• raport k/k: wynik na sprzedazy +597% & EBITDA +113% & zysk netto +170% Autor: ~rotua [51.148.3.*]
    raport REWELKA przy takim otoczeniu rynkowym i sentymecie w PL !!!

znaczna poprawa wynikow IV-kw 2023 do IV-kw 2022 a rok do roku tez calkiem niezle przy takim otoczeniu rynkowym. te wyniki to baza do akumulacji akcji.

• Re: raport k/k: wynik na sprzedazy Autor: mlody9 [83.8.71.*]
    Czytaliśmy chyba różne dokumenty ;) Jeżeli chodzi o Makolab, to dziwnym trafem koszty usług obcych i wynagrodzenia nieomal zawsze rosną tyle samo co przychody. Wielka firma IT 72mln przychodów i niecałe 3mln zysku. :\ drugiego PGS'a to z takim podejściem nie będzie. Może ktoś kupi całą firmę to cena w wezwaniu trochę podskoczy.
  • Re: raport k/k: wynik na sprzedazy Autor: ~Butte [5.173.144.*]
    nie trawię tej spółki, zarządu, który nie ma wizji, nie chce ostro działać, tylko jest zadowolony z miernoty (liczę na zmianę prezesa i wprowadzenia jakichś wymiataczy sprzedażowych), to jednak IV kwartał był dobry i w sumie w trudnym roku zwiększyli o 1mln zysk na sprzedaży. Akurat koszty: usługi obce i wynagrodzenia spadły o 10% rdr, a przychody o 1%. Wtopa jest na kosztach finansowych: czyżby na niewiadomo po co posiadanych EUR? i zagrożonych zapłatach od klientów.
    Generalnie to wynik jest dobry lub bardzo dobry, bo raczej oczekiwania były, że będzie kicha przy tym kursie EUR, a dają radę być OK rentowni
  • Mlody zakup okulary Autor: ~rotua [51.148.3.*]
    Nie dowidzisz czy jestes patentowanycm leniem i nie czytales raportu ?

Strona 14 dokumentu ponizej i sekcja Podsumowanie Wynikow Finansowych z tabela 5 i 6.

https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2024-02/0000156489_202402140000151618.pdf

Wynik na sprzedaży tys. zł 1832 v 263 ==>> 597%

Zysk (strata) netto tys. zł 236 v 87 ==>> 170%

• Re: Mlody zakup okulary Autor: mlody9 [83.8.71.*]
    Wszystko widzę, ale siedzę tu ze zmiennym stanem posiadania od 2012 roku i w tym czasie tak na szybko:
    przychody 12 000 -> 72 000 - czyli x6 - bez uwag, tak trzymać :)
    zysk netto 1 000 -> 2 200 - czyli nieco ponad x2 - bez komentarza
    Bywały lata gdzie z 45mln przychodów wychodziło 4,5mln zysku. Teraz z 72mln udało im się wyciągnąć 2,2mln.
    Firma potrafi zarabiać, ale ostatnio jej mocno nie wychodzi :\
    jak wystawię wszystkie faktury sprzedażowe w grudniu, a dostanę wszystkie rachunki w styczniu, a w zeszłym roku zrobię odwrotnie.... ;) Patrz szerzej R/R przez co najmniej 3, 4 lata. Jakby trzymali ROE to powinno być około 7mln zysku, a nie 2mln. Gdzie się podziało 5mln? We wzroście usług obcych? Nie wiem. Może faktycznie teraz na firmie IT ROE to tylko kilka procent? Resztę spółek mam z zupełnie innych sektorów.
    Pozdrawiam :)

• Re: Mlody zakup okulary Autor: mlody9 [83.8.71.*]
    Ad vocem - tak na szybko sprawdziłem dla sektora za 2023 wyskakuje mi 0,3%, a inne firmy też w okolicy 3%.....
    Nic dziwnego, że nie mam ekspozycji na sektor ;p
    Innymi słowy trzeba czekać na lepsze czasy i wyższe ROE w sektorze. Jeżeli powtórzy się taki rok, jak np 2019 czy 2020 przy tych przychodach to powinniśmy zobaczyć dwucyfrowy kurs. Kiedy to będzie?

[x]
MAKOLAB -0,80% 4,96 2025-09-18 16:29:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.