli to był chyba 15 czerwca.
Eurofaktor - powiedz czy dobrze zrobiłem ?
Pierwszy raz rozliczam dywidendę.
Zrobilem tak :
31.05.2023r ( dzień w którym trzeba mieć akcje aby dostać dywidendę) miałem 6990szt x 2.2317 zł ( 1/2€ z dnia 15.06.23r) = 15599.58 zł.
Po zaokrągleniu 15600zł x 19% = 2964zł ( tyle muszę zapłacić podatku).
Ale w pit 38 w pozycji 22 wpisuję kwotę 15600zł do opodatkowania - prawda ? I sumuję razem z pierwszą rubryką ( zysk z akcji ) i wszystko razem x 19 %.
Cypr. Tu masz listę
://www.sii.org.pl/17100/ochrona-praw/biezace-interwencje/afera-kernel-holding-wkracza-w-2024-r-inwestorzy-nie-daja-za-wygrana.html?fbclid=IwAR07qfkFRDV4n9_5DtZST7isYoRCagIZiD-JgVJY9SrbnLRmJVe4yUUNtN4
6990 szt. *0,5e= 3495e*4,4633 zł/e=15599,23 zł*19%=2963,85 zł podatku. Tyle że wpisujesz w pole 45 pitu. (1-5) ustawy nr 4 mówi o dywidendach w obcych walutach
Jest odpowiedź z US. Dywidenda przeliczona i wyplacona odrazę w złotówkach podatek od tej kwoty. Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt w sprawie waluty w jakiej należy obliczyć podatek dochodowy od otrzymanej dywidendy.
Uzyskane przez Pana dochody jak i ponoszone z tego tytułu koszty w walucie obcej, między innymi z wypłaconej Panu dywidendy, wykazuje się w rocznym zeznaniu, po ich uprzednim przeliczeniu na złotówki. Podatek dochodowy zawsze wyrażamy, jak i wpłacamy w walucie polskiej. Biorąc pod uwagę, że wypłacona Panu dywidenda została od razu przeliczona na złotówki i w taki też sposób powinien Pan przeliczyć podatek dochodowy z tego tytułu.
Tak, od kwoty w zł która wpłynęła na konto maklerskie. Zabrali za przewalutowanie i teraz od tego co zostało 19% podatku. Ja mam podkładkę, reszta też może spytać w swoich US.