Kurs ładnie walczy o przebicie oporu, a w międzyczasie zacząłem się zastanawiać - czemu właściwie Chorwacja? Ktoś wie coś więcej na ten temat? To dość egzotyczny kierunek, prędzej spodziewałbym się Czech albo Słowacji, po sąsiedzku.
Spółka definiuje rynki na których widzi możliwości rozwoju. Też myślałem.ze będą to nasi południowi sąsiedzi albo kraje bałtyckie. Ale kierunków bałkański, rynek "przyszłościowy". Oby.
A jakie znaczenie ma dzis jaki kraj, wazne ze jest popyt poza polska. Najwidoczniej akurat w Chorwacji jest kumaty zarzad spolki. Studenac to lider na rynku, zakladam ze Pointpack wchodzac na rynek potrzebuje skali na rynku, a lider to daje...
Ale tak właśnie myślałem, że trafi się jakiś przy chlast, co zacznie się czepiać normalnego pytania... Zadałem pytanie, bo jest to ciekawy kierunek i może mieć wpływ na dalszy rozwój. Ciekawe czy badali inne rynki i była zbyt duża konkurencja, czy Studenacjest może powiązany z jakimś dotychczasowym kontrahentem Pointpack, czy jest to incydentalny przypadek współpracy w Chorwacji czy może planują wejść szerzej na ten rynek. Więc jeśli twój mózg nie jest w stanie wykroczyć poza prymitywne myślenie: "kupuj, sprzedaj" i tylko te informacje jesteś w stanie przetworzyć, to się po prostu nie odzywaj.
w Chorwacji mieszka niecałe 4 mln ludzi z czego tak naprawdę jest sporo mniej bo wyjechali. Tam poza sezonem nic się nie dzieje kto był w HR np w lisopadzie albo marcu to wie o co chodzi bardzo mały rynek. Studenac ma chyba prezesa polaka i chyba tam Enterprise Investors zainwestował wiec pewnie polskie doświadczenia żabki chcą powielić