Biznesy OZE i kolejowy w najbliższym czasie nie będą miały istotnego wpływu na wyniki grupy. Decydujące znaczenie nadal może odgrywać istniejący już portfel zamówień.
W najbliższych kwartałach dla Compremum najważniejszym i najbardziej stabilnym źródłem przychodów pozostanie biznes usług budowlanych. „Wpływ na to będzie mieć zarówno istniejący portfel zamówień, jak i sytuacja w pozostałych segmentach naszej działalności. Mamy również nadzieję, że klimat na rynku budowlanym będzie się stopniowo poprawiał, m.in. w związku z oczekiwanym uruchomieniem przez Unię Europejską środków z KPO” – informuje Compremum.
Portfel zamówień Spółka dodaje, że kolejne miesiące upłyną pod znakiem kontynuacji kontraktów budowlanych oraz budowy portfela zamówień. Zarząd zamierza poszukiwać kolejnych interesujących kontraktów w obszarze budowy infrastruktury teletechnicznej oraz innych robót instalacyjnych, w tym rurociągowych.
W całym ubiegłym roku wpływ na kondycję grupy Compremum miały rosnące koszty prowadzonej działalności. To m.in. konsekwencja wysokiej inflacji oraz wzrostu kosztów wynagrodzeń. „Szczęśliwie inflacja maleje i mamy nadzieję, że pozwoli to na ustabilizowanie cen kluczowych materiałów oraz cen nośników energii i paliw. Spółka prowadzi również działania zmierzające do redukcji kosztów stałych, by przeciwdziałać wpływowi tych negatywnych czynników w swoim otoczeniu” – podaje Compremum. Jednocześnie przyznaje, że jako grupa działająca na rynku zamówień publicznych jest uzależniona od planów inwestycyjnych zamawiających oraz od rozkładu nakładów inwestycyjnych ujętych w planach rządowych, w tym m.in. programie „Polityka energetyczna Polski do 2040 roku”. Ponadto firma dzieli niepokoje analityków, że faktycznie inwestycje na rynku budowlanym przyspieszą dopiero w 2025 r. Cieszy za to coraz bliższa perspektywa uruchomienia funduszy unijnych dla Polski.
Stopa zwrotu IV kwartał był dla Compremum okresem wzrostów. W biznesie budowlanym kontynuowano realizację dwóch dużych kontraktów: dla IKS Solino i PKP PLK. Były też umowy o mniejszej wartości. Ponadto w odniesieniu do kontraktu z PKP PLK kontynuowano rozmowy, których celem jest zwiększenie wynagrodzenia za jego realizację. Compremum przyznaje, że biznes OZE rozwija się wolno. Tym samym w najbliższym czasie nadal nie będzie miał istotnego wpływu na wyniki grupy. Wreszcie w ramach biznesu kolejowego spółka prowadzi rozmowy z PKP Intercity dotyczące rozliczenia kontraktu na modernizację 14 wagonów. „Mamy nadzieję, że rozmowy te powinny doprowadzić do porozumienia w trakcie 2024 r. Niemniej ze względu na ten spór spółka przekierowuje zasoby na inne segmenty, które charakteryzują się wyższą stopą zwrotu oraz większą przewidywalnością budżetów realizowanych projektów” – podaje Compremum.
Po trzech kw. ub.r. grupa wypracowała 244,5 mln zł przychodów i 34,9 mln zł zysku netto. To wzrosty r./r. odpowiednio o 46 proc. i 97 proc. Od dłuższego czasu kurs akcji spółki znajduje się w trendzie spadkowym. Ostatnio rynek wycenia je poniżej 2 zł.
Konkretnie i bez mydlenia.
Z koleją na razie dać sobie spokój dopóki nie uruchomią dla nich kasy.
Z OZE będzie jak będzie.
Roboty budowlane specjalistyczne - tu się zgadzam.
Szkoda że cicho o fabryce... tu się słowem nie zajakneli :(
Koszty ograniczać (to nasze bałwanki???)
Ps Czemu "śmieć" nie spada (miał kosztować 1zl).
Wczoraj chciałem kupować za 1,93 to co rusz mnie przebijali na kupnie
To będą zrzucać śmiecia czy nie? :)
Ja jestem pozytywnie nastawiony i czekam z papierem i dokupuje
Wszystko jest jasne zostają w budowlance, fabryki nie bedzie, ani żadnego oze. Wyszli tez z wagonów czyli zamiast szumnej dywersyfikacji skupienia na kontraktach infrastrukturslnych. Tylko te trzeba jeszcze pozyskać
Qbk nie nie te barany będą jeszcze sypać w dół aż do wyników rocznych dopiero potem się zorientują że nie mają już akcji a firma dobrze zarabia złotówkę na akcję !!!
Dnia 2024-02-09 o godz. 15:11 ~Marek napisał(a): > Qbk nie nie te barany będą jeszcze sypać w dół aż do wyników rocznych dopiero potem się zorientują że nie mają już akcji a firma dobrze zarabia złotówkę na akcję !!!
zgadza sie bedo sypać do maja bo po wynikach się toto zawali jak obaco ile straty wyszlo za 4 kw.
Ce namawiałem Cię byś sprzedał mi w transakcji pakietowej choć 150k nie chciałeś a teraz się dziwisz ? Myślisz że tak łatwo jest kupić takie ilości akcji ?
Dnia 2024-02-09 o godz. 14:53 ~ce napisał(a): > Dnia 2024-02-09 o godz. 14:05 ~Marek napisał(a): > > Będziecie dzisiaj zrzucać po 10k ? > > pytal po 2,4 zł pytał po 2,2 zł pyrta po 2 zł bedzie pytał po 1,8 zł potem po 1,6 zł i po 0.8 zł też bedzie pytał!!!
Jeszcze dzisiaj nie koniec dnia. Będzie pytał zawsze, bo brak argumentów na wzrosty.