• Pod co grać? Autor: ~Qaz [145.237.4.*]
    Skumulowana dywidenda za 2023 r w wielkości 6.40 zł na akcję jest tu nie do powtórzenia w najbliższych latach.
    Kolejne roczne wyniki (oczyszczone ze zdarzeń jednorazowych) z dużym prawdopodobieństwem nie przebiją 100 mln zł zysku netto.
    Poprzeczka została zawieszona bardzo wysoko.
    Strategia jest już znana i niczym nowym nie zaskoczą.
    Nie ma już pod co grać. Tylko spekulacyjnie - kupić na mocnych spadkach i wyjść przy najbliższym większym podbiciu.
    Za dużo jest tutaj zarobionych akcjami skupowanymi za bezcen w okresie paniki związanej z ogłoszeniem upadłości Spółki.

• Re: Pod co grać? Autor: ~wiatr_zdupy [77.65.97.*]
    Przypominam, dzisiaj się potykamy po bożemu i obyczaju wiejskiego, dając sobie ostro w s>>>, aż z d>>>, iskry się posypią.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~wiatr_zdupy [77.65.97.*]
    Jest dobrze, aż miło popatrzeć, jak z d>>>, iskry się sypią.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Anonim [84.17.52.*]
    Czy te spadki to wciąż realizacja zysków po bardzo dużych wzrostach, czy też dyskontowanie słabszych wyników w perspektywie co najmniej dwóch lat?
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Nowy [188.146.110.*]
    Aktualnie nie ma pod co. Wycena spółki wg mnie jest właściwa także czeka nas długi boczniak 28-33 zł aż jakieś info wyskoczy tylko czy na plus czy na minus ?
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Daro [213.134.169.*]
    Ja wyszedłem po ostatnim info Ksiazaka że kupuje w okolicach 40 bo to jest wg mnie największy antywskaznik. Już 2x mnie ubrał w wodpwckera powyżej 30 i bigcheese powyżej 40 teraz mu się nie dałem i na torpolu ( ponad 100% zysku odkąd kondziu wychodził )
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Anonim [89.149.22.*]
    Robi się tu Bumech bis..
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.65.100.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Pod co grać? Autor: ~M78 [77.253.4.*]
    Stek bzdur... spółka praktycznie bez długów... być może mega rozwojowa nie będzie natomiast spokojnie co roku 5-7 zł dywidendy wypłaci... konstrukcja akcjonariatu po restrukturyzacji jak najbardziej na to wskazuje... niska ilość akcji w wolnym obrocie... Polecam sobie porównać wyniki finansowe np. z Wittchenem - wypadają lepiej a ceny akcji bardzo zbliżone...

PS. To nie porada tylko moja opinia... posiadam obie spółki...
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Nowy [213.134.163.*]
    A jaką mają politykę dywidendową ? Mają jakiś zapis np że 50 albo 75% zysku idzie na dywidendę ? Bo trzeba założyć że będą zarabiać 60-80 mln rocznie to jaka może być z tego dywidenda ?
    Ogólnie nie powiem jaka będzie polityka dywidendowa (nie wiem)... może właśnie ta NIEWIADOMA kształtuję cenę obecnie... w akcjonariacie są dwa fundusze które to zawsze będą cisnąć na dywidendy... jest to zaleta...

PS. To nie porada... każdy decyduje sam w co inwestuje...
  • Re: Pod co grać? Autor: ~stolcgenerallisimus [77.65.100.*]
    Przypominam, godziwe c/z dla tej spółki to 1,5, a nie 2 jak do tej pory ,przecież gołym łokiem kakałowym widać ,ze spółka przewartościowana.
    Dnia 2024-03-18 o godz. 16:30 ~stolcgenerallisimus napisał(a):
    > Przypominam, godziwe c/z dla tej spółki to 1,5, a nie 2 jak do tej pory ,przecież gołym łokiem kakałowym widać ,ze spółka przewartościowana.

Nie sądzę że pracujesz w zarządzie by wyznaczać godziwe c/z... spółka w 2023r wypłaciła łącznie 9.26 zł dywidend... przy obecnej cenie to zakup zwróci się w 3-4 lata ( nawet przy słabszych wynikach )... kupisz Kęty poczekasz 10-11 lat na zwrot kapitału... jak dla mnie spółka mega przeceniona w stosunku do tego co pokazuje w ostatnim czasie... także każdy liczy w/g własnych kryteriów.

PS. To nie porada a stwierdzone fakty dostępne na tym forum...
    Już można powiedzieć że słowo ciałem się stało, jest dobrze ,powoli zbliżamy się do celu c/z 1,5 ,tak trzymać, jestem z was dumny.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~LOUIS_VUITTOM_VOOS [194.242.52.*]
    W mojej ocenie uwzględniając spadające wyniki kwartalne Q/Q na każdym znaczącym poziomie nie wróży dobrze, + wyprzedana ważna część dochodowa firmy, Zadłużenie ogółem (%) 69,49 na 30.09.23r, ktoś tam pisał na forum że bez zadłużenia, no wcale
    https://www.money.pl/gielda/spolki-gpw/plodrts00017.html
    https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/OTLOG/wyniki-finansowe/skonsolidowany/kwartalny/standardowy
    dla mnie za drogo, jak przynajmniej dwa Q po sobie będą porównywalne przynajmniej (nie spadające) i na optymalnym poziomie można by zainwestować, w innym przypadku to raczej spekulacja i nie zapowiada się chyba żeby wywóz zbóż itp. znacząco w tym pomógł, a już na pewno nie węgiel, gdzie chyba głównie na tym znacząco zarobili wcześniej i wiedzieli że to się raczej szybko nie powtórzy i wykorzystali sytuację i sprzedali po dobrej cenie część dochodową firmy, ale każdy ma swoją strategie i jak tylko się sprawdza to życzę POWODZENIA i ROZWAGI.
    Tylko dla tego że jestem rozważny... nie wezmę kredytu pod hipotekę by kupić te akcje... h... zarobię mniej ale chata jest nietykalna ;D
    Aczkolwiek już mnie kusi konsumpcyjny tak na 20-30 tys ;D zjedzie do 20 zł to i chatę zastawię ;D
  • Re: Pod co grać? Autor: ~BearCorn [5.173.30.*]
    Jw
  • Re: Pod co grać? Autor: ~wiatr_zdupy [77.65.100.*]
    Dnia 2024-03-20 o godz. 16:43 ~BearCorn napisał(a):
    > Jw
    > Tu się nie gra ,a inwestuje ,jak chcę grać to zabieram skrzypce i idę do filharmonii, czasami udaje mi się także wypierdzieć marsyliankę..

• Re: Pod co grać? Autor: ~Nowy [188.146.110.*]
    Nie ma pod co grać koniec eksportu węgla zboża z Ukrainy można zamykać biznes. Zyski z początku wojny były jednorazowe i nie do powtórzenia
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Trik [5.173.225.*]
    Dzięki, że mnie ostrzegłeś - uratuję resztę kapitału. Zapomniałeś dodać, że Bałtyk wyschnie i dlatego można też zamykać biznes.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~gospodarz_szamba [77.65.100.*]
    Dnia 2024-03-21 o godz. 08:25 ~Trik napisał(a):
    > Dzięki, że mnie ostrzegłeś - uratuję resztę kapitału. Zapomniałeś dodać, że Bałtyk wyschnie i dlatego można też zamykać biznes.
    > Powiem więcej ,jak nie ma wojny ,to także handlu nie ma ,dlatego dajemy sobie ostro w s>>?, na czczo i bez znieczulenia.

• Re: Pod co grać? Autor: ~Anonim [102.129.143.*]
    Patrząc na bardzo podobny trend notowań PKP Cargo można odnieść wrażenie, że spółki logistyczne najlepsze pięć minut mają już za sobą.
    Powyżej kolejna bzdura... wpływa KPO rusza rozbudowa kraju... do każdej budowy / projektu trzeba będzie dowieźć materiały, surowce... na plecach tego nie doniosą... przed logistyką tłuste lata... a spadzie dalej ryją swoją śpiewkę...
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Anonim [102.129.143.*]
    Zgoda, ale kolejne okienko dla logistyki pojawi się najwcześniej w przyszłym roku (rewizja projektów z KPO ma być przedstawiona do połowy lata, a pieniądze na owe projekty wpłyną dopiero jesienią).
    Do tego czasu nie ma pod co grać.
    Ubiegłoroczna poprzeczka, do której będą odnoszone tegoroczne wyniki jest zawieszona bardzo wysoko i rynek właśnie dyskontuje to pogorszenie wyników.
    W przyszłym roku te akcje mogą być 2x droższe... cała zabawa polega na odpowiednim wyprzedzeniu wydarzeń, a nie łapaniu odjeżdżającego pociągu...
    Na lokacie czy w obligacjach dostanę kilka %... tutaj jest szansa na 100% w rok... doliczając dywidendy... mnie nie przekona nikt... mam kilkaset szt i nadal będę dokupywał.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Anonim [89.149.22.*]
    Z dzisiejszego wywiadu p.o. prezesa PKP Całego

PKP Cargo spodziewa się zwiększonego popytu na przewóz kruszyw dla inwestycji infrastrukturalnych od IV kwartału 2024 roku - poinformował PAP Biznes p.o. prezesa i członek zarządu ds. finansowych Maciej Jankiewicz

Bieżący rok upłynie pod znakiem utrzymującej się dekoniunktury w kluczowych branżach istotnych dla rynku przywozowego.

Jeśli chodzi o przewozy to rok zaczął się od wyraźnego spowolnienia.
    Spowolnienie odczuwamy zarówno w węglu, kruszywie, jak też w intermodalu.

Takie są fakty.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~M78 [212.109.134.*]
    Dziś kupiłem 62 szt... za miesiąc kupie koło 60 szt... i tak do skutku aż wybije 1000szt... taki mam kaprys i plan... i tego będę się trzymał... nie mam już siły nikogo przekonywać że spółka jest ok i pod dywidendę rokuje dobrze... róbcie sobie co chcecie...
  • Re: Pod co grać? Autor: ~M78 [87.205.26.*]
    Nadal autor wątku uważa że nie ma pod co "grać"...
    Dnia 2024-05-14 o godz. 20:19 ~M78 napisał(a):
    > Nadal autor wątku uważa że nie ma pod co "grać"...

> jesli chodzi o granie ,to gram na skrzypcach, a tu inwestuję.

• Re: Pod co grać? Autor: ~Orel [77.222.236.*]
    Fajnie, że szybko ta dywidenda. Ale obawiam się o wyniki kilka dni później za 1 kwartał. Balticon wczoraj pokazał słabe.
    Obawiajcie się obawiajcie i jeszcze ostrzej sobie w s>>>, dajcie.
  • Re: Pod co grać? Autor: ~M78 [87.205.26.*]
    Był już komunikat że widać poprawę w 2 kwartale... a za wcześniej wypłaconą dywidendę zawsze się coś taniej dokupi akcji jak nieco spadnie po raporcie za 1 kwartał i po odcięciu dywidendy ;) Ja tam zadowolony takim obrotem sprawy ;)
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Analizator [5.173.210.*]
    Dalszą gra pod bankructwo firmy
  • Re: Pod co grać? Autor: ~maxymuss [185.129.113.*]
    Firma nawet po inwestycjach
    Nie rentowna to jest dramat
    zarobili na węglu ale to koniec
    okazuje się że na niczym innym nie zarabiają
  • Re: Pod co grać? Autor: ~Wertn [37.30.16.*]
    No cóż
[x]
OTLOG 0,14% 13,90 2025-10-20 16:13:10
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »