• GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [89.64.19.*]
    Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale od paru tygodni nowa gra od studia zależnego TSG wydana przez GamesTure trafiła pod skrzydła Boombit. Mowa o grze Hero Legacy. Gra zarówno w Google market i Sensor Tower wskazuje, że wydawcą gry stał się Boombit. Dziwne, że nie jest to TSG skoro ma udziały. Dajcie znać co myślicie. Zarząd podczas konferencji nie wspominał, że będzie się pozbywał kolejnych już istniejących tytułów.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~re [79.110.200.*]
    W ogóle mało kto wie, ale drugim ważnym inwestorem w Gamesture jest GARVEST B.V. czyli Arjan Bakker (założyciel Allegro)

TEN ma 40% w Gamesture
    Garvest ma 44%
    I resztę ma osoba fizyczna - jeden z założycieli Gamesture.

A odnośnie tej gry to może stwierdzili, że skalowanie tego tytułu w takiej postaci nie ma sensu i bardziej opłaca się sprzedać Hero Legacy, a pieniadze przeznaczyć na inne projekty? Może coś na dniach sie dowiemy.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Ts [89.64.19.*]
    Hero Legacy było na bardzo zaawansowanym poziomie. Narratorem gry jest Piotr Fronczewski. Sprawdziłem tytuł, to bardzo mocny RGP.
    Info o ważnym inwestorze Gamesture potwierdzone? Możesz to jakoś podlinkować?
    PS. TSG nie ma chyba jeszcze 40% akcji Gamesture, jak mnie pamięć nie myli mieli ok 30-33% max
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~re [79.110.200.*]
    Nieprawda. Zobacz na ESPI z 2023 r. o nabyciu udziałów :)

A druga sprawa to KRS... tam masz wszystko
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [89.64.19.*]
    Zgodnie z info z KRS faktycznie mają równo 40% ale nie znalazłem info w jakich proporcjach nabyli udziały k dokładnych dat. Jednak trochę rozczarowująca jest sprzedaż tak mocnych tytułów. Mam nadzieję, że kasa z tej gry nie pójdzie na Nagrody finansowe za konkurs w FC...(100 tysięcy dolarów)
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [89.64.19.*]
    Ok, to jest coś czego nie wiedziałem. Zrobiłem research. Wszystko się potwierdziło. Na dobrą sprawę to naprawdę ciekawa historia. Jednak warto zauważyć, że Ten Square nie ma za bardzo interesu w tym aby wydawcą gry studia, którego nabyli (faktycznie na dzień dzisiejszy prawie 40% udziałów) był kto inny niż samo TSG. Dziwna polityka firmy. Może ktoś jest bliżej zarządu i coś wie w temacie? Hero Legacy to jedyny tytuł jaki Gamesture "wyrzuciła" ze swojego portfolio na rzecz innego wydawcy. TSG w ostatnich latach po mistrzowsku utopił masę projektów. Na walnym i w raportach powtarzały się informację o utrzymaniu wiary w produkty zarówno Rortos jak i Gamesture - teraz pytanie skąd ta zmiana i czy zaraz kolejne tytuły nie pójdą pod młotek?
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~re [83.10.27.*]
    nie ma to jak "transparentny" zarząd i "szczery" przekaz na walnym

a wy się dziwicie, że fundy uciekają gdzie pieprz rośnie
    To ja tak może podsumuję.

Ten Square Games przecież w ramach umowy z Gamesture nabywa ich udziały zgodnie z "z harmonogramem" i rozwojem spółki.

Mają dokładnie 40%, chociaż w zeszłym roku w styczniu informowali o 36%. W marcu 2023 zwiększyli do 40% i potem zgodnie z zapowiedzią nie zwiększali udziałów.

Oni nie mają 100% akcji tej małej spółki, w związku z tym nie mają obowiązku informować o kupnie/sprzedaży/wydaniu projektu przez swoje kanały ESPI. Tamta spółka działa defacto niezależnie od TSGames. Założyciel Allegro ma tam przecież nawet więcej udziałów więc na walnym zarządza po prostu tą firmą.

Ale skąd mogą to wiedzieć takie osoby jak wy, które nigdy nie miały doczynienia ze spółkami z o.o. Nie wiecie za jakie pieniądze Gamesture sprzedał Boombitowi, nie wiecie czy jest to umowa dystrybucyjna (wówczas nie jest to sprzedaż) itd.

Tak, zgadza się. Mieli wesprzeć ich kapitałem, know-how o pomóc w rozwoju ich tytułów. A tu się okazuje, że Gamesture musi szukać zewnętrznych wydawców na genialne o bardzo rozbudowany fabularne tytuły bo TSG nie chce ich refinansować...tu pojawi się problem, nie robią tego do czego się zobowiązali.
    Jakbym wszystko wiedział nie tworzył bym tego wątku. Jeśli masz więcej info podrzuć najlepiej z opcją podlinkowania.
    + Tak, zgadzam się z tym, że nie mają większości ale jednak nabycie praw i mocna współpraca (jak to mówiono podczas konferencji) podpowiada, że wydawcą nie będzie trzecie studio. TSG oddaje w ten sposób spory kawałek tortu innemu z graczy. A z tego co kojarzę to właśnie problemem tytułu Gamesture był problem z partnerem biznesowym (nie wiem którym ale zakładam, że może chodzić o TSG)
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Tom [5.173.242.*]
    Ta informacja jest świetna.
    Zamiast czekać ileś lat na zyski z tego tytułu, który może stwierdzili, że rozwinąłby się za kilka lat już teraz sprzedają to IP i kasują kasę do kieszeni. Mają pieniądze na nowe projekty i rozwój studia.
    Poza tym skoro potrafili sprzedać swój projekt do innej dużej spolki jaka jest Boombit to znaczy, że Gamesture to liczący się producent gier.

Ja podejrzewam, że oni wprowadza Gamesture na giełdę za jakiś czas i skeszują spółkę. Więc TSG przytuli ładna kasę.
    Ta informacja jest świetna? Dobry tytuł monetyzuje się później latami. Powinni to wiedzieć na przykładzie HC. Jaki jest sens sprzedaży IP jeśli spółka nie potrzebuje kapitału do rozwoju i nie planuje wypłaty dywidendy? (Skup akcji własnych przeprowadza z zapasów). No jakby nie ma to sensu, powinni raczej inwestować w nowe IP. Zaraz będzie komunikat, że Wings of Heros też sprzedają albo jakieś inne tytuły.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Re [79.110.200.*]
    Po pierwsze: uspokój się.
    Po drugie: Gamesture to niezależnie działająca firma od Ten Square Games.
    Po trzecie: Gamesture nie płaci żadnych pieniędzy TSGames więc o jakich 100 tys. USD ty piszesz? To kłamstwo.
    Po czwarte: TSG ma 40% tylko, nie jest inwestorem większościowym w związku z tym nie maja wpływu na podejmowane w Gamesture decyzje.
    Rozumiesz już teraz?
    40% ma TSG i 40% ma spółka deweloperska więc oba pakiety są większościowe. Właściciel ma jedynie 20%

Skąd wyczarował kwotę 100 k USD? To nagroda w konkursie FC (wydarzenie wędkarskie) - nie jest to fakt, że TSG szuka środków na tą nagrodę w sprzedaży jakiegoś IP. Raczej miałem na myśli, że chyba TSG nie potrzebuje "zastrzyku gotówki" na nowe tytułu skoro żadnych je robią. Dywidendy też nie będzie. Gamesture ma zarabiające tytułu więc również nie potrzebują sprzedawać IP. Z logicznego punktu widzenia nie ma to sensu.

Decyzyjność w spółce ustala się na zasadach równych jej udziałom. Tam więc 40 głosów ma TSG, 40 deweloper i 20 właściciel. Właściciel nie ma większości
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Re [79.110.200.*]
    100 tys z Gamesture na nagrodę HC
    Hahaha... Geniusz myśli po prostu.

Pragnę zauważyć, że TEN ma 450 mln zł przychodów rocznie.
    Więc marne 400 tys zł nie muszą pozyskiwać że sprzedaży tytułu obcej spółki której nie kontrolują w 100%
    To było rzucone na wiatr. Jakby chodziło o fakt, że TSG nie potrzebuje sprzedawać tytułów na rzecz rozwoju innych tytułów bo ma zarabiające IP. Wątek dotyczy wyprzedaży IP przez studia zależne od TSG.

Z potwierdzonych info: " Gamesture sprzedało prawa do gry na rzecz Boombit". Źródła nie mogę zdradzić ale warto będzie wyciągnąć temat na konferencji wynikowej TSG.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Gorodecki [147.161.248.*]
    Jedna sprawa, żebyście mieli świadomość. Na tym forum mogą udzielać się osoby związane ze spółkami, nawet bardzo blisko. Wam pozostawiam do rozkminienia, które to konkretnie wiadomości. Myślę, że zgadniecie.
    Wychodzę z założenia, że mogę czegoś je wiedzieć. Po to jest utworzony wątek, jak ktoś wie coś więcej chętnie się dowiem.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Lychy [31.0.59.*]
    Myślę że na forum nic się nie dowiesz, za dużo niewiadomych dlaczego gra została sprzedana. Zresztą gamesture informowało o sprzedaży tytułu? 100tys dolarów na nagrody w konkursie nie jest problemem dla ten. Więc pisanie że sprzedaż tytułu pójdzie na nagrodę jest zupełnie bez sensu. Nikt z nas nie wie, może stwierdzili że gra nie rokuje zbyt dobrze na przyszłość i nie widzą sensu jej rozwoju. Pytanie do zadania na kolejnej konferencji wynikowej i tyle.
    *FC (ale w sumie HC również)
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~elo [5.173.21.*]
    To są złe informacje
    Też tak uważam ale są i osoby które uważają inaczej
    Dwa trolle rozmawiają o tym, że spółka zależna zbyła prawa i, że to zła wiadomość.

Kabaret - po prostu skisłem.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Pit [77.222.246.*]
    Nie bądź bezrefleksyjny! Informacja jest na pewno istotna czy zła czy dobra, tego bez szczegółów i motywów nie możemy ocenić. Nie mniej jest to niepokojące, że TSG nie jest jedynym podmiotem do przejęcia całościowego Gamesture. Coś się zadziało w międzyczasie. W komunikacie w 2022 było, że "dotychczasowi wspólnicy przyznali Ten Square Games opcję call, umożliwiającą zwiększenie udziału w Gamesture po upływie trzech lat oraz po upływie pięciu lat od daty transakcji. Docelowo spółka będzie mogła nabyć do 100 proc. udziałów w kapitale zakładowym Gamesture". Coś jakby się zmieniło, a komunikacji z tsg nie ma...
    Ciężko powiedzieć. Na dzień dzisiejszy z moich ustaleń wynika, że :
    1. Udziały w Gamesture wyglądają następująco: 20% właściciel/ 40% TSG / 40% GRAVEST
    2. Najnowszy tytuł spółki Gamesture czyli RPG Hero Legacy w której wystąpił Piotr Fronczewski, IP z dużym potencjałem do monetyzacji został sprzedany dla Boombit, transakcja już miała miejsce, w styczniu 2024 tytuł przeszedł na rzecz Boombit ale rozwijać go będzie dalej zespół Gamesture (nie wiadomo jak długo będą go dla nich rozwijać więc jest to koszt na najbliższe miesiące lub lata - praca nad tytułem za który już zainkasowaniu honorarium)
    3. TSG jest zainteresowane dalszym nabywanie udziałów w Gamesture tak długo jak spółka będzie wykazywała odpowiednio duży i szybki rozwój. Jeśli się to zmieni TSG może odsprzedać udziały (chwilowo nie są tym zainteresowani).

Tyle ustaliłem. Ciekawi mnie jak będzie z Rortos i Wings of Heroes, czy też zaraz się nie okaże, że tytuł poszedł w inne ręce bo ktoś jest skłonny za niego zapłacić trochę monet. Osobiście liczyłem na rozbudowę portofolio TSG, jak nie swoimi grami to grami wydanymi przez studia zależne. A tu zamiast rozszerzać portfolio wydawnicze jest ono sukcesywnie przycinane. Zoolander out, Fishing masters out, Golf out Hero Legacy out. Zobaczymy co dalej z Wings of Heroes...
    Hero Legacy to nie jest gra Ten Square Games.

Powtarzam Ci 5 raz, bo pisać jak do słupa soli.

To jest tytuł spółki niezależnej, niepowiązanej niczym z Ten Square Games poza tym, że posiadają 40% udziałów z których i tak nie otrzymują żadnej dywidendy.

Więc NIEISTOTNE z punktu widzenia fundamentów TEN.

Tak jak napisałeś: sprzedali grę, zainkasowali prawdopodobnie kilka milionów złotych + dostają pieniądze za rozwój gry. Według mnie super sprawa, bo Gamesture ma pieniądze na NOWE PROJEKTY i nie muszą czekać kilka lat na rozwój tego projektu (Hero Legacy przynosił PONIŻEJ 5 tys. USD miesięcznie przychodu).

W skali 1-miesiąca płatności w Gamesture:
    Questland przynosi: 20 tys. USD
    The Gang przynosi: 100 tys. USD (400 tys. pobrań)
    Slash Roll przynosi: 60 tys. USD
    Fable Wars przynosi: poniżej 5 tys. USD
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [5.173.20.*]
    Koleżanko, pokonasz kilka istotnych aspektów.
    Już nawet nie będę wskazywał błędu logicznego, że bycie udziałowcem jest powiązaniem ale mniejsza.
    Umowa TEN z Gamesture jak najbardziej polega na udziale w zyskach - przyszłych, po uzyskaniu przez Gamesture jakiegoś progu rentowności.
    Kolejna sprawa to zyski z Hero Legacy - zgadza się tylko zauważ, że gra jest jeszcze na etapie early access, tytuł jest dostępny ale wciąż trwają prace nad zawartością. Tytuł nie otrzymuje żadnej promocji, jedyne nakłady finansowe na grę opierały się o koszt develppmemtu. Pokonasz ten istotny fakt. Reszta gier z portfolio Gamesture otrzymuje wsparcie w postaci promocji i reklamy gier oraz jest na rynku znacznie dłużej. Hero Legacy chyba 2 miesiące temu wyszło z wersji "build", teraz jest ostatni etap przed ostatecznym wprowadzeniem na rynek wersji tz 1.0 czyli pełnoprawnego tytułu więc pewnie dopiero w połowie 2024 po wprowadzeniu tego updatu pojawi się też kapitał na promocję tytułu. Wtedy spójrz na dochody, a nie teraz gdy gra jest w fazie rozwoju. Wiadomo, że studio ma tytuły na których zarabia ale to chyba chodzi o to żeby studio rozbudowało portfolio, a nie pisało kod na sprzedaż? Z tego pieniądze żadne. Chodzi o dobre produktu do długoletniej monetyzacji pozwalające na dzielenie się zyskiem z akcjonariatem - tu beneficjentem byłby TEN (ALE NIE BĘDZIE)
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [5.173.20.*]
    Miało być "koleżko". Nevermind. Jakby to samo możesz napisać o Fishing Masters I Zoolander które miało poniżej 5 k pobrań. Jakby to pod nowe tytuły i Chiński rynek kurs TEN rósł do 700 zł. TEN moim zdaniem skończył prawie dokładnie w punkcie wyjścia. Wciąż ma jedynie 2 własne tytuły. Nabył udziały w 1 studiu i 1 wykupił w 100%, tyle się tak naprawdę zmieniło, ale te inwestycje będą się zwracać latami. Rentowność zakupu RORTOS pewnie pojawi się w 2027/2029, Gamesture nawet nie wiadomo czy TEN nie odpuści tej inwestycji tak samo jak pogrzebał 3 własne produkcje w fazie rozwoju
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Tom [5.173.242.*]
    Wydali na grę 5 mln zł. Sprzedali za 15 mln zł.
    Jest deal?
    Skąd te kwoty? Jakie jest źródło tych info?
    Jeśli sprzedali grę 3x drożej niż kosztowało ich wyprodukowanie ok, zarobili jednorazowo. Boombit będzie odcinał kupony latami. Pytanie czy sprzedali z taką przebitką jak napisałeś. Jak mozesz daj link do źródła
    Metoda wyceny dcf i porównawczej chłopcze.
    Takie projekty gotowe są cholernie drogie.
    Wycena gotowego IP uwzględnia zyski na kolejne 10 lat. Piszę ci jako człowiek z branży, który w tym siedzi.
    Zaufaj mi, że gamesture nic nie straciło.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Johny [46.204.109.*]
    Jak sprzedali prawa do gry w styczniu to zysk ze sprzedaży pośrednio zwiększy wynik TEN w 2024.
    Nie, TSG nie zaksięguje zysku ze sprzedaży Hero Legacy, zysk jeśli będzie wędruje do Gamesture. Spółka nie osiągnęła jeszcze progu "rentowności" jaki zgodnie z kontraktem nabycia akcji zobowiązuje ich do podziału zysku z TSG i GARVEST...
    Kasę na rozwój tytułu mieli, ich pozostałe gry ładnie zarabiają
    czyli piszesz swoją teorię, a wątek nie dotyczy teorii tylko faktów. Jeśli nie masz nigdzie podanej informacji o sprzedaży ich gry za 15 mln to nie pisz, że poszła za 15 mln.

Nikt nie wie czy wgl mieli zysk na transakcji i jak wyglądała transakcja. Gdybym wiedział to tym o to nie pytał. Sam zdobyłem trochę nieoficjalnych info bezpośrednio od źródła stąd zadaje pytanie i próbuję uzupełnić moją brakującą wiedzę. Jeśli masz coś merytorycznego jak najbardziej podrzuć, jeśli to tylko przypuszczenia daj sobie z nim spokój w tym wątku
    Chłopcze,
    Twoje dywagacje są śmieszne. Od razu widać, że nie masz nic wspólnego na co dzień z IT. Ja Ci mówię o rynkowych warunkach przy takich sprzedażach a nie faktycznej sytuacji, o której się nie dowiesz, bo to spółka niepubliczna. Nie mają obowiązku pisać o swoich umowach czy sprzedanych projektach.
    Więc zamilknij i nie siej fermentu.
    Pozdrawiam
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [94.254.167.*]
    No o okazało się, że życie zweryfikowało Twoje słowa. TSG wydało komunikat o odpisach za Gamesture co oznacza, że Hero Legacy zostało sprzedane PONIŻEJ kosztów produkcji. Ze sprzedaży tego tytułu nie ma zysku, a zaraportowana jest stratą na ponad 2 mln złotych. Także...
    Życie :)
    Nie każdy projekt jest sukcesem. Jeśli zrobili to wcześnie, to tym lepiej.
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: bittrader51 [94.254.167.*]
    Wcześnie? Gra jest już dostępna w wersji early acces. W okolicach połowy roku jest planowana promocja gry więc wyprodukowali grę, stworzyli fabułę , załatali błędy, wprowadzili monetyzację i gotowy projekt sprzedali do Boombit i to jeszcze ze stratą bo udziałowcy Gamesture czyli między innymi TSG nie chcieli wyłożyć kasy na rozwój gry na ostatniej prostej. Ten same case co w Zoolander, Golf Royal I Fishing Masters.
    Ktoś coś wie o planach zbycia udziałów w Gamesture przez TSG?
  • Re: GamesTure pozbył się praw do nowego IP - Hero Legacy Autor: ~Sukces [5.173.112.*]
    Mega
[x]
TSGAMES 1,19% 84,90 2025-12-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.