• Akcje serii K Autor: ~drobny [37.47.253.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_develia-dopuszczenie-i-wprowadzenie-do-obrotu-gieldowego-akcji-serii-k,64798209.html
    "Kurcze, nie lubię takich informacji.
    4.721.888x5zł=23,6mln (mało, a zarazem dużo...)
    Ktoś to musi kupić?
    Co to spowoduje?
    ps. A było tak pięknie..."

Czy ktoś to musi kupić? Nie, nie musi. To nie jest nowa emisja, która czeka na nabywców. Akcje zostały wyemitowane i już są czyjąś własnością. Te akcje dostały osoby o kluczowym znaczeniu dla spółki w ramach programu motywacyjnego. O tych akcjach wiadomo już od lipca 2021. O programie motywacyjnym można przeczytać np. tutaj:
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20210701/walne-zgromadzenie-develii-przyjelo-program-motywacyjny-na-lata-2021-2024

Takie programy motywacyjne ma mnóstwo spółek.

Dlatego nikt tego NIE MUSI kupować. A co to spowoduje? Nie wiem. Nie wiem, co z akcjami zrobią ich posiadacze. Czy będą chcieli sprzedać te akcje. Nie wiem. Ale po co pozbywać się akcji, za które spółka regularnie płaci po kilkadziesiąt groszy dywidendy? No chyba. że któraś z osób kluczowych, zamierza kupić pałacyk lub inną posiadłość. Tego nie wiemy.

Ale informacja zawarta tutaj
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/DEVELIA-Dopuszczenie-i-wprowadzenie-do-obrotu-gieldowego-akcji-serii-K-8690491.html
    nie oznacza, że te akcje muszą być sprzedawane.
  • Re: Akcje serii K Autor: ~drobny [37.47.253.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-zagadka,64802995.html
    "1.jaki zysk netto ,i jakie przychody powinna wykazać Develia w wynikach za 4Q2023r, aby powtórzyć wynik roczny za 2022r.
    Będą one publikowane w raporcie za 2023r, 29marca.
    Proponuje policzyć.
    A potem pogadamy......
    Ps. ja już policzyłem, potem pogadamy o "organicznym rozwoju"

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-emocje-to-ja-mam-przy-lowoeniu-ryb,64809793.html
    "1.zysk netto za 2022r wyniósł 410.264mln zł
    zysk netto za 3kwartały 124.873mln zł
    Aby powtórzyć zysk z 2022r spółka powinna wykazać zysk netto w 4Q2023r nie mniejszy niż 285.391mln zł"

Zysk netto za 3 kwartały 2023 - ok
    Zysk netto za rok 2022 - tu chyba jest pomyłka.

Powinno być
    Zysk netto za 3 kwartały 2023 - około 124,9 mln
    Zysk netto za rok 2022 - około 232 mln
    Czyli aby powtórzyć zysk netto za 2022 musiałoby być w 4 kwartale 2023 około 107,1 mln

I taki zysk za 4 kwartał 2023 jest jak najbardziej realny. Ja nawet sądzę, że będzie dużo wyższy. Wystarczy spojrzeć na liczbę przekazanych lokali.
  • Re: Akcje serii K Autor: ~X5 [83.21.135.*]
    Pamiętajmy o cenie kilku transakcji pakietowych- powyżej 6 zł. Moim zdaniem członkowie zarządu jeśli będą sprzedawać to w taki sposób.
  • Re: Akcje serii K Autor: ~Pablo [91.233.162.*]
    Można też porównywać po ludzku, czyli analogiczne okresy, a nie cały rok do 3 kwartałów
    Rozumiem idee, chęć pokazania ile zostało do wyrównania wyniku za poprzedni rok, ale po co tu spekulować.
    Tym bardziej, że wiemy, że przekazań było dużo, a ceny nieruchomości rosną jak poje.ane, więc wynik prawdopodobnie będzie tak jak kolega pisał co najmniej tak dobry, a może i lepszy niż w zeszłym roku.

Więc analogicznie - 3 pierwsze kwartały:
    2022 r - 49 548
    2023 r - 124 730 

I teraz niech sobie każdy odpowie, czy patrząc na przekazane lokale i średnie ceny za metr, wynik za 4 kwartał i cały rok będzie lepszy czy gorszy niż rok wcześniej.
    Naprawdę chyba jak ktoś inwestuje na giełdzie, to jest w stanie przeanalizować tak podstawowe dane, nie musi polegać na wypocinach i założeniach innych użytkowników tego forum?
    Dokładnie - w tych wypocinach chodziło o pokazanie, że niby tak bardzo dużo brakuje po trzech kwartałach, żeby wyrównać wyniki z 2022 roku. Tylko, że w 2022 wynik 4Q był wyższy niż łączny z 1,2,3Q. I wszystko wskazuje na to, że w 2023 było podobnie. Tylko, że w 2023 kwartały 1,2,3 dały w sumie zysk, jak napisałeś, wyższy niż kwartały 1,2,3 w 2022. I tak też zakładam porównanie 4Q2023 do 4Q2022. I wynik za cały 2023 moim zdaniem okaże się dużo wyższy niż w 2022.
  • Re: Akcje serii K Autor: ~Marcin [83.28.238.*]
    No to w końcu muszą być sprzedawane te akcje wprowadzone do obrotu, czy nie muszą?
    Na 5.20. jest opór jak smok
    Dnia 2024-02-07 o godz. 10:30 ~Marcin napisał(a):
    > No to w końcu muszą być sprzedawane te akcje wprowadzone do obrotu, czy nie muszą?

Który dokładnie fragment jest niezrozumiały? Bo ...

Na pytanie: "Czy ktoś to musi kupić?"
    Odpowiedziałem: "Nie, nie musi ... już są czyjąś własnością"

Ale oczywiście ich posiadacz może je sprzedać. Tak jak każdy może sprzedać i może kupić. Ja też mogę swoje sprzedać. I co z tego wynika, że mogę? Otóż wynika z tego, że ... wolno mi. A nie, że to zrobię.

I Pan może i Pani może ...
    W ostatnim zdaniu Pana wypowiedzi pisze Pan, że te "akcje muszą być sprzedawane"
    Napisałem:
    "Ale informacja zawarta tutaj
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/DEVELIA-Dopuszczenie-i-wprowadzenie-do-obrotu-gieldowego-akcji-serii-K-8690491.html
    nie oznacza, że te akcje muszą być sprzedawane."
  • Re: Akcje serii K Autor: ~Marcin [78.30.97.*]
    No to muszą czy nie muszą? Bo ja zalatany jestem.
    To zależy. Pan może, Pani może, a Marcin musi, bo zalatany jest.
    Ja nie muszę, za to trochę mogę. To drobny ma mętlik w głowie i pisze, że muszą, a nawet nie muszą
    "pisze, że muszą, a nawet nie muszą".
    Nie, nie pisze, że muszą.

Widzę, że potrzebny jest tłumacz. Zatem podaję tłumaczenie.

Napisane w języku polskim:
    "nie oznacza, że te akcje muszą być sprzedawane."

przetłumaczone na język polski - wygląda tak::
    "te akcje nie muszą być sprzedawane".

No wiem, to strasznie trudne jest. Cóż poradzić ...
    Ale w ostatnim zdaniu twojego pierwszego postu jedak muszą być sprzedawane.
    Jestem zbulserwowany.
    Powinieneś to zgłosić to KNF
    A ostatni mąż mojej pierwszej żony, mówi ... "tia ... dobre ..."
    Chciałem też zaproponować, żebyś ze zrozumieniem przeczytał ostatnie zdanie w moim pierwszym poście, ale cioteczny brat mojego dziadka ze strony mamy w ostatnim zdaniu swojej pierwszej wypowiedzi na ten temat, powiedział, że prawdopodobnie celowo udajesz, że nie rozumiesz. A wcześniej wspomniał, że jak chcę wiedzieć, dlaczego tę giełdę nazywają bananem, to mam poczytać, co niektórzy na forum z tego rozumieją, to wtedy wszystko mi się rozjaśni i to od pierwszego razu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.238.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Akcje serii K Autor: ~X5 [83.21.135.*]
    Nie muszą i jest mało prawdopodobne żeby były, chyba że pakietowo poza rynkiem.
  • Re: Akcje serii K Autor: ~Bbb [217.97.87.*]
    Nie muszą ale moga
  • Re: Akcje serii K Autor: ~Marcin [31.0.24.*]
    Ok ok tylko się nie denerwuj
[x]
DEVELIA 0,92% 10,98 2026-06-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.