Skumulowana dywidenda za 2023 r w wielkości 6.40 zł na akcję jest tu nie do powtórzenia w najbliższych latach. Kolejne roczne wyniki (oczyszczone ze zdarzeń jednorazowych) z dużym prawdopodobieństwem nie przebiją 100 mln zł zysku netto. Poprzeczka została zawieszona bardzo wysoko. Strategia jest już znana i niczym nowym nie zaskoczą. Nie ma już pod co grać. Tylko spekulacyjnie - kupić na mocnych spadkach i wyjść przy najbliższym większym podbiciu. Za dużo jest tutaj zarobionych akcjami skupowanymi za bezcen w okresie paniki związanej z ogłoszeniem upadłości Spółki.
Aktualnie nie ma pod co. Wycena spółki wg mnie jest właściwa także czeka nas długi boczniak 28-33 zł aż jakieś info wyskoczy tylko czy na plus czy na minus ?
Ja wyszedłem po ostatnim info Ksiazaka że kupuje w okolicach 40 bo to jest wg mnie największy antywskaznik. Już 2x mnie ubrał w wodpwckera powyżej 30 i bigcheese powyżej 40 teraz mu się nie dałem i na torpolu ( ponad 100% zysku odkąd kondziu wychodził )
Stek bzdur... spółka praktycznie bez długów... być może mega rozwojowa nie będzie natomiast spokojnie co roku 5-7 zł dywidendy wypłaci... konstrukcja akcjonariatu po restrukturyzacji jak najbardziej na to wskazuje... niska ilość akcji w wolnym obrocie... Polecam sobie porównać wyniki finansowe np. z Wittchenem - wypadają lepiej a ceny akcji bardzo zbliżone...
PS. To nie porada tylko moja opinia... posiadam obie spółki...
A jaką mają politykę dywidendową ? Mają jakiś zapis np że 50 albo 75% zysku idzie na dywidendę ? Bo trzeba założyć że będą zarabiać 60-80 mln rocznie to jaka może być z tego dywidenda ?
Ogólnie nie powiem jaka będzie polityka dywidendowa (nie wiem)... może właśnie ta NIEWIADOMA kształtuję cenę obecnie... w akcjonariacie są dwa fundusze które to zawsze będą cisnąć na dywidendy... jest to zaleta...
PS. To nie porada... każdy decyduje sam w co inwestuje...
Dnia 2024-03-18 o godz. 16:30 ~stolcgenerallisimus napisał(a): > Przypominam, godziwe c/z dla tej spółki to 1,5, a nie 2 jak do tej pory ,przecież gołym łokiem kakałowym widać ,ze spółka przewartościowana.
Nie sądzę że pracujesz w zarządzie by wyznaczać godziwe c/z... spółka w 2023r wypłaciła łącznie 9.26 zł dywidend... przy obecnej cenie to zakup zwróci się w 3-4 lata ( nawet przy słabszych wynikach )... kupisz Kęty poczekasz 10-11 lat na zwrot kapitału... jak dla mnie spółka mega przeceniona w stosunku do tego co pokazuje w ostatnim czasie... także każdy liczy w/g własnych kryteriów.
PS. To nie porada a stwierdzone fakty dostępne na tym forum...
W mojej ocenie uwzględniając spadające wyniki kwartalne Q/Q na każdym znaczącym poziomie nie wróży dobrze, + wyprzedana ważna część dochodowa firmy, Zadłużenie ogółem (%) 69,49 na 30.09.23r, ktoś tam pisał na forum że bez zadłużenia, no wcale https://www.money.pl/gielda/spolki-gpw/plodrts00017.html https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/OTLOG/wyniki-finansowe/skonsolidowany/kwartalny/standardowy dla mnie za drogo, jak przynajmniej dwa Q po sobie będą porównywalne przynajmniej (nie spadające) i na optymalnym poziomie można by zainwestować, w innym przypadku to raczej spekulacja i nie zapowiada się chyba żeby wywóz zbóż itp. znacząco w tym pomógł, a już na pewno nie węgiel, gdzie chyba głównie na tym znacząco zarobili wcześniej i wiedzieli że to się raczej szybko nie powtórzy i wykorzystali sytuację i sprzedali po dobrej cenie część dochodową firmy, ale każdy ma swoją strategie i jak tylko się sprawdza to życzę POWODZENIA i ROZWAGI.
Tylko dla tego że jestem rozważny... nie wezmę kredytu pod hipotekę by kupić te akcje... h... zarobię mniej ale chata jest nietykalna ;D Aczkolwiek już mnie kusi konsumpcyjny tak na 20-30 tys ;D zjedzie do 20 zł to i chatę zastawię ;D
Dnia 2024-03-20 o godz. 16:43 ~BearCorn napisał(a): > Jw > Tu się nie gra ,a inwestuje ,jak chcę grać to zabieram skrzypce i idę do filharmonii, czasami udaje mi się także wypierdzieć marsyliankę..
Dnia 2024-03-21 o godz. 08:25 ~Trik napisał(a): > Dzięki, że mnie ostrzegłeś - uratuję resztę kapitału. Zapomniałeś dodać, że Bałtyk wyschnie i dlatego można też zamykać biznes. > Powiem więcej ,jak nie ma wojny ,to także handlu nie ma ,dlatego dajemy sobie ostro w s>>?, na czczo i bez znieczulenia.
Powyżej kolejna bzdura... wpływa KPO rusza rozbudowa kraju... do każdej budowy / projektu trzeba będzie dowieźć materiały, surowce... na plecach tego nie doniosą... przed logistyką tłuste lata... a spadzie dalej ryją swoją śpiewkę...
Zgoda, ale kolejne okienko dla logistyki pojawi się najwcześniej w przyszłym roku (rewizja projektów z KPO ma być przedstawiona do połowy lata, a pieniądze na owe projekty wpłyną dopiero jesienią).
Do tego czasu nie ma pod co grać.
Ubiegłoroczna poprzeczka, do której będą odnoszone tegoroczne wyniki jest zawieszona bardzo wysoko i rynek właśnie dyskontuje to pogorszenie wyników.
Na lokacie czy w obligacjach dostanę kilka %... tutaj jest szansa na 100% w rok... doliczając dywidendy... mnie nie przekona nikt... mam kilkaset szt i nadal będę dokupywał.
PKP Cargo spodziewa się zwiększonego popytu na przewóz kruszyw dla inwestycji infrastrukturalnych od IV kwartału 2024 roku - poinformował PAP Biznes p.o. prezesa i członek zarządu ds. finansowych Maciej Jankiewicz
Bieżący rok upłynie pod znakiem utrzymującej się dekoniunktury w kluczowych branżach istotnych dla rynku przywozowego.
Jeśli chodzi o przewozy to rok zaczął się od wyraźnego spowolnienia.
Spowolnienie odczuwamy zarówno w węglu, kruszywie, jak też w intermodalu.
Dziś kupiłem 62 szt... za miesiąc kupie koło 60 szt... i tak do skutku aż wybije 1000szt... taki mam kaprys i plan... i tego będę się trzymał... nie mam już siły nikogo przekonywać że spółka jest ok i pod dywidendę rokuje dobrze... róbcie sobie co chcecie...
Był już komunikat że widać poprawę w 2 kwartale... a za wcześniej wypłaconą dywidendę zawsze się coś taniej dokupi akcji jak nieco spadnie po raporcie za 1 kwartał i po odcięciu dywidendy ;) Ja tam zadowolony takim obrotem sprawy ;)