Świetna informacja, bo potwierdza dobrą wolę realizacji kontraktu po stronie PGE. Przypomnę - 154,3 mln zł + opcja dodatkowych zleceń i usług serwisowych przez 7 lat. Wartość tylko tej jednej umowy to więcej niż aktualna kapitalizacja Atende.
Człowieku co ty za bzdury wypisujesz, na jaką kwotę był przetarg? Jeżeli się nie mylę to 264 mln, jak wyjdą z tego na 0 to będzie cud, tak to się właśnie kończy jak się robi za darmo. A jeszcze śmieszne anale kupuj cena 4.80? Tak to się robi leszcza w hu.....gdy kupowało się po 2.50
Dnia 2024-02-01 o godz. 08:43 ~Jowisz napisał(a): > https://www.bankier.pl/wiadomosc/ATENDE-S-A-Zawarcie-aneksu-do-istotnej-umowy-8688382.html > > Świetna informacja, bo potwierdza dobrą wolę realizacji kontraktu po stronie PGE. Przypomnę - 154,3 mln zł + opcja dodatkowych zleceń i usług serwisowych przez 7 lat. Wartość tylko tej jednej umowy to więcej niż aktualna kapitalizacja Atende.
To się nazywa alternatywna rzeczywistość: kara finansowa to nagroda. I świetna informacja. Weź się nie błaźnij.
Może w twoich oczach się błaźnię, ale temat opóźnienia znany był od listopada. To wtedy pojawiły się pierwsze artykuły i wypowiedzi stron kontraktu. Wyjaśniło się - i to jest dobrą informacją.
Jaki pozytywny sygnal? Ludzie oni maja problem z tym kontraktem od samego poczatku to widac. Prezes macha rekami tylko do roboty ludzi coraz mniej. Po co zrywac kontrakt??? Atende to zrobi i jeszcze do tego dołozy, fakt z opóźnieniem, ale bedzie. PGE złapalo frajera, to go bedzie teraz dusić.
Gdzie szumne gadki o AI itd. oni mieli kase dostac, a tu wyszlo 6mies opoźnienia, sa w glebokiej d.... i sie tam meblują.
To może ja Ci to wyliczę. Wartość kontraktu duża, fakt ale jest w tej cenie też sprzęt. Atende pisze, że realizuje go ponad 100 osób. Liczymy. 100x 15k bo tyle się średnio w it zarabia (wydaje mi się że więcej). To daje 1,5m samych kosztów miesięcznie. Opóźnienia mają 6 miesięcy. To jest 9milionow dodatkowych kosztów. Zobaczcie, że koszty ponoszą, bez dodatkowych przychodów. Do tego jest 1.5m kary to razem 10,5m dodatkowych kosztów i tak bym na to patrzył. Idąc dalej, widząc jakie jest opóźnienie, wcale nie mamy pewności, że się nie zwiększy.
Drugi oferent dal cenę ponad 300 mln, PGE dawało 260 mln, a golas robi to za 160? Ja to się zawsze zastanawiam, jak oni robią kalkulację na takich kontraktach?