Leonarto Funds SCSP, który posiadał na NWZ 1 650 620 akcji Genomtec S.A., z których przysługiwało 1 650 620 głosów, co stanowiło 48,00% liczby głosów na tym NWZ
i odpowiadało 13,47% ogólnej liczby głosów w Spółce
akurat dla tych co znają temat, to esalians powinien być rekomendacją, mieli ponad 5-proc pakiet w Scope. I kupowali go jak SCP chodziło po 20-50. Mieli wyczucie, doczekali 300
Wystarczy popatrzeć na ich udział w Synektiku i Genomtec. W Genomtecu większy. UDZIAŁ w kapitale. Podejrzewam ich o dalsze skupowanie. Po czasie okaże się.
... zaszły zmiany dla TFI Esaliens(stan na 31/10/2024). Konkretnie dla 10 największych udziałów spółek w portfelu (Esaliens Medycyny i Nowych Technologii). Ilość akcji dla GMT nie zmieniła się. Spadła natomiast wartość w wyniku akt. poziomu ceny. Natomiast TFI Esaliens sprzedał w całości SYNEKTIK (na 31/7/2024 stanowił on aż 4,23%, a wartościowo przebijał GMT). Teraz - jak i wtedy - GMT jest dalej nr 1 patrząc tylko na % udział. Na 1 miejscu pojawił się XTB z udziałem 6,57% a GMT spadło z 4,98% na 3,87% / 31/7 vs. 31/10). Jednak - jak napisałem powyżej - zachowali taką samą ilość akcji. Zatem akt. posiadają 3 spółki Bio- Medtech (z Synektikiem były 4). Pozytywne jest to, że pomimo spadku wartości portfela GMT z 6,31 mln. na akt. 3,70 mln zł (31/7 vs. 31/10) TFI Esaliens zachowuje dalej pokaźny portfel z GNMT jako nr 1 spośród spółek z tej branży. Czyli widzą potencjał i nie rezygnują z niego.
ty helpi to jestes niezly filut siedza na 40 proc stracie bo widza potencjal to ci objasnie siedza bo nie ma plynnosci ja w okolicach 9,50 pozbylem sie 9 tys genomtecu i naprawde musialem 3 dni sie gimnastykowac coby kursu nie zwalic jakby oni chcieli sie pozbyc chocby niewielkiej czesci toby bylo ponizej 5 zl dawno
To prawda jest. Także miałam ten problem. Teraz jadą wirówką szukając kupujących na łapanie noży ale jak widać po kursie słabo im to idzie. Za chwilę rozmiana 7zl i 6 z przodu
Z portalu analizy "Bardzo słabo wypada też Esaliens Akcji Skoncentrowany FIZ, zwłaszcza że inwestuje on na GPW, gdzie kwitnie hossa. Dość powiedzieć, że w ubiegłym roku średnia stopa zwrotu funduszy akcji polskich przekraczała 35 proc., a najlepsze zyskały ponad 40 proc. W tym czasie Esaliens Akcji Skoncentrowany FIZ zarobił zaledwie 2,5 proc. W ujęciu od początku tego roku fundusz ten traci z kolei aż 7 proc., podczas gdy wszystkie główne indeksy na GPW są nad kreską (5-7 proc.). Fundusz charakteryzuje się niską dywersyfikacją: w skład portfela z reguły wchodzi 10-20 spółek. Na koniec czerwca 2023 r. (najświeższe dostępne dane) w jego portfelu znajdowały się akcje zaledwie 12 firm: 11 bit Studios, Instal Kraków, CCC, PCF Group, Captor Therapeutic, Ailleron, Pharmena, ML System, Medinice, Movie Games, Hipromine oraz Woodpecker.co. Te dwie ostatnie notowane są na NewConnect. Fundusz jest bardzo drogi - maksymalna opłata za zarządzanie wynosi aż 5 proc.